Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sveosvemu3

Marketing

Kako se riješiti nereda?

Ako vam je dom u neredu, nećete se u njemu moći opustiti, vjerojatno će vam postati samo još jedan izvor stresa. Stanite tome na kraj.


Pročitajte nekoliko savjeta kako si olakšati spremanje doma - i ne trošite dragocjeno vrijeme na njega.

Slobodno vrijeme trošite čisteći?

Jedan ili čak oba dana vikenda provodite u kući, čisteći, ribajući, spremajući... i čim se okrenete, sve je kao da niste napravili ništa?

Na ovaj način ćete samo biti frustrirani - ne samo da vaš trud nema vidljive plodove, nego propuštate dragocjeno slobodno vrijeme koje biste trebali posvetiti sebi i svojoj obitelji, opuštanju i zabavi.

Kad jednom uistinu očistite i spremite svoj dom, recite dosta starim navikama i uvedite nove. Svaki dan pospremite krevet, očistite kuhinju nakon kuhanja, pospremite kupaonicu nakon korištenja.

10-15 minuta čišćenja dnevno će biti više nego dovoljno za slobodne vikende!

Ostavljajte stvari na njihovom mjestu

Kad završite s korištenjem nečega, vratite to na mjesto. Trebat će vam nekoliko sekundi da to napravite, ali ćete uvijek znati gdje su vam sitnice koje ponekad tražite satima.

Članovi vaše obitelji će znati gdje nešto naći, pa nećete morati gubiti vrijeme i živce u potrazi za sitnicama. Osim toga, spremanje stvari na mjesto spriječit će stvaranje nereda.

Djetetu nabavite kutiju za igračke, u koju će ih spremiti prije spavanja. Naučit ćete ga organizaciji koje će mu dobro doći kasnije u životu, a vi nećete padati preko igračaka kojih ima posvuda.

Imajte mjesto za dokumente - i stavljajte ih tamo

Organizirajte fascikle, ladice, kutije za važne dokumente - i držite ih tamo. Sakupljajte račune koji će vam trebati za poreznu prijavu na jednom mjestu, odredite mjesto za osobne dokumente koji vam povremeno zatrebaju (npr. domovnica) i poštedet ćete se puno muke kada vam zatrebaju.

Društvo nije bauk

Uredan i organiziran dom će imati još jednu dobru stranu - više vas neće uhvatiti panika jer su vam nenajavljeno došli gosti. Niti ćete morati bjesomučno spremati jer su se najavili. Moći ćete uživati u društvu ljudi koje volite bez brige o tome vide li da prašina nije obrisana mjesecima.

Nemojte kasniti ujutro

Pogledajte vremensku prognozu i odaberite što ćete obući sutra - isto neka vrijedi i za vašu djecu - i izbjegnite kašnjenja jer ste izezumljeno stajali pred ormarom i niste se mogli odlučiti ni za što. Uvedite rutinu i skratite vrijeme potrebno za spremanje ujutro.

Isplanirajte jelovnik

Ako ikako možete, isplanirajte jelovnik za sljedeći tjedan. Moći ćete nabaviti namirnice na vrijeme i ne brinuti što ćete kuhati sutra.

Vodite evidenciju aktivnosti

Koliko puta ste zaboravili da ste negdje trebali biti pred 15 minuta? Ako imate djecu, stvari su još gore. Napravite plan aktivnosti, poput plana školskih sati, i držite ga na vidljivom mjestu. Uvijek ćete moći provjeriti tko treba gdje u koje vrijeme.

Zašto ne biste koristili i podsjetnike na mobitelu? Neka vas alarm podsjeti na obavezu koja slijedi.

Uživajte u životu

Nemojte zaboraviti uživati u životu! Organiziran dom bi vam trebao pružiti više vremena za sebe i obitelj. Iskoristite ga na najbolji mogući način!

Post je objavljen 25.11.2011. u 18:09 sati.