Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Predstavljen prvi broj časopisa Historia Varasdiensis

Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije organiziralo je 15. rujna u 19 sati, u multimedijalnoj dvorani palače Herzer, predstavljanje prvog broja časopisa Historia Varasdiensis. Časopis za varaždinsku povjesnicu. Prvi broj časopisa predstavio je akademik Franjo Šanjek, zajedno sa predsjednicom Društva Spomenkom Težak i glavnim urednicima časopisa, dr. sc. Hrvoje Petrićem i MSc Ivanom Obadićem.

Časopis izdaje Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije s ciljem promicanja i unapređenja spoznaja o povijesno – kulturnom nasljeđu varaždinske regije. Društvo povjesničara osnovano je 2009. godine. Ubrzo nakon osnivanja Društva pokrenuta je inicijativa za izdavanjem časopisa. Formirano je uredništvo časopisa u koje su ušli Rajko Guščić, Vladimir Huzjan, Suzana Jagić, Ivančica Jež, Siniša Krznar, Magdalena Lončarić, Spomenka Težak i Kruno Sudec. Za glavne urednike su izabrani Hrvoje Petrić i Ivan Obadić, a časopis je grafički uredio Kruno Sudec. Kako bi oko projekta okupili što veći broj povjesničara i istraživača povijesti varaždinskog kraja, formiran je i Savjet časopisa: Juraj Belaj, Neven Budak, Dragutin Feletar, Ernest Fišer, Zoltan Gozsy, Željko Holjevac, Siniša Horvat, Andrej Hozjan, Damir Hrelja, Mira Kolar-Dimitrijević, Miroslav Klemm, Nevenka Krklec, Mirjana Matijević-Sokol, Janko Pavetić, Franjo Ruža, Franjo Šanjek, Marina Šimek, Leopold Toifl i Eduard Vargović.

Pokretanjem prvog povijesnog časopisa posvećenog ovom području želimo otvoriti prostor za razmjenu ideja, mišljenja, te za promicanje novih pogleda na povijest varaždinskog kraja. Izdavanjem časopisa želimo, dakle, prateći kretanja u suvremenoj historiografiji, potaknuti istraživanja i kritički dijalog o raznovrsnim temama vezanim uz kulturne, gospodarske, društvene, političke, ekološke i socijalne aspekte povijesnog razvoja grada Varaždina i šire regije.

U časopisu će se objavljivati znanstveni i stručni radovi koji su prošli postupak dvostruke recenzije; nerecenzirani prilozi u kojima autori na popularan način dopunjuju znanstvene spoznaje o povijesti grada i šire regije; transkripti i prijevodi izvorne arhivske građe s latinskog, njemačkog i drugih jezika; intervjue s osobama koje su sudjelovale u političkom, kulturnom, znanstvenom i obrazovnom životu našega grada i regije kao svjedocima povijesnih zbivanja; te konačno prikazi knjiga, periodike i znanstvenih skupova.

Na zacrtanoj uređivačkoj podlozi vjerujemo da ćemo osigurati kontinuiranost izlaženja našega časopisa kao godišnjaka, pri čemu ćemo nastojati izdavati tematske brojeve kako bi potaknuli sustavno istraživanje povijesti varaždinske regije, kao i aktualizaciju onih tema koje su do danas ostale nedovoljno istražene. Tako će već drugi broj časopisa biti posvećen temi „Historiografija grada Varaždina i varaždinskog kraja“. Želimo ovom prilikom uputiti poziv stručnoj javnosti, ali i svima koji su zainteresirani za povijest varaždinskog kraja, da se priključe u našim naporima oko izdavanja časopisa, bilo kao autori priloga, ili na druge načine.

Želimo ovom prilikom zahvaliti svim pojedincima, kao i varaždinskim znanstvenim i kulturnim institucijama koje su nam pomogle u realizaciji ovoga projekta, a naročito sponzorima, Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Vindiji d. d. i Bernardi Nova d. o. o., na financijskoj potpori.

Photobucket

S lijeva na desno: Ivan Obadić, Franjo Šanjek, Spomenka Težak i Hrvoje Petrić

Photobucket

Publika u vrijeme promocije časopisa


Post je objavljen 26.09.2011. u 13:42 sati.