Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/njubina

Marketing

"Kada padne noć i slovenija utone u san, sa Žumberka možete i čuti austrijance"

Vjerujem da vrijedi probati opet napisati koju liniju bloga, pogotovo kada skineš prašinu sa bloga koji imam već određeni niz godina, a iz sigurnosnih i moralnih razloga sam bio primoran maknuti sve stare post-ove. Srećom je ovo vrijeme u kojem živimo puno novih tema. Istina, većina tema su stvarno loše, grozne, ništa pozitivno.
Odraste čovjek s vremenom i shvati da ono što je prije mislio, govorio te čak pisao na blogu - nije krivo, već samo krivo interpretirano. Možda to više neće biti ista sloboda pisanja, ali stil se ne mijenja. Barem ne previše. Bit će mi drago pronaći neke stare blogere. Vidjeti jel se još koji od njih kreće ovim blogerskim putevima ili su odabrali druge kanale izražavanja.
Dosta sa retrospektivom. Vrijeme je za temu bloga.
Danas sam sasvim slučajno sudjelovao na predstavljanju nove monografije grada Samobora. Monografija je zaista impresivna. Kako je i sam gradonačelnik izjavio, vjerojatno i veća od one koju je pripremio sama legenda Samobora, Milan Lang. Sastoji se od dvije knjige. Glavni i odgovorni gospodin zaslužan za izdavanje ove knjige, jedan od braće hrvatskog zmaja, izjavio je da je preko 50% prikupljenih materijala moralo biti izostavljeno! Sada zamislite kolika je to kolekcija tekstova, fotografija, bilježaka, spisa i ostalog materijala ostalo u nekoj od ladica. Osim što sama knjiga izgleda impresivno, bilo je lijepo vidjeti i gotovo sve autore tekstova i fotografija okupljene na jednom mjestu. Istaknuto je da za razliku od drugih monografija, puno većih gradova ova stoji iza onoga što jest. Poznato je da većina monografija bude stastavljena od dvije-tri kartice teksta te 50ak stranica fotografija. Ovdje se radi o 15 autora, mahom akademski obrazovanih koji su uložili svoj trud i postigli neizmjerno veliki rezultat.
Ovo je samo dokaz da te ponekad život odvede u nekom smjeru gdje ne očekuješ nešto posebno, ali onda te iznenadi. Shvatio sam da sam jedan od nekolicine koji je imao čast čuti mnogo detalja o samoj monografiji te sam upoznat sa pravom vrijednosti te dvije knjige. Ovako, mogao sam jednog dana vidjeti te iste knjige sasvim slučajno ukoliko bi zalutao u samoborsku knjižnicu ili negdje drugdje i ne bih previše doživio te knjižurine. Ovako barem, imam još jednu dobru temu za razgovor ukoliko se i same knjige nađu pred nama.
Eh da, naslov. Bio je to jedan dobar vic meštra koji je vodio cijelo predstavljanje knjige te odstajao svojih sat i pol dok smo mi, ostala gospoda, sjedili. Živio.

Post je objavljen 13.10.2011. u 22:04 sati.