Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Pravilnik KMNL-a Zagreb za sezonu 2011/12

Katolicka malonogometna liga
«Bl. Alojzije Stepinac»
PRAVILNIK
SEZONA 2011./2012.

1.Opce odredbe
- Naziv natjecanja je KMNL-a «Bl. Alojzije Stepinac».
- KMNL-om rukovodi Zagrebacka nadbiskupija, Nadbiskupski duhovni stol, Ured za pastoral sportasa.
- Sve vazne i hitne odluka, dopune i izmjene u pravilniku KMNL donosi odbor za nogomet, a na odluke odbora za nogomet moze utjecati Zagrebacka nadbiskupija, Nadbiskupski duhovni stol, Povjerenstvo za pastoral sportaša.
- Odbor za nogomet za sezonu 2011/2012 čine: Povjerenik za pastoral sportasa Marijan Spehnjak (ujedno i voditelj lige), Damir Pozgaj i Marko Cmarec.
- Utakmice se igraju subotom na igralistima u Kušlanovoj, a postoji mogucnost odigravanja utakmica radnim danom na igralištu u Subicevoj ulici.

2.Uvjeti nastupanja u KMNL
- Uplate kotizacija se vrse na ziro racun Nadbiskupskog duhovnog stola. Iznos se uplacuje u cjelosti do 02. listopada. Ako uplata nije izvrsena do tada, slijedi suspenzija ekipe do uplate kotizacije. Kotizacija za sezonu 2010/2011 iznosi 2000 kn, a ukoliko zupa ima vise momcadi 1750 kn po ekipi.
- Svaka ekipa za novu sezonu prijavljuje 20 igraca u sluzbenoj potvrdi koja mora biti ovjerena zigom zupe i potpisom zupnika.Potvrdu treba predati OBAVEZNO do 25. rujna. Ako ekipa ne donese potvrdu, slijedi suspenzija ekipe.
- U proljetnom dijelu lige moguce je prijaviti 4 igraca ako momcad nije ispunila kvotu 20.
- Na 1.kolo treba donijeti sliku za svakog novog igraca. Na 2.kolu svaki igrač dobit će identifikacijsku iskaznicu bez koje NECE BITI MOGUC NASTUP. Identifikacijske iskaznice se prije pocetka utakmice daju zapisnicaru i vracaju se na kraju utakmice. Za troskove izrade identifikacijske iskaznice treba se platiti 5 kn po iskaznici, a za troskove izrade izgubljene iskaznice 25 kn po iskaznici. Ako se slika donese nakon 3.kola izrada iskaznice naplacivat će se 50 kn.
- Svaka ekipa duzna je vratiti SVE identifikacijske iskaznice po zavrsetku sezone. Iskaznice se moraju predati voditelju natjecanja po zavrsetku zadnje utakmice ili na mjestima koja će odrediti organizator.
- Župnik svojim potpisom i zigom zupe prihvaca sve stavke iz Pravilnika KMNL za sezonu 2011/2012.

