Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Otpis polovine grčkog duga - 'dobivanje na vremenu'?

Piše Bojan Klima

Svjetske su burze pozitivno reagirale na sporazum iz Bruxellesa o otpisu polovine grčkog nacionalnog duga. Prema dogovoru, također će se ojačati europski fond za sanaciju prezaduženih članica a od komercijalnih se banaka traži da preuzmu veće gubitke od oproštenog dijela grčkog duga, kako ga ne bi snosili samo europski porezni obveznici.

Dnevnik Washington Post piše da je europska dužnička kriza 'sve samo ne gotova'. No, s malo sreće, zemlje euro-zone imaju sada šansu da rade na dugoročnijem rješavanju fiskalnih problema, 'bez straha da bi jedan pogrešni korak mogao značiti i kolaps zajedničke valute'. Ali, nastavlja komentator washingtonskog lista, ova će šansa brzo ishlapiti ako Europa ponovno počne 'muljati i odgađati' – što je do sada radila kada je u pitanju dužnička euro-kriza stara dvije godine.

Timothy Garton Ash u Los Angeles Timesu podsjeća da je to 'muljanje i odgađanje' zapravo u skladu s prirodom demokratskog postupka u svakoj od zemalja euro-zone:

Zemlja za zemljom, parlament za parlamentom, dižu svoj glas i poručuju: 'dovde i nikako dalje'. Ali, ono što Njemačka smatra da se 'mora', to Grčka misli da se 'ne može'. Ono što je Sarkozyju 'osnovno', to je Angel Merkel 'nemoguće'. Što je za Slovačku 'maksimum', za Španjolsku je 'minimum'. A dan za danom, kakofonija nacionalnih demokracija postaje žrtvom transnacionalne supersile – financijskih i inih tržišta.

Georges Ugeux piše u Huffington Postu da su europske vlade nakon dvije godine 'petljanja', na kraju, odlučile da restrukturiranje grčkog duga neće financirati one, već – prvenstveno – privatne banke, odnosno 'novac nekog drugog'. Neke su banke već upozorile da se od njih traži previše i da će zbog toga morati pooštriti svoju kreditnu politiku – što bi moglo dovesti do nove recesije.


Post je objavljen 27.10.2011. u 23:02 sati.