Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/zelenioddarka

Marketing

Varšavska i u Dubravi!

Stanovnici Gornje Dubrave, u neposrednoj blizini Oporovečke, već više od 10 godina pokušavaju na razne načine riješiti prometni problem ulaza i izlaza iz svojih ulica.
Radi se o stanovnicima 4 ulice – Teslićka, Velenjska, Orlećka i Trbovljanska. To su sve lijepe mirne ulice s obiteljskim kućama i zelenim okućnicama koje su podignute kao jedno od radničkih naselja nakon 2. svjetskog rata, kad se Zagreb uslijed intnzivne industralijalizacije najbrže razvijao. Sve 4 ulice su prilično uske, svega 5,5 m te u njima nije moguće mimoilaženje 2 vozila kao ni okretanje. Vozila Čistoće, vatrogasci ili hitna pomoć koristili su, kao uostalom i svi ostali stanovnici, divlji prolaz preko gradske livade koji vodi do Oporovečke.
Prvi službeni zahtjev za uređenje, odnosno asfaltiranje, prolaza preko livade građani su uputili još davne 2000. Radilo se tada o zemljištu još u formalnom vlasništvu Grada Zagreba. Zahtjeve za izgradnjom ceste koja će osigurati prohodnost do njihovih kuća građani su tražili mnogo puta od svih mogućih instanci Grada Zagreba – gradonačelnika, njegovih ureda nadležnih za promet, urbanističkog zavoda (putem GUP-a) do gradske skupštine. Potpisivali su peticije i organizirali prosvjede i protestne skupove. Zadnji zahtjev za izradom prometnog rješenja za cijeli kvart uputilo je Vijeće četvrti Gornja Dubrava Uredu za promet pri službama gradonačelnika lani. U spomenutom periodu od 10-tak godina građani su samoinicijativno uređivali i održavali zelene površine, sadili drveće, voćke, cvijeće, kosili travu i drač. U jednom trenutku su čak ponudili Gradu da plaćaju najam za to zemljište preko kojeg prolaze njihovi auti, koje su sami uredili i na kojem se igraju njihova djeca.
Sve je bilo uzalud. Ni jedan zahtjev ili prijedlog građana Gornje Dubrave nije prihvaćen već je Grad prodao to zemljište privatnom investitoru Arturus projekt d.o.o. po cijeni od 5 Eura/m2. Investitor Arturus projekt d.o.o. je došao u posjed većeg komada zemljišta zahvaljujući vrlo spornom i nikad do kraja razrješenom povratu imovine obitelji Janeković čijih nasljednika u prvom nasljednom redu već odavno nema među živima.
Privatnik je zatim u rekordnom roku dobio sve poterbne dozvole za gradnju stambenih zgrada koje će definitivno zatvoriti 4 spomenute ulice i onemogućiti prolaz i kretanje građanima, hitnoj pomoći, vatrogascima i Čistoći.
Ovo ljeto, investitor je došao sa svojom mehanizacijom, posjekao voćke, pogazio cvijeće, raskopao travu i cijelu svoju parcelu ogradio visokom žicom. Ispred jedne ulice je čak stavio i balvan kao znak da misli ozbiljno.
U cijeloj priči naslućuju se vrlo mutne transakcije gradskim zemljištem oko čega bi USKOK imao što istraživati.
Grad Zagreb i njegove birokratske strukture na čelu s gradonačelnikom Bandićem još jednom su dokazale da im nije do potreba i dobra njihovih građana.
U konkretnom slučaju radi se o blokadi nekoliko stotima građana i nerješavanja njihovih nasušnih prometnih potreba.
Privatni interes pojedinaca je stavljen iznad javnog, baš kao i u slučaju Varšavske.

Za Zelenu listu,
Sanja Stipandić,
Članica Vijeća četvrti Gornja Dubrava

Post je objavljen 16.09.2011. u 07:48 sati.