3.Propozicije natjecanja
- Sve utakmice KMNL pocinju sa molitvom i blagoslovom za sve sudionike.
- Svi igraci nastupaju na vlastitu odgovornost u svezi mogucih ozljeda. U slucaju da se dogodi teza ozljeda nastala namjernim cinom drugog sudionika utakmice, organizator je duzan dati podatke prekrsitelja kako bi ozljedeni sudionik mogao eventualno pokrenuti postupak naknade putem redovnog suda.
- Prvenstvo u svim ligama boduje se sa 3 boda- pobjeda, 1 bod- neodlučeno i 0 boda- poraz
- Utakmice se igraju 2×15 min.,a za vrijeme utakmice ekipe nemaju pravo korištenja time-outa. Sve utakmice pocinju u tocno zakazano vrijeme, a tolerira se kasnjenje do 5 min. U slucaju nedolaska ekipe, sudac ce odsvirati kraj, a utakmica će se registrirati 3:0 b.b. Ukoliko je nedolazak na utakmicu dokazan odredenim pravnim dokumentima o visoj sili ( potvrda MUP-a o nesreći i sl.), odbor za nogomet moze donijeti odluku o odgodi utakmice i uskladiti vrijeme odigravanja nove utakmice. Ekipama se preporuca da na terene dodu 10 min.prije pocetka utakmice.
- Dozvoljen broj igraca na terenu je 4+1 i to je minimalan broj igraca za nastup. Ako ekipa u toku utakmice ostane sa 2+1 igrača u terenu, sudac će prekinuti utakmicu bez obzira na uzrok (povreda, iskljucenje). Utakmica će se registrirati 3:0 b.b. ukoliko je trenutni rezultat lošiji ili postignutim rezultatom ukoliko je postignuto više od 3 razlike. U oba slučaja strijelci se evidentiraju u statistiku.
- U slucaju jednakog broja bodova dviju ekipa na kraju prvenstva plasman će se odrediti tako da prednost ima ekipa koja: 1- koja ima vise dodatnih bodova, 2- je bila bolja u medusobnom susretu, 3- ima bolju gol razliku, 4- je postigla vise pogodaka, 5- je postigla vise pobjeda, 6- zdrijeb. Ukoliko više ekipa ostvari jednak broj bodova, tada se primjenjuje pomocna tablica njihovih medusobnih rezultata te se primjenjuju gore navedena pravila stjecanja prednosti u odredivanju plasmana.
- U zapisnik se moze prijaviti najvise 14 igraca. Samo igraci koji su zapisani u zapisnik pojedine utakmice imaju pravo igranja na toj utakmici.
- Utakmica se moze odgoditi samo u iznimnim slucajevima ( hodocasce, blagdan zupe, nekakva epidemija,bolest, itd.) uz pismenu potvrdu zupnika, a obavijest o odgodi mora stici 7 dana prije utakmice voditelju natjecanja ( sms, mail, tel.poziv).
- Ocijeni li odbor za nogomet da se u natjecanje ukljuci nova ekipa, duzan je obavijestiti sve ekipe o novonastaloj situaciji i uskladiti termine zaostalih utakmica.

4.Pravila igre
- Igra se loptom broj 4.
- Iz pocetnog udarca vrijedi postignut gol.
- Gol-aut golman izvodi rukom i iz takvog udarca gol ne vrijedi. U toku igre kada golman ulovi loptu u ruke nije moguce postici gol rukom nego samo udarcem nogom. Lopa se smije vracati golmanu, no golman je ne smije primiti u ruke.
- Aut se izvodi iskljucivo sa crte igralista, a korner na sjecistu aut crte i gol-aut crte ( kod izvodenja auta jedna noga mora biti vani, a druga mora barem petom dodirivati crtu).
- Kod svih vrsta prekida ( aut, gol-aut, korner, indirektan udarac, slobodan udarac...) vrijeme izvodenja mora biti unutar 4 sekunde, u protivnom se sudi indirektan udarac za suparničku ekipu. Kod svih tih prekida igrac mora biti obavezno 3 metra od lopte, u protivnom će biti iskljucen 2 min. Kod trazenja 5 metara ( visoko dignuta ruka u zrak!) igraci se odmicu na propisnu udaljenost i moraju čekati zvizduk suca i izvesti udarac, ako to urade prije zvizduka sudi se indirektni udarac za suparnicku ekipu.
- Igra se na akumulirane prekrsaje i svaka ekipa ima mogucnost na 5 prekrsaja po poluvremenu. Svaki naredni prekrsaj izvodi se kazneni udarac sa 10 metara (takozvani deseterac) ili sa mjesta prekrsaja ( igrac ima mogucnost birati povoljniju poziciju).
- Iskljucenje uz prekrsaj automatski povlaci jedan + jedan akumulirani prekršaj ( 2 akumulirana prekršaja), iskljucenje radi prigovora je jedan akumulirani prekršaj, a iskljucenje radi psovanja je dva akumulirana prekršaja radi specificnosti lige ( KMNL). Iskljucenje na 5 min.( tezi prekrsaj, nesportsko ponasanje...) je 2 akumulirana prekrsaja ( uz prekrsaj je 3 akumulirana prekrsaja). Psovanje Boga, svetih stvari povlaci iskljucenje do kraja utakmice bez prava zamjene i 3 akumulirana prekrsaja.
- Nastup je dozvoljen iskljucivo u sportskoj odjeci i obuci. Nema nastupa u trenirci ( osim golmana), naocalama, kapama i maramama( sudac utakmice sukladno vremenskim prilikama može odluciti i drugacije – jaka kiša, hladno vrijeme...

