Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/libija

Marketing

Financijski fašizam


Financijski fašizam je fraza rođena u Grčkoj tijekom demonstracija protiv vladine politike koja pomaže bankarskom lobiju, a na račun smanjivanja građanskih prava. U situaciji sve većeg siromaštva, teško je pirkriti činjenicu da jedna grupa društvenih parazita - manje od 1% populacije, upravlja gotovo cjelokupnim resursima zemlje. Veliki broj autora u svijetu najavljuju Novi svjetski poredak temeljen na liberalnom fašizmu koji uništava svijet kakvog poznajemo.
Neovisna istraživanja financijskih tokova otkrivaju 9 bankara iz američkih Federalnih rezervi koji, de facto, upravljaju svijetom. Srpski analitičar prof. dr. Zoran Vidojević je autor knjige "Demokracija na zalasku" gdje tumači demokraciju i porast intervencija u svijetu:
–Ako demokracija u bliskoj perspektivi ne omogućuje bolji život, ako nije put smanjivanja socijalnih nepravdi, ljudskih patnji i nesreća, ako ne produbljuje i širi političke i egzistencijalne slobode, ona gubi svoju svrhu i svoj smisao. U okolnostima gde je profit iznad slobode, čak i iznad života, a demokracija njemu potčinjena, ona se degeneriše, s realnom mogućnošću iščeznuća, odnosno povijesnog zalaska.... Iza tih nasilnih intervencija stajali su najprije ekonomski i geostrateški interesi, ali i ubjeđenje da se tim putem obavlja “poslanstvo” spasavanja svijeta. To se najbolje vidi iz riječi predsjednika George Bush-a starijeg da je Amerika “milošću Božjom odnijela pobjedu u ’hladnom ratu’“. Ekonomske i druge sankcije trpjelo je više od polovice svjetskog stanovništva. Najciničnija je formulacija o neophodnosti “humanitarne intervencije” vojnim putem. U stvarnosti je ta intervencija obrazac smišljenog nasilja: agresije, okupacije, ubijanja i razaranja. To su takozvani dobri ratovi, a nevine žrtve kvalificiraju se kao kolateralna žrtva, kao nešto nevažno.




Post je objavljen 30.10.2011. u 10:06 sati.