Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdmks

Marketing

DVD "Mladost" proslavio četrdeseti rođendan

Svečana sjednica povodom 40. godišnjice velikog DVD-a "Mladost" K.Sućurac


Vatrogasci DVD-a „Mladost“ iz Kaštel Sućurca, na čelu s predsjednikom Ljubišom Musinovim i zapovjednikom Ivanom Barićem, ovog su vikenda u krugu brojnih prijatelja i suradnika, proslavili svoj 40-rođendan, prisjećajući se samih početaka vatrogastva u svom mjestu, ali i više od 10 tisuća intervencija u kojima su spašavali ljudske živote i imovinu.
Cijelu priču o ideji o nastanku sućuračkog dobrovoljnog vatrogasnog društva ispričao je nazočnima na rođendanskoj Skupštini zapovjednik Barić, koji je mnoge podsjetio na ljeto daleke 1971. godine, kada je određeni broj sućuračke mladeži dobio zadatak čuvati požarište na Kozjaku.

Od prvih zadataka do ideje Ivice Batine o službenom osnivanju omladinske vatrogasne brigade, prošlo je tek nešto više od dva mjeseca, ali je to vrijeme bilo dovoljno da se ispišu prva slova u bogatoj knjizi sućuračkog vatrogastva. Nije vatrogascima uvijek sve išlo kako su zamislili, ali ono što im nikada nije nedostajalo bilo je brojno članstvo i želja za humanim djelovanjem, a sve ostalo dolazilo je s vremenom i dosta truda.

Danas, nakon 40 godina postojanja, DVD „Mladost“ prosječno godišnje sudjeluje u 253 intervencije, posjeduju 12 vozila, imaju dom sa 11 apartmana, a sa vatrogasnih olimpijada kući su donijeli čak 13 olimpijskih medalja. Među 236 članova društva veliki je broj žena i mladih, a čak 6 članova ima čin počasnog vatrogasnog časnika, 7 je viših vatrogasnih časnika, 7 vatrogasnih časnika 1. klase te 17 vatrogasnih časnika, a veliki je broj dočasnika i vatrogasaca sa završenim vatrogasnim ispitom.

Proslava rođendana bila je prilika da se mnogim zaslužnim vatrogascima ovog društva dodjele zaslužene medalje i priznanja, za njihov dugogodišnji vatrogasni rad i hrabrost koju su godinama nesebično davali u intervencijama i akcijama.
Među brojnim nagradama DVD društva „Mladost“, Vatrogasne zajednice grada Kaštela, Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske vatrogasne zajednice, njih 19 dobilo je županijsku spomenicu za 40 godina rada u društvu. Vatrogasnu spomenicu Hrvatske vatrogasne zajednice „Vatrogasni veteran“ dobili su Ivica Batina, Ivan Miolin i Đuro Šećer. Marija Luketin ovom je prilikom dobila „Medalju sa zlatnim obilježjem za doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu“ Hrvatske vatrogasne zajednice, a „Priznanje s pravom isticanja medalje HONOR“ uručeno je Ivi Miolinu.
Svečana sjednica povodom 40. godišnjice velikog DVD-a "Mladost" K.Sućurac (slike)



Post je objavljen 17.10.2011. u 16:45 sati.