Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Spookies (1986)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Skrenuvši s puta, putnici su se našli ispred misteriozne kuće koja je naizgled napuštena. Ulazeći u nju, počinju im se događati horori i užasi oko i u kući, a čarobnjak koji je vlasnik kuće treba prinositi njihove žrtve kako bi svojoj mrtvoj supruzi pružio vječan život...



Čim sam vidio da je ovo 80-s horror prepun različitih stvorenja, monstruma i čudovišta, morao sam se baciti na gledanje. Slab sam na ovakve tipove filmova, te im ponekad stvarno znam posvetiti i previše vremena, pa se na kraju znam pošteno razočarati. Slučaj je sličan i ovdje. No, išao sam sa dosta velikom dozom opreza, jer je nemoguće da nisam čuo za ovaj film kad bi iole vrijedio, jer filmove, naročito horrore osamdesetih godina prošlog stoljeća obožavam. Ostao sam začuđen činjenicom da je ovaj film radilo tri redatelja, a ni jedan od njih nije polučio neki uspjeh, svatko je 'poznat' jedino po ovom horrorčiću. Ovaj film je leglo čudnih, nekad dobrih, nekad loših efekata, očajne glume, glupih dijaloga, izrazito nedorečene radnje i neatmosferičnih scena. Vjerujem da ni onda film nije bio nešto pretjerano napet, a danas nije nikako. Ako je scenaristu bilo u cilju što masovnije prikazivanje nekih novih bića, gro zombija i plavih vampira (?), nije trebalo ni kretati u realizaciju ovog filma, bez nekog temelja, za kojeg mi se čini da su ga napravili tek toliko da upotpune pojavu monstruma. Loše.



Stvorenja su sama po sebi idejno zanimljivo kreirana, neka su lošijeg izgleda, neka variraju između dobrog i lošeg. Imamo tu stvarno svega, što se i po dvije slike ispod i djelomično po ovoj iznad može vidjeti, a toga ima puno više, izabrao sam neke koje se najviše pojavljuju. Neki su napravljeni od gume, neki su dobro namaskirani, a nekima jednostavno nije suđeno da ih prate dobri efekti, kojih gotovo uopće i nema. Mislim onih dobrih, jer je loših napretek, te sam se čak i par puta nasmijao kako nešto može biti toliko umjetno, bezidejno i krajnje neprofesionalno napravljeno. Znam, neki će okriviti tadašnje vrijeme i filmsku tehnologiju, ali kada usporedim neke starije filmove od ovog, ovaj se opet može naći popljuvan. Gluma je stvarno na preniskoj razini da o njoj vodim neku pametniju diskusiju, likovi su očaj sami po sebi, a glumci koji ih utjelovljuju nisu nimalo bolji, štoviše graniče sa totalnim šrotom, što mi je totalno smanjilo volju za gledanjem ostatka filma i htio sam ga ugasiti već negdje oko sredine, jer je sve previše šlampavo i šarlatanski odrađeno, scene su nabacane jedna na drugu, dijalozi bedasti, a karikature su, kako sam već rekao, podnožje ponora. Da je gluma bila uvrh glave 'ok', ovo bi bio jedan manje lošiji filmić.



Spookies je jednostavno banalan filmić, čak je i soundtrack neviđeno neartikuliran i u pogrešno vrijeme prisutan, a jedino što u filmu valja su monstrumi, a i to u nekim dijelovima šteka, no, barem su me uvukli u osamdesete sa tim svojim transformacijama, napadima, ubojstvima i slično...Spookies, jedva jedvite dovoljan.

Post je objavljen 10.12.2011. u 19:04 sati.