Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

Koliko zastupnika trebamo

Više puta sam čuo kako bi trebalo smanjiti broj zastupnika u Saboru.
Da što će nam ih toliko, da možemo ih imati i manje kad smo mala zemlja i tako dalje.
I Grubišićeva lista je dala taj prijedlog.
Oni govore:" Promjenom Ustavnih zakona ili donošenjem novih smanjiti broj saborskih zastupnika na 75 do 80; ukinuti dvostruko pravo glasa nacionalnim manjinama..." http://sgeh.hr/index.php/vijesti/proglas/

To je njihov prijedlog za promjenu načina funkcioniranja Sabora. Ništa o broju zastupnika manjina i dijaspore, ništa o izbornom sustavu, izbornim jedinicama, izbornom pragu.
Pa eto, neka se broj zastupnika smanji na npr. 81, što je više nego što ovi iz SGEH-a misle da je potrebo, ali i ovaj broj će biti dobar da pokaže što dobivamo smanjenjem broja zastupnika.
Dijaspora i manjine dobivaju zajamčenih 11 zastupnika, a ostatak naroda 70, po 7 u svakoj izbornoj jedinici.

MANJINE I DIJASPORA

Time bi manjine i dijaspora činili 13,58% svih zastupnika. Njihov broj je fiksan i teoretski je moguće da 11 ljudi izabere 11 zastupnika.
I druge neke zemlje imaju imaju zastupnine manjina i dijaspore (valjda), ali pitanje je koliki udio zastupnika u njihovim parlamentima čine ti zastupnici. 13,58% nije baš mala brojka i ti zastupnici vrlo često mogu biti presudni u odluci tko će biti na vlasti.
Znači smanjenjem broja zastupnika veliku ulogu u političkom životu Hrvatske imaju oni koji nisu Hrvati ili ne žive u Hrvatskoj.

Ovo je sprdanje sa Saborom, demokracijom i narodom. Sabor bi trebao odražavati volju svih građana Hrvatske i to barem donekle pravedno, pošteno i proporcionalno volji građana koji su izašli na izbore.

ZASTUPNICI STRANAKA

Evo link na simulator za izračunavanje po D'Hondtovoj metodi http://icon.cat/util/elections pa provjeravajte ono što ću dolje napisati.

Smanjenjem broja zastupnika smanjila bi se i mogućnost predstavnika manjih stranaka da uđu u Sabor. Makar izborni prag ostao 5%, trebao bi barem desetak posto glasova da se dobije zastupnika.
Ne razumijem kako bi u takvom sustavu Grubišić i drugi iz njegove ekipe ušli u Sabor kad se vrte oko 5%. Prijedlogom da se smanji broj zastupnika sami sebe diskvalificiraju.

Vjerojatno bi smanjenjem broja zastupnika dobili dvostranačje, i manje stranke i nezavisne liste bi se vrlo teško probile do Sabora.
Često su predstavnici baš tih malih stranaka najaktivniji u Saboru, nisu dio mašinerije velikih stranaka, daju prijedloge zakona i oštro kritiziraju.
Ovo bi demotiviralo ljude da se natječu za Sabor kao nezavisni ili članovi manjih stranaka i nagnalo ih da ako se žele baviti politikom to moraju raditi tako da se uključe u jednu od dvije velike stranke te se polako uspinju kroz stranačku hijerarhiju ako žele nešto postići.

ZAŠTO SMANJIVATI BROJ ZASTUPNIKA?

Pa zašto bi smanjivali broj zastupnika? Koje sve to promjene donosi? Kako bi se to odrazilo na političku scenu? Bi li bilo bolje da ostane kako je sada ili čak da se poveća broj zastupnka? Bi li pomoglo povećanje broja zastupnika i promjena načina biranja tako da više manjih stranaka i nezavisnih lista bude u mogućnosti sudjelovanja u radu Sabora? Ili bi to odmoglo?

Sabor donosi mnoštvo zakona, a ima posla i po odborima. Zastupnici bi morali i proučiti zakone za koje će glasati. Ako ništa barem većinu, barem one koji su vezani uz njihove specifične interese i struku. Je li za to 70-80 zastupnika dosta? Kako poboljšati rad u Saboru, omogućti zastupnicima da slobodnje iznose svoje mišljenje, da ih stranačka stega ne koči u radu. Kako da svojom radom oni opravdaju naše povjerenje. To su pitanja koja mene zanimaju u vezi rada sabora.

Što su mislili ovi iz SGEH-a kad su dali prijedlog o smanjenju broja zastupnika? Kako bi to pomoglo radu Sabora, narodu, sustavu funkcioniranja demokracije? Zašto bi 80 zastupnika bilo bolje od 150 zastupnika ili 200 zastupnika? Zašto je udio zastupnika manjinaca i dijaspore od 13,58% bolji od onoga sada koji je 7,28%? Bi li bilo bolje da je njihov postotak još i manji od 7,28% ili veći od 13,58% i zašto?
Što su oni mislili?



Post je objavljen 23.11.2011. u 13:55 sati.