Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Istra, drugi dio

U prošlom sam se postu žalila na hladnoću, no u Beč je u međuvremenu stilo pravo bablje ljeto, pa uživamo u vjerojatno posljednjim lijepim danima (optimistično, ali oprezno ću reći, možda tjednima) u ovoj godini. Stvarno volim večeri koje mogu provesti kraj otvorenog prozora, uz tihe zvukove vanjskog svijeta, Lou Reeda i dobar film. Ovo posljednje dvoje ne istovremeno, naravno.

Evo i ostatka naših ljetnih fotki; prvi dio je s Brijuna, a drugi iz Fažane.


Nacionalni park Brijuni odlučili smo posjetiti jer nam se činilo bez veze ljetovati u Puli, a ne posjetiti Brijune. Išli smo na jednodnevni izlet na Veli Brijun, dio otoka obišli vlakićem, a dio pješice, nekakvom standardnom, lijepo organiziranom rutom. Naravno da je takav izlet za djecu totalna atrakcija - ne znaš što im se sviđa sviđa, vožnja brodom, vožnja vlakićem, jata riba u čistom moru, životinje u safariju ili brijunska atrakcija, papagaj Koko. Iako je otočić relativno male površine, na njemu zaista nema što nema, od prekrasne prirode preko raskošnih vila, hotela, igrališta za golf i teniskih terena do rimskih ruševina, crkvica, safari parka, muzeja posvećenog Josipu Brozu Titu i povijesti Brijuna i tako dalje da ne nabrajam.

Dakle, na izlet se kreće brodom iz Fažane. Nakon što pristanete na Velom Brijunu, birate u koji ćete vlakić; u jednome će vodstvo biti na engleskom i talijanskom, a u drugome na hrvatskom i njemačkom. Mi smo, naravno, odabrali ovaj potonji. Dočekala nas je ljubazna teta-vodič koja je na hrvatskom bila odlična, a na njemačkom je verglala napamet naučen prijevod teksta o Brijunima (odlično preveden, moram primijetiti) s toliko čudnim izgovorom da ju je bilo gotovo nemoguće razumjeti. Nije mi jasno zbog čega se, uz svu tehnologiju koja danas postoji, jednostavno ne napravi snimka teksta kojeg bi pročitao izvorni govornik njemačkog, a koja bi se puštala u vlaku. Uloga vodiča ne bi bila ništa manja, on i dalje ostaje s grupom kako bi je vodio otokom i odgovarao na dodatna pitanja. (Hvala na besplatnom konzaltingu. Ah, nema na čemu.)


I da ne duljim, evo slički.










































I da... Mjestašce u kojemu smo proveli dosta vremena, nezaobilazna Fažana. Nekoć malo ribarsko naselje, danas praktički predgrađe Pule, jako lijepo uređeno, ugodno, s finom hranom i ljubaznim ljudima.
















Okej, nisam stavila nijednog galeba, poštedjela sam vas trošnih čamaca vezanih uz rivu, ali od zalaska sunca bome nećete pobjeći. naughty smijeh






I to je to do idućeg posta... Ostajte mi zdravo, tusto i veselo!


Post je objavljen 26.09.2011. u 14:04 sati.