Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Deset godina poslije napada 11. rujna 2001. – novi iskorak u Chicagu

Prije deset godina, 11. rujna 2001., nizom kontinuiranih napada na tlo Sjedinjenih Američkih Država, svijet je doživio veliku promjenu. Naličje terorizma se pokazalo u najgorem mogućem smislu. Institucije SAD-a, ali i tisuće civila bili su cilj i žrtva najgoreg terorističkog napada u ljudskoj povijesti.

Među izgubljenim životima u New Yorku, Pentagonu i zrakoplovima koji su teroristima služili kao sredstvo napada, bili su i državljani iz 77 zemalja, te se napadi 11. rujna 2001. s pravom nazivaju "globalnom tragedijom".

Dan nakon napada na SAD, NATO saveznici su izrazili solidarnost prema Sjedinjenim Državama te je po prvi put u povijesti aktiviran članak 5. Washingtonskog ugovora, kojim se napad na jednog saveznika smatra napadom na cjelokupni Savez, odnosno sve članice NATO-a.

Napadi 11. rujna 2001. bili su katalizator ključnih promjena u NATO-u. Danas, deset godina poslije tragičnih događaja, djelovanje NATO-a je uvelike obilježeno tom tragedijom.
NATO je predan suočavanju s i danas aktualnom prijetnjom od terorizma, u službi zaštite svojih građana.

Tragedija koja je pogodila SAD, ali i brojne obitelji, diljem svijeta, ostavlja nas ožalošćenima. Terorizam i bešćutni napadi na civile nikada nemaju opravdanje. Međutim, još uvijek postoje oni koji ne biraju sredstva i žrtve kako bi zastrašivali i nanosili bol. Takva prijetnja nije zanemarena od strane NATO-a, te danas više nego ikada prije, NATO-ove strukture, ali i hrabri pripadnici oružanih snaga zemalja članica djeluju u iskorjenjivanju terorizma. Hrvatska s pripadnicima Oružanih snaga (OSRH) sudjeluje u misiji ISAF u Afganistanu, pridonoseći poboljšanju životnih uvjeta Afganistanaca, koji su žrtva gotovo svakodnevnih terorističkih napada. Pripadnici OSRH obučavaju afganistanske sigurnosne snage kako bi sutra samostalno gradili svoju, ovaj put sigurnu državu.

Utjecaj napada 11. rujna 2001. kao i terorističkih napada na druge članice Saveza koji su uslijedili, vidljiv je u strateškim dokumentima NATO-a, a posebna pozornost asimetričnim prijetnjama posvetiti će se na nadolazećem NATO summitu 2012. u Chicagu, SAD-u. U svojevrsnoj počasti poginulima, saveznici danas rade na tomu da se takva tragedija više nikada ne ponovi. Na NATO summitu u Chicagu usmjeriti će se sve znanje i iskustvo zemalja članica prema rješenjima prijetnji od terorizma. Slijedeće godine s pravom možemo očekivati novi iskorak u borbi protiv terorizma, u borbi za sigurnost građana i gospodarstva članica NATO-a.

Ovim putem izražavamo sućut obiteljima žrtava terorističkih napada 11. rujna 2001.

Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA)Post je objavljen 10.09.2011. u 10:46 sati.