Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

Backpack blogA zašto baš Oman?”, ajde priznajte da ste se zapitali čim ste pročitali naslov ovog putopisa. Ne brinite. Niste jedini. U posljednjih par dana prije puta mnogo ljudi mi je postavilo isto pitanje. “A zašto ne?”, na ovakva pitanja je najbolje odgovoriti protupitanjem.
Koliko svatko od nas uopće zna o Omanu?! Ja sam prvi koji će priznati da ne zna ništa. Ali nije li putnik zapravo istraživač? Nije li među mnogobrojnim svrhama putovanja i ona da se istraži i upozna nešto novo, nešto o čemu znaš jako malo ili ništa? Nije li svrha putovanja da se šire horizonti?
Kako često znam citirati Paula Therouxa, putopisca s kojim putujem i kada nisam na putu, dok sjedim doma u svom stanu, citirat ću ga na početku i ovog putopisa: “Najbolje putovanje je ono koje je korak u tamu. Da je destinacija poznata i prijateljska, koja bi onda svrha bila uopće tamo ići?”. Ili: “Čim neko mjesto dobije na reputaciji raja, otiđe k vragu.”. I tako sam ja odlučio otići u Oman. Prije nego otiđe k vragu.
Oman mi je još prije par godina pao na pamet. Onako klišejski “šarao” sam po karti i pao mi je u oko. Razmišljao sam da bi bilo zgodno posjetiti Arapski poluotok. Arabia Felix. I kada sam se zaustavio na njemu, počeo sam maštati. Ruku na srce, meni jako malo treba da mašta uzme maha. Irak? Pa s obzirom na okolnosti, baš i nije privlačna destinacija. Saudijska Arabija? Tu je putnicima zabranjeno samostalno putovati i jedini način za ući u zemlju je u organiziranom paket aranžmanu. Kuvajt, Bahrain ili Katar? Ove državice za nas Hrvate imaju čudno stroge vizne režime. Ujedinjeni Arapski Emirati? Pa svi idu u Dubai. Pola pomodne Hrvatske je već bilo tamo. Sasvim sam siguran da je Dubai vidio i Vlatku Kokos. I onda što ostaje? Jemen i Oman. Dugo me privlačio ovaj prvi, ali kako su onda buknule revolucije po arapskom svijetu, a ona u Jemenu još uvijek traje, ovo će se maštanje neki drugi put pretvoriti u stvarnost. Oman sam tako škicao istovremeno s Jemenom nekoliko godina i onda u travnju ove godine konačno i kupio aviokartu. Zapravo aviokarte. Množina. Plural. Jer do Omana i njegovog glavnog grada iz Hrvatske nije baš i jednostavno doći. Let Croatijom Airlines do Istanbula. Zatim Air Arabijom preko Sharjaha za Muscat. Tko uopće ide u Oman? Ja idem.
S vizom sam se naživcirao i vjerovatno, da ne brijem glavu, našlo bi se tu mnogo svježesijedih vlasi. Do otprilike mjesec i pol Hrvati su vizu bez problema mogli dobiti na granici. A onda smo se mi Hrvati čini se zamjerili nešto Omancima pa su nas iznenada skinuli s te liste. I ja sam silom prilika morao prevaliti put do Beča i nazad ne bi li se ta viza našla u mojoj putovnici. Naoružan aviokartama, vizom i puno volje sada sam spreman dati još jednom petama vjetra. Destination Oman. Znam da se nalazi na jugoistoku Arapskog poluotoka i glavni je grad Muscat. I tu svo moje znanje o ovoj zemlji staje. Vrijeme je da naučim nešto novo!

Post je objavljen 29.10.2011. u 22:50 sati.