Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bacikocku

Marketing

Ruske stolne igre! Right Games

Ruske stolne igre! Right Games

http://www.russianboardgames.com/


Image and video hosting by TinyPic

Stigao je, dakle, crni paket iz Moskve (jako volim pakete) i u njemu 4 kutije sa stolnim igrama!

Sve četiri igre imaju male kutije istog formata 17 x 18 x 4 cm. Kutije se otvaraju bočno poput ladice, no jako su tanke, a i karte su mogle biti mrvu deblje pa preporučam da ih stavite u košuljice ako ne želite da se unište.

EVOLUTION The Origin of Species

Image and video hosting by TinyPic

Igra za 2 do 4 igrača
Za 12 ili više godina
Trajanje: 30-60 minuta

Ovu igru kreirao je Dmitry Knorre, ujedno biolog, što je super način populariziranja biologije.

Osnovu igre čine 84 karte pomoću kojih kreirate svoje životinjske vrste. Slažete karte na stol pred sobom kombinirajući hoće li životinja biti, recimo, oštrovidna, otrovna, mesožder (pa ste u mogućnosti protivniku pojesti njegovu životinju), dobar plivač, velikog rasta, ili će npr. moći skladištiti masno tkivo pa preživjeti kad nastupi oskudica hrane ...
Ilustracije karata su gotovo svedene na simbol. Sve karte su jako pregledne, no neki će možda zamjeriti što nisu zanimljivije ilustrirane. Možda bi ovdje kakav humoristični pristup bio bolji? Ili realistični? No kako god, ovo je jedina moja zamjerka odličnoj igri.
Image and video hosting by TinyPic
Igra teče brzo jer svaki igrač na svom redu odigrava samo po jednu kartu, dodajući sposobnosti svojoj postojećoj životinji ili stavljajući novu na stol.
U igri su prisutne i dvije kockice kojima se u svakom krugu određuje koliko će biti hrane za vaše kreature, a potom se životinje trebaju nahraniti. Ako ste u prvoj fazi pretjerali s količinom i veličinama životinja, one će vam vjerojatno krepati od gladi. Sistem hranjenja je takav da igrači jedan po jedan hrane životinje s kupa hrane. Jako je bitno odrediti pravi redoslijed hranjenja kako biste što više živina održali na životu.
Nakon ovoga ponovo se podijele karte i stvaranje se nastavlja, a strateški je bolje ostati bez i jedne karte nego s jednom.

Evolution je igra koju bih sigurno kupio (da ju već nemam!) i svakako preporučio jer tema je odlično spojena sa mehanizmom, igra je brza i pruža jednako zadovoljstvo bez obzira da li igraju 2, 3 ili 4 igrača. Sreće je u igri zanemarivo malo (ovo napominjem jer neki ne podnose igre u kojima ima sreće) i pruža dovoljno interakcije (npr. karte parazita koje uvalite nekom igraču, pa ovaj za svoju životinju mora trošiti više hrane), no glavnina interakcije događa se u trenutku kada hranite životinje. Igra ima veliku ponovnu igrivost oliti replayability. Pravila su napisana savršeno jasno s kvalitetnim objašnjenjem tijeka igre.

Ocjena od 1 do 10: 9


Za igru postoje i ekpanzije, koje inače osobno ne kupujem i ne ljubim, ali ovo je rijetka igra za koju bi ih ipak kupio.
Na Essenu se može kupiti u paviljonu 7, na štandu broj 5!
Image and video hosting by TinyPic





ENIGMA OF LEONARDO
Image and video hosting by TinyPic
Igra za 2 do 4 igrača
Za 10 ili više godina (po mom iskustvu mogu igrati i oni od 7 godina)
Trajanje: 30-50 minuta (kad se uhodate, u dvoje traje 15 min)


U igri Sergeya Machina postavljate pred sebe 5 karata da tvore oblik križa. Sve što zatim radite je to da iz ruke stavite jednu kartu u taj križ, a karta koja je prethodno bila na tom mjestu proslijedi se do igrača vama s lijeve strane, koji će ju staviti na istu poziciju na svom križu, dok će svoju izbaciti iz igre. Cilj je 3 karte s istim crtežom u lijevom gornjem uglu postaviti unutar križa u niz, bilo okomito bilo vodoravno. Kada vam to uspije, uzimate nagradnu karticu s tim crtežom. Pobjednik je igrač koji prvi skupi 7 takvih kartica.
Ilustracije? Hmmm, crteži su maestralni na sve 54 karte jer su preuzete skice i nacrti Leonarda da Vincija :). Na kartama se tako nalaze razni Leonardovi nacrti zgrada, anatomski crteži, naprave...
Image and video hosting by TinyPic
Usprkos tome što imate zadanu samo jednu jedinu akciju, u igri možete zgodno planirati, no problem je u tome što će vam protivnici gotovo uvijek, a često nenamjerno, pomrsiti planove pa nakon nekoliko igranja ostaje dojam da nemate puno utjecaja na tijek igre. Mehanizam je zgodan, ali tema je slabo povezana s mehanizmom.

