Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/11

Marketing

Isus Krist – Kralj svega stvorenja

Bog je zbilja koja nadilazi vidljivu stvarnost oko nas i naš ljudski razum. Što god pročitamo, pomislimo ili kažemo o Bogu, on je uvijek veći. Izmiče našim skučenim ljudskim kategorijama. Ipak, Bog želi da mu se približimo, da razmišljamo o njemu, da čitamo i govorimo o njemu. On nas sam poziva na to da ga pokušamo što bolje upoznati, iako znamo da nam čitava vječnost neće biti dovoljna da ga do kraja proniknemo. Zato se Gospodin u Svetom pismu služi usporedbama i slikama kako bi nam otkrio svoju božansku narav. Te slike, temeljene na ljudskom iskustvu stvarnosti, ne mogu do kraja obuhvatiti Boga, ali nam pomažu da bar donekle shvatimo tko je on. Dobri pastir, milosrdni otac, zaručnik, vinogradar, trs, izvor žive vode – neke su od slika pomoću kojih nam se Bog objavljuje. U središtu današnjega blagdana jedna je od tih slika: KRALJ. Bog je Kralj svega stvorenog.
Kad ga je Pilat upitao: "Ti si dakle kralj?", Isus nije opovrgnuo, ali je naglasio: "Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta." Želio je iskoristiti i tu priliku, jednu od svojih zadnjih, da progovori o Božjoj naravi i pomogne nam da ga upoznamo. Zato želimo i danas razmišljati o Kristu Kralju i o njegovu kraljevstvu. Želimo se upitati je li Isus naš kralj. Koji je naš odnos prema njemu i njegovu kraljevstvu? Ako njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, kakvo je to kraljevstvo? Koji zakoni vladaju u njemu?
Isus je često govorio o kraljevstvu Božjem i pokušao nam ga je približiti prispodobama. Ono je poput gorušičina zrna: sitno, gotovo nevidljivo, a ipak kadro razviti se u golemo i snažno stablo. Zrno je to koje raste i razvija se, pušta korijene ispod zemlje dok nam se čini da se ništa ne događa. Kraljevstvo se Božje događa u našem srcu svaki put kad se opredijelimo za dobro, kad oprostimo, kad učinimo djelo ljubavi, kad pomognemo bratu ili sestri u potrebi, kad podnosimo one koji su nam teški i blagoslivljamo one koji nam čine zlo. Nadalje, kraljevstvo je Božje dragocjeni biser, vrjedniji od svih drugih blaga, radi kojega se isplati sve drugo prodati. "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom" (Lk 9, 23). Kraljevstvo je Božje njiva, na kojoj je svaki radnik dragocjen i potreban. Ono je poput vinograda, u kojem će primiti plaću čak i oni koji su se pridružili u zadnji čas. Nije kasno da danas postanem radnikom na toj njivi! A ako to već jesam, Isus me upozorava: "Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje." Naše opredjeljenje treba biti potpuno, nepodijeljeno i ustrajno.
O zakonima koji vladaju u njegovu kraljevstvu, Isus je govorio izričito, a posvjedočio je i svojim primjerom. Rekao je svojim učenicima: "Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj" (Mt 20, 25–27). I on, kojega danas slavimo kao Kralja svega stvorenog, "nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge". On nam je zapravo pokazao svojim primjerom da u njegovu kraljevstvu vladati znači služiti u slobodi i ljubavi. Na taj način je on, premda Bog i Gospodar svega, služio nama predajući svoj život za nas – za mene. Na taj način želi da i ja služim njemu i braći ljudima. To znači kraljevati na Isusov način.


Post je objavljen 19.11.2011. u 22:22 sati.