5.Sustav natjecanja
- U sezoni 2011./2012. nastupit ce 40 momčadi rasporedenih u 3 lige. Najveci broj ekipa koje mogu nastupiti u seniorskoj KMNL je 64.
- U sve 3 lige natjecat ce se po 16 momcadi.
- Sustav natjecanja u svim ligama je jednostruki bod sistem ( svaki sa svakim).
- Iz 1. KMNL ispadaju 4 ( cetiri) posljednjeplasirane momcadi
- Iz 2. KMNL u 1.KMNL idu 4 prvoplasirane momcadi, a u 3. KMNL ispadaju 4 posljednjeplasirane momcadi.
- Iz 3. KMNL u 2. KMNL idu 4 prvoplasirane momcadi.
- Ako pojedina ekipa iz nekog razloga odustane od daljnjeg natjecanja u tijeku sezone, automatski ce se smanjiti broj ekipa koje ispadaju iz te lige, a koji je reguliran na pocetku sezone.
- Ako ekipa odustane od natjecanja nakon odigrane sezone ( ne zeli nastaviti natjecanje u sljedecoj sezoni), liga ce se popunjavati na nacin da ce se spustati prag iz nize lige.
- Ekipe koje odustaju iz bilo kojeg razloga u bilo koje vrijeme, nemaju pravo zamrzavanja svog statusa za sljedecu sezonu.
- Zbog specificnosti lige organizator ostavlja mogućnost promjene broja ekipa u pojedinim ligama sukladno broju odustalih i broju novouclanjenih ekipa za sljedecu sezonu. Moguca promjena nikako ne smije biti na stetu bilo koje ekipe koja se natjece u KMNL-i.
- U sezoni 2011./2012. moci ce nastupiti sve ekipe iz sezone ranije ako su ispunile sve obveze prema ligi. Ekipe koje su nastupale morat ce potvrditi nastavak natjecanja voditelju lige putem maila do 1. rujna 2011. Nove ekipe morat ce se posebno prijaviti.
- Momcad koja osvoji nagradu za Fair-play, u sezoni 2011./2012. ima besplatno sudjelovanje u KMNL. Fair-play se boduje tako da se gledaju iskljucenja zbog psovke, iskljucenja zbog grubosti, broj igraca u zapisniku, jednoobraznost, sportska kultura, broj prekrsaja.

