Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto u japanskoj obitelji svaki clan ima osobnu zdjelicu za rizu?

U mnogim japanskim obiteljima svaki clan ima posebnu zdjelicu za rizu i stapice koje koristi iskljucivo ta osoba. Kod tate je ta zdjelica najveca, mamina je nesto manja. Djeca, ovisno o uzrastu imaju zdjelice razlicitih velicina. Ako su blizu po godinama - onda pak, zdjelice su iste velicine, ali razlicito iscrtanog dizajna. Slicno je i sa stapicima.
Moja zdjelica je isto tu. Istu koristim samo ja.
Sto se tice posudja za ostala jela, potpuno je nevazno i kako se koristi i tko ih koristi.Jedan od razloga za ovakvo koristenje zdjelica za rizu potjece iz daleke proslosti kad je riza bila tretirana svetom namirnicom. Jela se iskljucivo iz ruku, polozena na dlan kao znak zahvale bogovima. Od tud izvire obicaj da svak ima svoju zdjelicu.

Nesto poslije, umjesto na dlanove, riza se stavljala na listove, i na koncu u zdjelice. Na zdjelicama su cak i ispisivali ime onoga tko ju koristi da ne bi doslo do zabune i mjesanja. Ovaj poseban ritual imanja osobnog posudja, iskljucivo s eodnosi na rizu zbog posebnog statusa koje ima u japanskom drustvu.
Sto je s razlicitim velicinama zdjelica? Zasto tata ima najvecu? Kad se u davna vremena riza primala u ispruzeni dlan, kod tate je ipak bio najveci. :D

Post je objavljen 05.09.2011. u 02:18 sati.