Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/jordan

Marketing

Zadar

Sve mi se nekako čini sve simpatičniji i simpatičniji taj Zadar.

Evo recimo, ako netko želi upisati doktorski studij iz humanističkih znanosti, na web stranicama Sveučilišta u Zadru saznat će ovo:

Studij bez naplate školarine. U ovaj studijski program svaki mentor ulaže svoj pro bono rad sa studentom, a Sveučilište u Zadru, kao i druge institucije s kojima u tom smislu bude postignut sporazum, ulažu pro bono svoj prostor i opremu neophodnu za provođenje studijskoga programa. Po jedinstvenoj cijeni, utvrđenoj aktima Sveučilišta, naplaćuje se postupak obrane doktorske disertacije. Mentorska nastava i konzultacije s mentorom odvijaju se na matičnoj instituciji mentora, a doktorski praktikum (v. program studija) izvodi se na Sveučilištu u Zadru. Putne i sve druge troškove studenta koji iz toga eventualno proizlaze snosi sâm student. Troškove terenskih, arhivskih i drugih istraživanja snosi student.

Međutim, u Puli nije nimalo slična situacija.
Čini se da na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli imaju samo jedan doktorski studij i to: Doktor znanosti (dr.sc.), područje društvenih znanosti, polje ekonomije,

a cijena je "vrlo skromna":

Cijena studija: Studenti plaćaju školarinu za poslijediplomski doktorski studij 13 600 eura, plativo u kunama po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan uplate. Moguće je plaćanje školarine u ratama: kod upisa prvog semestra 3 600 eura te kod upisa 2,3,4,5, i 6 semestra po 2000 eura.

Neću komentirati Sveučilište u Puli niti ću napisat da za taj novac odradiš doktorski studij recimo u Njemačkoj ili Francuskoj, a usput si zbilja naučio i jezik, a i fakultet je vjerojatno poznatiji od ovoga u Puli. Ili da jedan MBA na ne tako fancy školi dođe jeftinije od doktorata u Puli.

No, dobro, vratimo se Zadru :-)

Čujem i da imaju nove studijske programe, npr. studij linguistike, i profesore od svakuda u svijetu.
Bravo za njih.

Post je objavljen 09.09.2011. u 14:46 sati.