Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto se u Japanu prvo predstavljaju osobe nizeg ranga ili socijalnog statusa ?

Kad bi prvi se put susretali sa grupom japanskih poslovnih ljudi na nekom sastanku, i ako vec unaprijed ne znate tko je tko, mogli bi se lako zabuniti pokusavajuci odgonetnuti tko je predsjednik, tko manager , a tko je tajnica u nekoj tvrtci.
Dok zapadnjak predsjednik neke velike tvrtke hopsa hodnikom prvi, a svi ostali kaskaju za njim, u Japanu je hijerarhiski redoslijed obrnut. Prvo cete se upoznati sa najnize rangiranim osobama, dok je ona posljednja - ujedno, za posao i najvaznija.
Razgovarajuci sa nekim prijateljima, neki su pogresno pomislili da to ima veze sa "skromnoscu" ili "davanjem znacaja i ostalim koji sudjeluju sastanku."Razlog u stvari lezi u tradicionalnoj japanskoj arhitekturi. Naime u proslosti, imucniji Japanci su zivjeli negdje u dubini svojeg posjeda. Kada bi primali posjetitelje, ovaj je prvo morao doci na ulaz od posjeda gdje ga je primao cuvar vrata zidina. Potom bi bio ispracen do kuce gdje ga je preuzimao onaj cuvar vrata kuce, koji bi ga prepratio do kucepazitelja. Napokon bi dosao u ruke do vlasnikova osobnog tajnika, koji bi ga odveo do vlasnika posjeda. Sto bi se islo dublje u posjed ili kucu, blize bi se dolazilo osobnim odajama, odnosno upoznavalo bi se sa viserangiranim osobama.
Obicaj se iz domova prosirio i u ostale aspekte japanskog zivota.

Post je objavljen 07.09.2011. u 09:32 sati.