Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/slavica-rojc

Marketing

Ljetopis Ptice Navijalice stigao na Interliber

Još jedan naslov poznatog japanskog pisca Harukija Murakamija preveden na naš jezik
Foto: Štand izdavača Vuković- Runjić

Piše: Slavica Rojc

Danas, trećeg dana održavanja sajma Interliber, na izložbenom je prostoru izdavača Vuković- Runjić izložena knjiga Ljetopis Ptice Navijalice poznatog japanskog pisca Harukija Murakamija.
Djelatnik Damir Sablić otkrio nam je kako je knjiga upravo stigla iz tiskare i kako se nada da će, kao i devet ranije objavljenih Murakamijevih djela, privući kupce. Ljetopis Ptice Navijalice deseta je knjiga Harukija Murakamija prevedena na naš jezik, a preveo ju je Vojo Šindolić.Foto: Knjiga izložena na sajmu

Glavni lik ovog opsežnog romana Toru Okada izgubi kućnog ljubimca, a potom i ženu. Svi motivi koje Murakamijevi vjerni čitatelji već odavna prepoznaju- mačke, bunari, jazz barovi, bejzbol, ovce, usamljenost, grčki otoci, uvrnuti likovi, neobični dijalozi, flegmatični likovi i povijest Japana- ponovno su dostižni uz najnoviji naslov.
Za one koji tek otkrivaju djela ovog autora podsjetiti ćemo kako je riječ o šezdesetdvogodišnjem Japancu kojeg je proslavio roman Norveška šuma. Taj je bestseler dostigao već kultni status u Japanu gdje je tiskan u dva dijela. Jedan dio tiskan je sa zelenim, a drugi sa crvenim koricama. Mladi u toj zemlji nose majice u jednoj od boja kako bi pokazali koji dio preferiraju. To je ljubavni roman u kojem se pisac još ne poigrava sa znanstvenom fantastikom, onostranim, snovima,već govori o studentskim danima, i seksualnosti.
Neki drugi radovi kao Kafka na žalu ili Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta imaju mnoge elemente znanstvene fantastike, bave se sviješću i podsviješću.
Onima koji nisu ljubitelji takve literature više bi se mogli svidjeti romani Moj slatki Sputnik ili Južno od granice, zapadno od sunca.
Murakami je pisac vrlo prepoznatljiva stila, pogotovo po osobitim motivima koji se pojavljuju u svim njegovim djelima. To su, možemo reći, tipični murakamijevski likovi i događaji. Ono što ćete prepoznati kada pročitate tek nekoliko njegovih djela jesu tipični obični muški glavni likovi kojima se događaju vrlo neobične stvari. Oni uvijek budu upleteni u niz neobičnih događaja, a njihovoj se struji prepuštaju bez odupiranja i odmah prihvaćaju pravila „igre“ koja je nastupila. Pritom djeluju posve nezainteresirano i čak nesposobno za hvatanje u koštac s novim situacijama. Međutim, iz njih izbija zadivljujuća životna snaga i odlučnost kojima dolaze do rješenja problema, ali ne nužno primjenjujući ga na sebi.
Posebno su zanimljivi ženski likovi. Za njima u nekom smislu glavni lik uvijek traga, one su problem ali i ključ problema. Seksualni odnosi su također nešto što privuče mnogo čitatelja.
Zanimljiv je motiv usamljenosti koja prelazi na samog čitatelja. Murakaijevi su likovi gotovo uvijek usamljeni, otoci koji se u tome vrlo dobro snalaze.
Na prijevod publicističke knjige 1Q84 čekati ćemo do sljećeg Interlibera, šapnuli su nam iz Vuković-Runjić.
Foto: Sajam Interliber na zagrebačkom Velesajmu


Video: Šetnja InterliberomPost je objavljen 11.11.2011. u 14:33 sati.