Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Reportaža: Vjesnikovi novinari u Hrvatskom novčarskom zavodu - Kroz ruke im curi novac, a posluju s dobiti

Vjesnikovi novinari u Hrvatskom novčarskom zavodu

Većina građana i ne pomišlja gdje se proizvodi novac koji imaju u novčanicima. Kunske se novčanice tiskaju u Austriji i Njemačkoj dok se kovanice proizvode u Hrvatskom novčarskom zavodu (HNZ). Ta je institucija osnovana još u travnju 1993. godine, a s radom je počela početkom siječnja 1994. godine.

Prva lokacija HNZ-a bila je Savska cesta u Zagrebu, gdje su dijelili prostore s Agencijom za komercijalnu djelatnost koja je i većinski vlasnik Zavoda. U Savskoj su se kovanice proizvodile do 2006., kada se HNZ preselio u Kerestinec, naselje smješteno između Zagreba i Samobora. Već četiri godine hrvatska se tvornica novca nalazi u modernoj narančasto-sivoj zgradi okruženoj visokom rešetkastom ogradom.

»Kroz tu se ogradu ne može provući ni mačka«, govori član Uprave HNZ-a Ivan Marić koji nas dočekuje u svom uredu. Stasiti inženjer strojarstva u Zavodu je praktički od samih početaka, točnije od svibnja 1994. Prije je radio u TEP-u kao rukovoditelj, a kad je ta tvrtka počela upadati u poslovne probleme, i on je postajao sve »materijalno ugroženiji«, kaže. »Javio sam se na natječaj za direktora HNZ-a na kojem sam i izabran. Od prije nekoliko godina sam član Uprave«, navodi Marić. Predsjednik Uprave ove institucije je Boris Zaninović, inače pravnik po struci. »Tako se odlično nadopunjujemo, ja sam tehničke, a on pravne struke«, kaže Marić.

Vidi cijeli članak ovdje.

PDF verzija.

Autor: Tomislav Pili
Izvor: Vjesnik.com

Coins Banknotes Militaria Store

Post je objavljen 05.10.2011. u 17:32 sati.