Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/libija

Marketing

Libijske fronte - prošli tjedan

Tijekom proteklih 5 dana (27.rujan - 1. listopad) branitelji Sirte i Beni-Walida, odbili su napade pobunjenika i NATO-a prebacujući se u kontra-napade na pojedinim linijama. Rezultat takvog djelovanja je uništenje nekoliko pobunjeničkih zapovjednih centara. Situacija u Sabhi je nepromijenjeno, ali i dalje vrlo teško. Počinju pristizati izvješća o aktivnom sudjelovanje plemena Tuareza na strani lojalnih snaga i pogoršanje odnosa između Alžira i zemalja NATO koalicije. No, događaji posljednjih dana u glavnom libijskom glavnom gradu mogli bi uskoro radikalno utjecati na tijek rata.
Situacija u Tripoliju se pogoršala 28. rujna u 23 sati po lokalnom vremenu, kada su tisuće izašli na ulice zahtijevajući od NTCa da uklone razbojničke bande iz grada. Militanti su otvorili vatru na prosvjednike kako bi rastjerali nezadovoljne građane. Nakon sat vremena na različitim mjestima u Tripoliju su izbile oružane borbe. U 5 sati ujutro prosvjednici su uz podršku nekoliko diverzantskih jedinica 32. brigade Džamahirije uklonili prepreke i došli do centra grada. Akcije su popraćene s nekoliko velikih eksplozija u gradu.
Cijeli dan, 29. rujna, vodile su se borbe u blizini Mansoura, Ben Gashira, Abu Salima, kao i predgrađima Tadjoura. Napadnut je koalicijski vojni objekt Omar al-Mukhtar, gdje je nekada bila smještena ženska vojna škola. CIA je izvjestila o premještaju sjedišta iz Tripolija.
Od 1. listopada lojalne snage su blokirali zračnu luku s istočne strane, boreći se u zasjedama sa snagama koje prolaze do aerodroma. Uz zračnu luku, kolonijalna koalicija kontrolira područja Souq Al Jum i Zawiya al-Dahmani, područje uz pomorsku bazu u Tripoliju.
U Sirtu su se odvijale velike bitke 25-28 rujna. Ukupni gubici NATO koalicije bili su: više od 2.000 je ubijeno, uključujući 3 visoka zapovjednika, zaplijenjen je veliki broj kamiona i oklopnih vozila i oboren helikopter NATO-a. Branitelji grada su tako došli do nove zalihe oružja. U redovima pobunjenika su učestala dezertiranja zbog čega njihovo vodstvo pokušava dezinformacijama podići moral i disciplinu. NATO nastavlja tepih bombardiranja Sirte ne štedeći stambene prostorije, škole i bolnice u gradu - tako kolonijalna koalicija ispunjava rezolucije UN-a broj 1973 o zaštiti civila od zračnih napada ... U stvari, neki blogeri smatraju da NATO priprema veliki bombaški napad na grad iz zraka i topništva.
Pregrupiranje pobunjenika oko Beni Walid dali su predah stanovnicima grada od tjedan dana, čula su se samo sporadična prepucavanja.Postoje izvješća o sudjelovanju Tuareza iz Sabhe u Sirte i Ghadames. Prema ruskim izvorima, Džamahirija ima potpunu kontrolu nad tuniske libijskom granici.
Regija Ghadames je potpuno oslobođena snagama lojalne vojske, Tuareza i alžirskih dobrovoljaca. Brda oko Ghadamesa i blizina Alžira smeta zračnim NATO snagama. Osim toga, treba znati da gradovi Sabha, Sardalas, Aubari, Murzuk, osobito Ghadames - kontroliraju sjever Afrike, odnosno osiguravaju mir u jugozapadnom Alžir. Na sjeveroistoku zemlje vodi se gerilski rat: NTC nema kontrolu nad Tobrukom i Al-Beidom (između Benghazija i Tobruka), nastavljaju se borbe između islamista i lojalnih snaga.
Mnogima je jasno da NATO koalicija i UN rezolicije nisu korištene za zaštitu civila, stvarnost opovrgava svaku namjeru zaštite građana. Pobunjenici se nisu mogli dogovoriti o preraspodjeli vlasti zbog čega nisu ni mogli formirati prijelaznu vladu. Stanovnici Tripolija ne žele više živjeti s nasilnim pobunjenicima. Među njima vlada strah i želja što prije napustiti područja borbi.

Post je objavljen 03.10.2011. u 10:55 sati.