Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/infiltration

Marketing

Bosiljevo

Pozdrav svima!

Od kada smo se poceli baviti urbanim istrazivanjem, zanimalo me sto ako obidemo sve lokacije za koje mi znamo? Sada vidim da nema razloga za brigu. Ima dosta zanimanja za ovu aktivnost i puno ljudi salje mailove sa prijedlozima novih lokacija. Ovom prilikom zahvaljujemo svima na prijedlozima i mailovima!

Primio sam mail od Vilija, koji nam je predlozio par lokacija te mu se ovom prilikom zahvaljujem na izvrsnim prijedlozima!

Put na Goli otok bio je planiran ovaj vikend no vrijeme nam je poremetilo planove pa smo se odlucili otici posjetiti Bosiljevo i tunel u Karlovcu. Kada smo stigli na lokaciju Boslijeva, dojmila nas je njegova velicina i polozaj. Ulaz je zatvoren, ali uvijek se nade nacin ako se dovoljno trudi ;)

Nakon Bosiljeva, obišli smo i Karlovacki tunel!

Opis dvorca:
Vilijev link (citirano)

Prvi vlasnici grada bili su knezovi Krčki, koji su ga dobili od kralja Bele III. Frankopani su mu vlasnici od 1461. godine, a tu se i rodio Fran Krsto Frankopan. Nakon sloma urote Zrinsko-Frankopanske, grad prelazi u ruke grofa Erdodija, a ženidbom ga poslije stječu Auerspergi.

Na lijevo od ulaza, do kojeg stoji okrugla kula, je ulazno stubište. Na jugozapadnom uglu grada je omanja okrugla kula, sa stubištem i stropom koje je stolarsko remek djelo, s potpisom "grof Artur Nugent", a to je bio mlađi sin Lavala Nugenta koji je umro u Bosiljevu, bez djece, 1897. godine.
Drevne kule na stijeni iznad doline

Strop kule je izrađen kao kompas, ima označene strane svijeta. Glavni dio dvorca je jaka braničkula s 3 kuta, sa starim pravim kruništem i ostacima puškarnica. Na krunište je postavljen krov, vjerojatno djelo novijeg vremena. Ova četvrtasta kula ujedno je i najstariji dio grada.

Treba reći da današnji izgled grada, koji je pretvoren u dvorac, nema ništa zajedničko sa starim zdanjem. Svugdje su izgrađena brojna kruništa, tornjići, dovratnici, a velik dio grada je i ožbukan, pa ne ostavlja dojam srednjovjekovne starine.

Nakon 1950- ih bio je hotel, zatim starački dom, da bi 1970-ih postao napušten, i takav trune vec 30-ak godina.


























Post je objavljen 11.10.2011. u 19:56 sati.