Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Iznimna posjećenost 44. Voloderske jeseni




U Voloderu je proteklog vikenda održana 44. Voloderska jesen, najstarija i najveća manifestacija posvećena vinogradarstvu, vinarstvu i berbenim običajima.

Trodnevni program započeo je uz nogometne utakmice pionira i limača NK Voloder i NK Moslavac, dok su mjesni veterani ugostili GNK Dinamo iz Zagreba. Pored bogatog dječjeg folklornog i tamburaškog programa, prvog dana Voloderske jeseni u Pučkom je domu otvorena i izložba slika s ovogodišnje likovne kolonije kao i izložba fotografija konjaničkih maratona koje organizira mjesna Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine. Od samog početka manifestacije svoje je uvijek vrlo zapažene radove već tradicionalno izložilo i osoblje Radne terapije NPB "Dr. Ivan Barbot". Iznimno oduševljenje posjetitelja u petak je izazvao i dolazak motorista.
Po prvi put u okviru Voloderske jeseni, u subotu je u organizaciji popovačke Udruge vinogradara i voćara "Škrlet" održan okrugli stol voćara, i to na temu "Mogućnost širenja voćarstva na području Sisačko- moslavačke županije". Pozdravljajući okupljene voćare, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Zoran vasić osvrnuo se na aktualno stanje i ulaganja Županije u razvoj voćarstva na ovom području. Viziju postavljanja sustava projektnog razvoja voćarstva na području Volodera i okolice predstavio je Franc Kotar, konzultant za voćarstvo iz Slovenije.
Središnja svečanost otvorenja 44. po redu Voloderske jeseni održana je kod Moslavačke kleti. Berbenu povorku iz središta Volodera predvodile su jedna radna i dvije svečane zaprege, a u njoj su sudjelovali i članovi kulturno-umjetničkih društava "Moslavec" iz Volodera, "Moslavčanka" iz Donje Gračenice i "Potočanka" iz Potoka. Zrele grozdove u vinogradu su prvi ubrali županica Marina Lovrić Merzel, predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš i općinski načelnik Josip Mišković zajedno sa svojim zamjenicima, simbolično obilježivši na taj način početak berbe grožđa u Moslavini. Uz pjesmu KUD-ova Vinarija Florijanović ovdje je pripremila prikaz tradicionalnog načina berbe i prerade goržđa, dok je o autohtonoj sorti škrletu, projektu brandiranja škrleta i radu Udruge "Moslavačka vinska cesta" govorio njezin predsjednik Mislav Kašner.
Po povratku berbene povorke do glavne pozornice u središtu Volodera održano je zanimljivo natjecanje učenika područnih škola u branju jabuka i spravljanju mošta, a brojne posjetitelje potom su pozdravili pokrovitelji manifestacije. Općinski načelnik Josip Mišković zahvalio je ovom prilikom mještanima Volodera i Udruzi Voloderska jesen na trudu uloženom u pripremu manifestacije. "Proteklih godina učinjeni su značajni koraci u unaprjeđenju kvalitete Voloderske jeseni i u tom smisliu zahvaljujemo Županiji na odličnoj suradnji. Bogatstvo ove naše manifestacije očituje se u činjenici da se ona ne odvija samo u središtu Volodera, već u svim našim kletima i vinogradima moslavačkih bregova. Moslavina ima svoj izvorni škrlet po kojem ćemo, vjerujem, biti prepoznati ne samo u Hrvatskoj već i šire"- rekao je načelnik Mišković koji je u Voloderu, zajedno sa svojim zamjenicima Kristinom Ričković- Rusan i Draganom Šarčevićem te predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Pasancom, srdačno dočekao člana KBK Moslavac Marka Filipovića i čestitao mu na osvojenom naslovu prvaka Europe.
Županica Marina Lovrić Merzel je proglašavajući manifestaciju otvorenom naglasila velik gospodarski i turistički značaj berbenih svečanosti te zahvalila svim sudionicima i organizatorima. "Po Voloderskoj jeseni poznata je Moslavina, ali i Sisačko-moslavačka županija.„O Voloderskim jesenima, o njezinoj tradiciji, izvornosti, kvaliteti vrijednih ljudi Moslavine govori i brojka 44 koliko se godina ova manifestacija održava. Voloderska jesen ponos je ne samo županiji, nego i cijeloj Hrvatskoj"- zaključila je županica.
I ovogodišnju je Volodersku jesen obilježio iznimno bogat folklorni program. KUD Moslavec kroz dvodnevni je program ugostio brojne KUD-ove, među ostalima iz Koške, Jablanovca, Preloga, Siska, Kaptola i Zagreba. Za najoriginalniju snehu izabrana je Iva Habinovec iz Oborova, njezina prva pratilja je Mirjana Marković iz Volodera, a druga Ivana Trdak iz Donje Gračenice. Najljepšom beračicom u nedjelju je proglašena Dorotea Funjak iz Koške, prvom pratiljom Monika Vrabec iz Volodera, a drugom Marija Hegol iz Ivanić Grada
Nedjeljnji program tradicionalno je otvoren uz svetu misu zahvalnicu koju je u crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio kutinski svećenik Anđelo Maly iz Kutine. Na manifestaciji su se svojim proizvodima i uslugama predstavile brojne udruge, stari zanati i OPG-i. Kada je riječ o glazbenom dijelu programa, posjetitelje je kroz sva tri dana zabavljao Tamburaški sastav Prima Band, nastupila je i pobjednica ovogodišnjeg Zlatnog glasa Moslavine, a posebno posjećeni bili su koncerti Prljavog kazališta i Slavonia Banda.



Popovača

Post je objavljen 12.09.2011. u 13:17 sati.