Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

HOT NEW ALBUM: RAPHAEL SAADIQ - Stone Rollin' (recenzija)

RAPHAEL SAADIQ - Stone Rollin' (recenzija)/strong>



Trenutno jedan od "najhot" R'n'B i soul izvođača s one strane Atlantika dolazi nam u goste kao support izvođač Lenny Kravitzu na koncertu u zagrebačkoj Areni u četvrtak i ne samo da je Kravitz izabrao sjajno, nego je Raphael Saadiq sam za sebe marka s pokrićem.
Saadiqov treći studijski album "Stone Rollin'" s razlogom je požnjeo pregršt dobrih kritika jednako od novinarskih pera kao i od publike.
Iako je slično prošao i prošli, također sjajan "The way I see it" kojeg toplo preproučam pogotovo onima koji se posebno "pale" na sound Motown soula sredine 60-tih. Nakon njega, Saadiq je napravio nešto posve drugo (unutar žanra dakako), pa "Stone Rollin" ne sjeda svakom odmah instant u uho pa u hvalospjeve.


Album je rađen kompleksno (Saadiq je odsvirao većinu instrumenata, a tamo gdje nije imao je vrsne suradnike iz Earth, Wind & Fire, Little Dragon ili čuvenog perkusionistu Jacka Ashforda) uz to je koristio vrlo "oldie" instrument, vintage klavijature Mellatron (googlajte) koje naročito nekim pjesmama daju poseban štih (naročito u sjajnoj "Good Man") - za one koji nisu upoznati s ovim klavijaturama, a sjećaju se The Moody Bluesa i njihovog sounda (naročito legendarne "Nights in White Satin") - e to vam je taj zvuk. Drugim riječima na "Stone Rollin'" imamo hrpu zvuka soula kasnih 60.-tih i ranih 70.-tih, ima tu i sličnog Marvin Gayu, Sly & The Family Stoneu, Ray Charlesu, pa čak i Princeu. A istovremeno Saadiq ne liči ni na koga niti zvuči kao itko drugi - on je jednostavno svojim očitim velikim autorskim talentom, neki kažu i genijem, složio sve to u jednu koherentnu, drugačiju cijelinu, modernog soul retra, sa svojim potpisom, brendirano.


Posve iskreno, na prvo slušanje pola toga nisam čula niti mi je album zvučao tako dobar (nakon "The way I see it" - bitno za spomenuti!), tek nakon jedno pet slušanja, album se sam od sebe počeo razvijati kao da vam se iznenada rastvori zastor u kinu i zaslijepi vas impresivno platno i kinematografija.
Na albumu su narčito izvrsne su bas dionice i aranžmani, a pjesma koji se nekako najviše ističe po meni je "Good Man" u kojoj mu drugi (ženski), iznimno izražajni i zavodljivi vokal pjeva Taura Stinson, a i priča je izvrsna kao da gledamo neki film.


Možda je prethodni album za moj ukus bolji, ali je na njemu bilo hrpa suradnji (featuring ovaj ili onaj), ali je ovaj s autorske i samostalnije strane ipak jači.

Nikako nemojte propustiti dva velika izvođača na jednom koncertu, ako vam je Kravitz li-la, ovaj može donijeti prevagu ili vam fenomenalno zaokružiti večer, što ja očekujem.
"Stone Rollin" je "samo" (najbolje) Saadiqovo djelo, ali i oba prethodna albuma su na sličnoj visokoj razini, dakle što god da izveo bit će odlično.



Popis pjesama:

1 Heart Attack *
2 Go to Hell
3 Radio
4 Over You
5 Stone Rollin' *
6 Day Dreams
7 Movin' Down the Line *
8 Just Don't
9 Good Man *
10 The Answer


cereksretan

Legenda: sretanyessretan - mrak mrakova, cereksretan - a dobar je nema šta, sretanbeljzujo - tu ima svega al je uglavnom dobro, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma



Post je objavljen 15.11.2011. u 20:06 sati.