Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA C - 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA 1

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA (Godina C)
DOŠAŠĆE: VRIJEME IŠČEKIVANJA BOGA KOJI DOLAZI OSLOBODITI SVOJ NAROD


»Kada to počne bivati, uspravite se i podignite glave, jer je blizu vaše oslobođenje.« (Lk 21,28)



Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

S prvom nedjeljom Došašća započinje liturgijska godina, a s njom i naš godišnji put prema Božiću. Idemo ususret Onomu koji dolazi osloboditi i spasiti svoj narod.
Zbog toga je ovo vrijeme vjere i pouzdanja u Boga i zalaganja za bolju budućnost naspram tjeskobi i očajanju koje može zahvatiti svakoga čovjeka. Nemamo se čega bojati niti pred kim strepiti.
Istina, život je ispunjen mukama, naporima, nedaćama i nevoljama. Ali isplati se živjeti, jer život ima smisao u Bogu koji nas ljubi i u Božjoj ljubavi koja nas združuje.
Ovo je vrijeme duboke nade ispunjene radošću.
U Kristu nam je dan smisao ljudskog postojanja. Tome se radujemo i sigurni smo da taj smisao možemo ostvariti i mi živeći u ovom svijetu.

Upravo u ovo naše vrijeme koje je često ispunjeno tjeskobama i očajanjima, ratovima i ugnjetavanjima, Došašće je povlašteni trenutak koji nam pomaže da razmislimo o smislu života koji se sastoji u ljubavi prema Bogu i zalaganju za brata čovjeka.
Nepravde, nasilje, ubojstva, pljačke, iskorištavanja i otimačine osjećamo u svojoj sredini. Ono nam je preko novina i televizije poznato i u drugim krajevima naše zemlje i svijeta.
Ono je uvijek bilo prisutno u ljudskoj povijesti kao izraz zla. Zbog toga mi danas smo pozvani da pripravimo put Gospodinu koji uvijek dolazi i pomaže ljudima da se ostavljaju zloće i sebičnosti te se neprestano obnavljaju njegovim Duhom ljubavi. Na taj način možemo osmišljavati svoje živote i cijelu ljudsku povijest.
Boreći se da ljubav i pravda zagospodare svijetom, mi se tako ujedno pripravljamo na konačni Kristov dolazak.

Tako prorok Jeremija, koji je doživio najtežu kob svojega naroda i voljenoga grada Jeruzalema, navješćuje i nama danas spasenje i daje nam novo obećanje. To je Mesija. On je izdanak onoga roda i nada ljudskoga stremljenja. Bez toga nadanja pravednosti i miru koje nam jedino Bog može dati, naš bi život ostao tužan i nedjelotvoran.
»U one dane i u vrijeme ono – govori Gospodin – podići ću Davidu izdanak pravedni; on će zemljom vladati po pravu i pravici.« (Jr 33,15)

Michaelangelo: Prorok Jermija
Michaelangelo: Prorok Jermija

Malo je koji rodoljub u čitavoj svjetskoj povijesti žalio i oplakivao nesreće svoga naroda kao prorok Jeremija. Zato on više puta ističe da će Mesija donijeti na zemlju pravednost i mir.
Temelj te prorokove sigurne nade nije u ljudima, nego u Bogu koji je vjeran svojoj riječi i svojemu »dobrom obećanju«. A budući da Mesija to nije učinio za svoga prvog dolaska na zemlju, On će to svoje obećanje sigurno i konačno izvršiti svojim drugim Dolaskom na koji se u Došašću spremamo. On će tada svima nama donijeti svoje spasenje i svoj mir.
Zato se za Kristov Dolazak treba spremiti, pojedinačno i kao zajednica.

Isus je došao obnoviti svijet. Taj događaj treba usmjeriti sve naše ponašanje i naše zauzimanje na ovoj zemlji. A to je da se uzajamno ljubimo i jedni drugima pomažemo.
U tome se sastoji naša svetost pred Bogom na koju nas poziva apostol Pavao. Po tom putu treba rasti i obilovati djelima ljubavi prema svima. Treba živjeti i ugađati Bogu i u tome sve više napredovati. To nije lako pa stoga molimo da nam Gospodin pokaže svoje milosrđe i da nam udijeli svoju milost kako bismo mogli vršiti njegove zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku. U tome je i naše iščekivanje ponovnog Kristova Dolaska.
»Dao vam Gospodin, – kaže apostol Pavao, – te jedni prema drugima i prema svima rasli i obilovali ljubavlju kakva je i naša prema vama; učvrstio vam srca da budu besprijekorno sveta pred Bogom i Ocem našim o Dolasku Gospodina našega Isusa i svih svetih njegovih s njime.« (1 Sol 3,12-13)



A i sam Gospodin Isus nam danas govori u svome Evanđelju o svršetku svijeta i o njegovome drugom Dolasku na zemlju. Na to se trebamo pripraviti Došašćem i cijelim svojim životom.
Zato nas Isus upućuje na neke »znakove vremena« koje treba najprije zamijetiti, a onda procijeniti i na temelju toga izvesti zaključke za popravak i napredak kršćanskog života.
Isus nas također upućuje na kozmičke katastrofe i na društvene bezizlaznosti i nevolje.
Uza sve to, kršćanin živi u nadi konačnog sretnog svršetka, jer za one koji su budni i marljivi iščekivaoci Gospodina, ti su znaci poticaj za ohrabrenje.
»Kada to počne bivati, – govori Gospodin, – uspravite se i podignite glave, jer je blizu vaše oslobođenje.« (Lk 21,28)

I tako se pravim kršćanima sve ovo obraća na porast spasenja i otkupljenja. Zato nas Krist i opominje da se, misleći na skori svršetak, čuvamo razuzdanosti, pijanstva i tjeskobnih briga za život. On traži da nam srca ne otvrdnu u tim manama, jer bismo onda zaista slabo svršili kad bi nas smrt takve iznenada uhvatila kao zamka pticu.
Stoga Kristov drugi Dolazak od nas zahtjeva nenavezanost na zemaljska dobra, trijeznost i umjerenost, budnost i pripravnost u ustrajnoj molitvi. Tada ćemo smirene duše i zaufana srca moći u svaki čas »stati pred Sina Čovječjega« s nadom da njegov »Sud« za nas neće biti koban, nego naprotiv sretan i spasonosan.
»Pazite na se – govori Gospodin- da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama, te vas iznenada ne zatekne onaj Dan, jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga, budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tome što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjeg.« (Lk 21,34-36)

Čovjek je odgovoran za svoje čine i s time mora računati. Svakome je Bog povjerio mnogo naravnih i nadnaravnih darova za koje će morati polagati račun koliko je bio svjestan i kako ih je upotrebljavao. Pred nebeskim Sucem će se održati samo besprijekorni i na njegov poziv poći s njime u Božje kraljevstvo. Stoga nemojmo se uspavati, budni budimo i ne zanemarujmo zahtjeve koje Bog danas postavlja pred nas. Otkrit ćemo ih ako budemo pozorni na znakove vremena i na potrebe ljudi s kojima živimo.

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Jr 33,14-16
Ps 25 (24)
1 Sol 3,12-4,2
Lk 21,25-28. 34-36



Post je objavljen 20.09.2010. u 20:24 sati.