Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Zbogom dječače!

Image and video hosting by TinyPic

Očekivano. A opet iznenada, kao što to smrt uvijek čini otišao je još jedan momak iz moje generacije i to jedan od ponajboljih, Steve Jobs.

Ponajbolji ne zato što je stvorio najveću i najmoćniju svjetsku kompaniju, što je stvorio golemo bogatstvo, već zato što je ostvarivao snove , što je neprestano tragao i izmišljao, što je postao sinonim za inovaciju i izum i to ne bilo kakv, već baš onaj koji nam je trebao u datom trenutku.

I ponosni smo mi iz generacije što je Steve mijenjao svijet, snažno, moćno i trajno da bude bolje mjesto za život, za posao, za zabavu, za međusobnu komunikaciju ljudi. I sve to uvijek pazeći na estetiku, na lakoću i ljudsku mjeru. „Bez Stevea Jobsa svijet bi imao manje boja“ , netko reče i to je ono što je ovom inovacijskom geniju odredilo sasvim iznimno mjesto u povijesti. Toliko mnogo tehnoloških inovacija koje nam je podario Steve, definitivno su izmijenili naš okoliš i tutnuli nam u ruke na cjelodnevno druženje spravice bez kojih se više ne znamo ni posvađati, bez kojih ne ljubujemo s kojima ne samujemo, s kojima razmišljamo.

Ovaj tekst pišem na mom MacBooku, dok sam vijest o Steveovoj smrti pročitao na IPadu, a uz krevet mi bogami leži i Iphone. Ali nije to to. A pogotovo nije to samo to. Ima i drugih mobitela, tableta PC-a, i nije sve to izmislio Jobs, ali jest nametao standarde i to one najviše. On je predvodio, drugi su slijedili. Ono što zadivljuje kod Jobsa je njegova predanost viziji koja je nadilazila stvaranje tek tehničkih novotarija i pomagala, a još više uspješnog biznisa. Čini mi se da je sve to bila tek usputna posljedica životnog stava da je vrijedno slijediti onu razigranost djetinjstva i zagledanost u nemoguće.

I da je smislio samo nove fontove i uljepšao nam ekrane, to bi bilo dovoljno. Jer, tko zna, da se on nije sjetio ljepote i u računalnom pisanju bismo li danas ovdje lupali kao po pisaćem stroju, jednoobrazno, sivo i dosadno. Bitno je to da za Jobsa svijet nije bio sivo, dosadno i jednoobrazno mjesto već golemi medij za iskazivanje jedinstvenosti, neponovljivosti i individualnosti. A čemu većemu, tehnologija uopće može poslužiti!

Zbogom momče! Baš ćeš nam nedostajati!


Post je objavljen 06.10.2011. u 07:55 sati.