Interakcija je neprekidna, što je meni gotovo uvijek veliki plus u igri, no ovdje me malo razočarao tako snažan utjecaj slučaja.

Ocjena igre od 1 do 10 bila bi 6, a Leonardu evo 10! :)

POTION MAKING PRACTICE
Image and video hosting by TinyPic
Igra za 2 do 6 igrača
Za 10 ili više godina
Trajanje: 40-90 minuta



Igra Sergeya Machina ima jednostavna pravila koja se vrlo brzo savladaju (uostalom, sve ove četiri igre odlikuje to da imaju jednostavna pravila). U igri ovoj igri zadatak vam je stvaranje napitaka, od kojih poslije možete kreirati još moćnije stvari kao što su eliksir, talisman ili čak živa bića. Da biste napravili ciljani napitak, skupljate određene karte. Ukoliko u ruci nemate odgovarajuću karte, možete odbaciti neku kartu iz ruke, za što isto dobivate bod, a vašu odbačenu kartu mogu drugi koristiti u izradi svojih napitaka. Kada igrači sastave jednostavne napitke, dalje od njih mogu izrađivati složenije, koristeći pritom i gotove napitke drugih igrača. Možete i rastaviti neki od svojih napitaka da biste sastavili novi, ne gubeći bodove za to.
Igra je dobila nagradu za rusku igru godine. Jako je zgodno ilustrirana, a posebno ističem kartu Avocado Homunculusa (vidi dolje).
Image and video hosting by TinyPic
Jedino će vam trebati bar jedno igranje da se brže počnete snalaziti s prepoznavanjem napitaka. Tko je autor ilustracija nije navedeno, pa pretpostavljam da je to možda i sam kreator igre.
Igra je jednostavna i mnogim okorjelim igračima će možda biti prejednostavna, kao npr. Ticket to ride. U igri je najbitnije procijeniti kada odustati od neke karte ili ju ipak zadržati. Drugi super važan element su karte čarolije, koje vam omogućuju posebne akcije.
Igra bolje funkcionira u dva igrača jer vam nudi više mogućnosti (ovdje to znači nešto manji utjecaj sreće). Opuštajuća je, zabavna i tema joj je dobro povezana s mehanikom. Napomena: trebat će vam puno prostora na stolu!

Ocjena od 1 do 10: 7


THE KINGDOMS OF CRUSADERS
Image and video hosting by TinyPic
Igra za 2 igrača (za do 4 ako imate dva seta)
Za 12 ili više godina (mogu igrati i oni od 9)
Trajanje: 30 minuta

Igru su osmislili Danila Goryunov i Sergey Machin, a za ilustraciju karata preuzete su grafike Gustavea Doréa. No dizajn koji je nadodan, odnosno okviri za slike na kartama, nažalost ne prate ni izbliza njegovu kvalitetu.

Image and video hosting by TinyPic
Gustave Doré

U igri slažete svoje vojske polažući karte na stol u pet stupaca koji predstavljaju teritorije. Igrač koji ima jaču kombinaciju u nekom stupcu (veći broj istih znakova ili znakova veće vrijednosti) osvojio je taj teritorij, a tko osvoji 3 od 5 stupaca je pobjednik u igri. Iako je pravila izuzetno malo i igra se nauči za minutu, ipak i s tom jednom akcijom i malo pravila možete zgodno promišljati kako da odigrate svoj potez. Igra je izuzetno brza u dva igrača (nisam probao kako je u više), traje svega 15 minuta, pa ćete vjerojatno odigrati dvije partije za redom. Jedina mana je što vas može zadesiti stvarno loš niz karata, pa sreća može uništiti bilo kakvo pametno planiranje. No ukoliko to izbjegnete, igra je odlična, brza, opuštajuća zabava.


Image and video hosting by TinyPic
Ocjena od 1 do 10 bila bi 7 =u situacijama kada igrači dobiju podjednako dobre karte.

Ako ne namjeravate skoknut do Essena, igre možete kupti i na:
http://www.russianboardgames.com/buy_now.html



Post je objavljen 15.10.2011. u 21:05 sati.