Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fsrtrsat

Marketing

25. obljetnica Duha Asiza

Image and video hosting by TinyPic

U povodu 25. obljetnice Duha Asiza koja će biti 27. listopada 2011. godine Konferencija Franjevačke obitelji objavila je pismo koje su koje su potpisali svi franjevački generalni ministri.

"Svim sestrama i braći franjevačke obitelji!
Gospodin vam dao mir!
Veliko je zadovoljstvo pisati vam prigodom 25. obljetnice povijesnog dana molitve i posta, održanog u Asizu 27. listopada 1986. godine. Već više od godinu dana pripremamo ovaj posebni događaj. To je podsjetnik na predivno slavlje slavljeno prije četvrt stoljeća. Štoviše, čak još važnije, to je prigoda da obnovimo žar našeg franjevačkog poziva, koji nas pokreće da hodimo Isusovim stopama na Franjin i Klarin način.

Dublje značenje slavlja

U svom pozdravnom govoru na otvaranju slavlja Duha Asiza prije 25 godina, Ivan Pavao II je rekao: „Izabrao sam ovaj grad Asiz kao mjesto našeg Dana molitve za mir zbog posebnog značenja svetog čovjeka kojega se ovdje štuje, sv. Franje, kojega tako mnogi poznaju i štuju diljem svijeta kao simbol mira, pomirenja i bratstva.“ Za vrijeme svog Angelusa 1. siječnja 2011., Benedikt XVI je najavio: „…u listopadu ću hodočastiti u grad sv. Franje, te pozivam svoju braću kršćane različitih pripadnosti, predstavnike svjetskih religija i, najbolje rečeno, sve muževe i žene dobre volje, da se pridruže ovom hodočašću. Cilj je proslaviti povijesni čin, ostvaren po želji moga Prethodnika i svečano obnoviti prisegu vjernika svih religija da će živjeti vjeru svoje religije kao služenje stvari mira.“
Tema ovogodišnjeg slavlja u Asizu, koje će se održati 27. listopada je Hodočasnici istine, hodočasnici mira. Hodeći Franjinim i Klarinim stopama, svi smo pozvani koračati stazom mira kao hodočasnici, moliti i postiti za mir u našem svijetu, voditi dijalog jedni s drugima, nastojeći otkriti stvaralačke načine izgradnje mira u našem vremenu.
Originalno slavlje iz 1986. godine osvojilo je maštu svijeta jer su se na njemu u ozračju dijaloga, molitve i traganja za mirom, okupili vjerski vođe brojnih različitih tradicija. Sudionici su bili pozvani da dođu na mjesto gdje je Franjo proveo velik dio svoga života u zajedništvu ljubavi s Bogom. Poput Franje, oni su bili pozvani da žarko mole za mir, da urone u duh tišine, posta i hodočašća, u one postupke koji prate iskrenu molitvu. Molitva je omogućila Franji da stoji pred Bogom u istini: bio je vođen nutarnjem pročišćenju, potpunijem razumijevanju i poštivanju drugih. Duh Asiza nas podsjeća da je molitva, baš kao kod Franje i Klare, bitan element u traganju za mirom. Također, poput dvoje svetaca iz Asiza, molitva bi trebala i nas ponukati da se posvetimo traganju za mirom na konkretne i učinkovite načine.

