Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Plesao se folklor i jeli masni polesnjaci

SLOVAČKA MANIFESTACIJA U MARKOVCU

NAŠICE - Tradicionalna Večer polesnjaka, pučka manifestacija nastala u čast slovačkog specijaliteta od krumpira, privukla je u slovačko naselje Markovac Našički veliki broj ljubitelja folklora, jela i pića. Polesnjake, koji se jedu stoljećima u tom selu, afirmirala je Matica slovačka prije dvanaest godina i stvorila centralnu priredbu u Markovcu, koja svake godine privlači sve više posjetitelja, li i uglednih gostiju.
I ove godine priredbu nisu propustili nezavisna zastupnica Čeha i Slovaka Zdenka Čuhnil, predsjednik Saveza Slovaka u RH Andrija Kuric i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar. Slovački veleposlanik Roman Supek ove je godine poslao svog izaslanika, Ivana Komaka, počasnog konzula Republike Slovačke za područje pet slavonsko-baranjskih županija.
Pekli su se polesnjaci u vrućem ulju, kušale jabuke, kruške, šljive i grožđe, a u folklornom programu uživali su i stari i mladi. Uz domaćine, Maticu slovačku i SKUD “Franjo Strapač” Markovac, nastupili su i KUD Gorjanac iz Gorjana, Matica slovačka Lipovljani te Matica slovačka i SKOS “Ludovit Štur” iz Iloka. Za zabavni program pobrinula se glazbena skupina Alesis iz Iloka.
Pravi polesnjaci, kažu Slovaci iz Markovca, pripremaju se samo od svježe ribanog krumpira, uz dodatak brašna, mlijeka, jaja i začina. Na polesnjake se stavlja vrhnje ili ajvar.
Večer polesnjaka u Markovcu održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine.

Snježana Fridl


Polesnjaci s gljivama
Ove godine je polesnjake pripremalo čak 12 ekipa, a prvi put uključilo se Gljivarsko društvo Našice. “Mi nismo naribali krumpir, nego smo ga samljeli na stroju za meso tako da smjesa nije čupava, nego glatka. U tu smo smjesu dodali sve ono što se inače stavlja u polesnjake, ali smo ubacili i suhe, mljevene vrganje”, rekla je našička gljivarica, Liljana Martinović.

Glas Slavonije


Post je objavljen 13.09.2011. u 12:58 sati.