Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toystory

Marketing

RETRO JE OPET U MODI...

... i kako je krenulo, uskoro ce biti isfuran!

Gdje god se okrenete vristi riječ retro. Retro ovo, retro ono na prvu loptu, pikseli, super mario, retro glazba,retro odjeća, retro nakit,retro je tako IN i onima koji ni ne znaju sto je retro i zasto retro. To tako umara, iskreno, povraca mi se od toga.

Vecina se tako ponasa jer misli; „To je tako kuul, pricat o commodore 64 jer je on tako retro i ide mi na ovaj retro fashion style“, isti k. kao kad neki razmisljaju; „kupit cu si pasminu akita jer je kod nas rijetka , a dobro ce mi se slagat njegovo krzno na ovu moju torbicu“ ili „pogledat cu 154939 epizoda nekog prokleto dosadnog anime crtica, samo zato da opravdam moju ultra kul manga frizuru, a i anime su same po sebi cudne i azijske pa cu odmah doci do izrazaja“. Ljudi su previse poceli iskoristavat retro, na nacin da ga konzumiraju kao modni detalj, a ne kao stvari koje moramo zastiti kako bi se ocuvale ispravne i neostecene za buduce generacije.

Zastiti retro konzole, moj je cilj. Zrtvovanje nedjeljnog jutra kad svi, jos uvijek, od raskalasene subote kome u pijanom hropcu. Budjenje, ustajanje u bunilu, odvajanje stotke u kunama i odlazak na buvljak to je moj zadatak. Tamo se nalazi odbacen iskonski retro. Pravi retro koji nije samo prolazna faza. Svaki metar kvadratni buvljaka pomno se ocima skenira ne bi li se naletilo na dijelic zaboravljene gamerske kulture.
Takvo „smece“ koje ja sakupljam prodavaci mi daju u bescjenje jer smatraju kako to i je smeće koje vise nitko ne voli,pa hebemupasa sad se igra i cijeni samo PES-a na Playstationu3.

Uzitak retro no. 1
Povratak s buvljaka u kucu je jedan od neprocjenjivih trenutaka vaseg zivota. Vadite konzolu iz najlonske vrece, trazite kablove, ponekad ih morate kombinirati s prijasnjim ulovima. Brzo sve spajate i gle cuda, nakon gotovo 30 godina Pong konzola radi kao nova. Commodorac je kao u ono vrijeme, SNES za 30 kn u savrsenom stanju, SEGA MEGA DRIVE 2 pali iz prve ( i ovaj 4 komad u kolekciji ispravan). To je retro uzitak, to je vracanje istinske proslosti. Najdraza fora je ako ketriđ s igrom ne radi iz prve, nece zauvijek biti neispravan kao danasnji izgreban disk ,pet puta puhnes u čipove, i Donkey Kong se bez problema pokrece. To je retro, nikakvi zamjenski emulatori ne dolaze u obzir. Ozivljavanje proslosti iz prve ruke. Ciscenje konzola od 30-ljetne prasine, spremanje u zastitne najlone, igranje originala, uzivanje. To je življenje pravog retro stylea, a ne samo jedan kratki modni krik kojeg su, zbog brze zarade i manjka ideje, reciklirali!





Post je objavljen 07.09.2011. u 10:41 sati.