Image and video hosting by TinyPic

Odgovor Franjinih i Klarinih sljedbenika

Pismo Konferencije franjevačke obitelji iz 1987. godine, na prvu obljetnicu Duha Asiza postavilo je pitanje:“…kako mi, sinovi i kćeri sv. Franje, možemo danas biti vjerodostojni svjedoci mira gdjegod živimo?“ Da bismo odgovorili, trebamo najprije raditi na uklanjanju svih prepreka miru i skladu u našem zajedničkom životu. Ukoliko se ne možemo suočiti s problemima koji nastaju u okviru naše zajednice, nećemo biti kadri suočiti se s problemima koji nastaju u društvu. Moramo pronaći zbiljske putove promicanja bolje komunikacije i učinkovite načine postupanja s konfliktima, te poticati spremnost na sudjelovanje u životu onih koji su siromašni i nezaštićeni.
Nadalje, poput Franje i Klare moramo se suočiti s suvremenim problemima i otkriti kako nas Bog poziva da gradimo mir u današnjem svijetu. Franjo nije samo molio za mir, nego je djelatno radio da imenuje konflikt i izmiri ljude. Sve pripovijesti o vuku iz Gubbija, Franji i sultanu, biskupu i gradonačelniku Asiza, o Arezzu i Perugi, služe nam u osvjetljavanju velike Franjine želje da njeguje mir, koji je osjećao kao zadaću, što ju je Bog njemu povjerio. Moramo uvidjeti žurnu potrebu imenovanja problema našega vremena.
Uočavamo da se svijet uvelike promijenio u posljednjih 25 godina. U najmanju ruku, položaj muškaraca i žena danas je dramatičniji negoli 1986. Trebamo ponovno „čitati znakove vremena“, jasno i učinkovito. Pojavile su se nove okolnosti koje prijete jedinstvu ljudskog roda, njegovom blagostanju i samoj njegovoj egzistenciji. One dovode u pitanje sposobnost Crkve i naše franjevačke obitelji da budemo učinkoviti znaci zajedništva. Popularni pokreti za slobodu šire se u mnogim zemljama i mijenjaju politički krajolik. Prirodne katastrofe uzrokovale su razaranja i patnju te potakle složena pitanja o budućem znanstvenom i ekonomskom razvoju. Klimatske promjene prouzrokuju veliki poremećaj u životu i pribavljanju sredstava za život kod mnogih naroda i glavni su čimbenik rastuće krize okoliša s kojom se suočavamo. Brojna kretanja ljudi preko tradicionalnih zemljopisnih granica potakla su sukobe i zaprijetila stabilnosti društava. Tu je i rastuća svijest o hitnosti stvaranja novih ili osnaživanja postojećih oblika međukulturalnog dijaloga u svrhu promicanja mira, pomirenja, skrbi za stvoreno i cjeloviti ljudski razvoj.

Image and video hosting by TinyPic

Poziv na slavlje u Asizu i cijelom svijetu

U ovom kontekstu pozivamo franjevačku obitelj na proslavu ove važne obljetnice. Događaj u Asizu zasigurno će biti nadahnjujući i obnoviteljski. Ne mogu, dakako, svi biti prisutni u Asizu. Svjesni smo da su mnogi tijekom proteklih 25 godina održavali mjesna slavlja Duha Asiza. Pozivamo vas da nastavite s ovom praksom. Također vas potičemo da posjetite web stranicu koju su pripremili Rimski VI (vidi http://spiritodiassisi.wordpress.com/). Tu ćete pronaći tekstove na različitim jezicima. Oni nude tumačenje samog događaja, te prijedloge za molitvu i druga okupljanja. Upotrijebite ih stvaralački u svojoj zemlji, kongregaciji, regiji, lokalnom bratstvu, župi ili školi, na svim mjestima gdje smo kao franjevci prisutni.
Trebamo promicati mirotvorni rad na svim društvenim razinama, a naša franjevačka nazočnost u tako brojnim različitim okolnostima savršena je prigoda da se taj rad pokrene. U Franjinom duhu pozivamo svjetske lidere da traže putove dijaloga, nenasilja i mira (usp. Pismom upraviteljima naroda, koje je 1220. napisao sv. Franjo). Franciscans International, naša zajednička prisutnost pri Ujedinjenim narodima, primjer je kako smo mi kao obitelj djelovali s nakanom da utječemo na svijet. Nastavimo iznalaziti i druge konkretne načine promicanja pravde, mir i skrbi za stvoreno.
Braćo i sestre, neka ovo slavlje 25. obljetnice Duha Asiza bude prigoda za sve nas da obnovimo našu zauzetost za evanđeoski život, kako ga je posvjedočio Isus Krist.
O da, poput Franje i Klare, budemo potpuno zahvaćeni žarom ljubavi za Isusa, za čitavo čovječanstvo i za našu sestru, Majku Zemlju.

Fr. José Rodríguez Carballo, OFM, generalni ministar, predsjednik Konferencije Franjevačke obitelji, v. r.
Fr. James Puglisi, SA, generalni ministar, v. r.
Fr. Mauro Jöhri, OFMCap., generalni ministar, v. r.
Fr. Michael Higgins, TOR, generalni ministar, v. r.
Fr. Marco Tasca, OFMConv, generalni ministar, v. r.
Encarnación Del Pozo, OFS, generalni ministar, v. r.


Post je objavljen 13.09.2011. u 14:13 sati.