6.Odredbe o kaznama, zalbama i obavezama
- Ako pojedina ekipa ne dode na utakmicu ili nema dovoljan broj igraca (4+1) automatski se kaznjava oduzimanjem -3 boda te novcanom kaznom od 200 kn te slijedi suspenzija ekipe do uplate kazne ( bez prava nastupa!).
- Ukoliko se ponovi slucaj iz clana 6.1 ekipa ce se kazniti oduzimanjem dodatnih -3 boda te novcanom kaznom od dodatnih 200 kn, a ukoliko ekipa treci put ponovi isti slucaj diskvalificirat ce se iz daljnjeg natjecanja (automatski ide rang nize) i bez obzira hoce li nastupiti u sljedecoj sezoni duzna je uplatiti dodatnih 400 kn. Nedolazak na posljednje kolo automatski za sobom povlaci diskvalifikaciju ekipe (selidba rang nize) i novcanu kaznu od 300 kn koju je duzna uplatiti. Ako je ekipa po bodovima vec ispala u rang nize nedolazak na posljednje kolo vodi je jos rang nize. U svim slucajevima neplacanja kazne automatski slijedi suspenzija ekipe do uplate kazne.
- U slucaju nedolaska obje ekipe utakmica se registrira rezultatom 0:0, a obje ekipe su kaznjene s -4 boda i novcanom kaznom iz clanaka 6.1 i 6.2
- Ekipa koja vise nije iz nekog razloga u mogucnosti nastaviti natjecanje mora o tome pismeno obavijestiti voditelja natjecanja i mora podmiriti sva dugovanja prema ligi.
- Ako je ekipa prije istupanja ili diskvalifikacije odigrala vise od 50% utakmica, svaka sljedeca će se registrirati 3:0 b.b. u korist protivnika. U suprotnom se svi dotadasnji rezultati brisu.
- Ukoliko se ekipa prijavi za natjecanje te do 2. kola ne uplati kotizaciju, a nema namjeru više nastupati, zupa je duzna platiti pola kotizacije.
- U slucaju izrečene psovke za vrijeme utakmice od strane pojedinog igraca, istom se daje kazna od 2 min. neigranja. Uz kaznu od 2 min. moguce su i kazne od 5 min. te iskljucenje do kraja utakmice.
- Moguca su 2 iskljucenja na utakmici po ekipi zbog psovke. U slucaju trecega iskljucenja zbog psovke ekipa se diskvalificira i suparnicka ekipa dobiva utakmicu 3:0!
- U slucaju iskljucenja pojedinog igraca do kraja utakmice s pravom zamjene (2×2 min.) izrice se kazna neigranja jedne utakmice. U slucaju iskljucenja pojedinog igraca bez prava zamjene izrice se kazna neigranja dvije ili vise utakmica. Organizator automatski uzima iskaznicu kaznjenog igraca te mu je po isteku kazne vraca.
- U slucaju ucestalog psovanja, fizickog ispada ili pokusaja fizickog ispada pojedinca, dijela ekipe ili cijele ekipe odmah se izrice suspenzija bez prava nastupa do okoncanja postupka.
- Odlukom povjerenstva za natjecanje, bez obzira na trenutni ili konacni plasman, ekipa koja ne zadovolji sveopci kriterij trazen iz pravilnika KMNL u svezi nesportskog ponasanja, nanosenja materijalne stete ili fizickog ispada, te ukoliko narusi katoličko-sportski ugled KMNL, moze biti diskvalificirana.
- Ekipe imaju pravo zalbe na odigranu utakmicu ili na eventualne kazne. Zalba na odigranu utakmicu se u pisanom obliku od strane voditelja ekipe unosi u posebni zapisnik u roku od 30 min. poslije utakmice. Zalbeni zapisnik dostupan je voditeljima ekipa u svakom trenutku i nalazi se kod voditelja natjecanja. Uz prilozenje zalbenog zapisnika voditelj uplacuje i novcani iznos od 50 kn. U slucaju pozitivnog rjesenja zalbenog postupka novcani iznos se u cijelosti vraca. Odluka i priopcenje o kazni donosi se putem maila 24h od zavrsetka utakmice. Zalba na odluku o kazni moze se uložiti 48h nakon primitka odluke o kazni putem maila, a konacnu odluku organizator je duzan priopciti mailom u sljedećih 48h.
- Obavezni duhovni susreti. Na duhovne susrete obavezna su doci 5 predstavnika ( nogometasa s popisa) iz ekipe sa iskaznicama. Za potpuni dolazak ekipa dobiva 3 dodatna boda koja se upisuju u tablicu ( ne 1 predstavnik, ne 2, ne 3 i ne 4!!!).
- Poslije svake utakmice suci ili clanovi odbora za nogomet u suglasnosti sa sucem ocjenjuju ponasanje ekipe brojcanom ocjenom 0-5. Ekipa koja će imati 8 iskljucenja zbog psovanja bit će diskvalificirana i nece imati pravo nastupa sljedece sezone.
- Voditelji ekipa duzni su svoje igrace upoznati sa pravilima lige. Svi igraci koji igraju ligu duzni su se pridrzavati pravila lige.

Post je objavljen 21.09.2011. u 09:34 sati.