Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ciciban

Marketing

Mladi Jastreb - Krivotvorenje istine o Domovinskom ratu

Prenijeto s Dragovoljac.com

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, 24. kolovoza 2011. održana je središnja svečanost kojom je, uz nazočnost državnog vrha predvođenog predsjednikom RH Ivom Josipovićem, obilježeno 20 godina ustrojavanja i djelovanja Vojne policije.

Povodom tog događaja zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković-Mladi Jastreb izdao je priopćenje za javnost u kojem reagira na "krivotvorenje povijesti o Domovinskom ratu", a koje u nastavku donosimo u cjelosti.

Priopćenje za javnost zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića-Mladog Jastreba, po obilježavanju 20-godišnjice ustrojstva i djelovanja vojne policije OS RH

Ovih se dana hrvatska javnost imala sjajnu priliku uvjeriti kako se krivotvori povijest Domovinskog rata. Na žalost, ovaj put i uz svjedočenje najviših gostiju, Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, izaslanika Predsjednice Vlade RH ministra hrvatskih branitelja Tomislava Ivića te izaslanika ministra obrane i načelnika GS OSRH generala Drage Lovrića kao i sadašnjih i bivših pripadnika i zapovjednika vojne policije, te brojnih drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika, predstavnika mnogih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojnih izaslanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj i mnogih drugih uzvanika. Sve to uz najveću moguću medijsku pažnju!

Naime počevši još od 16.kolovoza, širom RH obilježavalo se je i proslavljalo 20. godina od ustrojstva i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga RH! Prilikom te vrlo duge proslave širom Hrvatske posebni naglasci dati su na obilježavanje u Vukovaru 22. kolovoza, te na središnjoj proslavi 24. kolovoza 2011. u Hrvatskom vojnom učilišta "Petar Zrinski" u Zagrebu! A sve to odvijalo se u režiji i pod dirigentskom palicom nekadašnjeg načelnika Uprave vojne policije, danas generala u mirovini, Mate Laušića.

Povijest osnivanja Vojne policije

Zbog svih poginulih suboraca i njihovih obitelji, svih živih pripadnika i zapovjednika VP i njihovih obitelji, svih domoljuba koji su časno sudjelovali u svim tim događanjima prije dvadeset godina, radi naše javnosti, radi poštivanja naše ne tako davne prošlosti i prije svega zbog istine osjećam potrebu i dužan sam reagirati na to što se i kako se je obilježavalo ovih dana, te priopćiti javnosti podatke i činjeniceZbog svih poginulih suboraca i njihovih obitelji, svih živih pripadnika i zapovjednika VP i njihovih obitelji, svih domoljuba koji su časno sudjelovali u svim tim događanjima prije dvadeset godina, radi naše javnosti, radi poštivanja naše ne tako davne prošlosti i prije svega zbog istine osjećam potrebu i dužan sam reagirati na to što se i kako se je obilježavalo ovih dana, te priopćiti javnosti podatke i činjenice koji se razlikuju od ovih koje nam je predstavio režiser i dirigent, general u mirovini Mate Laušić. Podrazumijeva se da se ovi podaci razlikuju i od podataka koji se nalaze u knjizi o povijesti VP koje je isti general urednik, a koja se danas ispred MORH-a dijeli uspješnim polaznicima vojnih škola!!! .

Činjenice o povijesti vojne policije su slijedeće;

1. Vojnu policiju nije osnovao general Mate Laušić!

2. Vojna policija nije osnovana 24.08.1991. po zapovijedi Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OSRH Franje Tuđmana tadašnjem Načelniku ZNG-a pukovniku Imri Agotiću, jer takve zapovijedi nije niti bilo!

3. Postrojba koja je bila preteča vojne policije osnovana je dana 29.08.1991. po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Luke Bebića (od 27.08.) Zapovjedništvu ZNG-a o formiranju Zaštitnog bataljuna Zap. ZNG-a (na način da se 1. bataljun 1. A Brigade ZNG-a, Tuškanac izdvoji iz sastava 1. A Brigade), te je nazvana Zaštitni bataljun zapovjedništva ZNG-a

4. Prvi zapovjednik Zaštitnog bataljuna ZNG-a, preteče 66. bojne VP kao i prvi zapovjednik 66. bojne VP bio je danas još uvijek vrlo živući pukovnik Ivan Grbavac - Cobra (upravo je pukovnik Grbavac taj koji je sa svojim suradnicima iz postrojbe predložio osnivanje zaštitnog bataljuna, njegov ustroj, oznake postrojbe, pa čak i prvu značku VP)!
5. Prilikom obilježavanja dana VP u Vukovaru 22.08. na svečanost nije niti pozvan ratni zapovjednik voda VP pri 204. Vukovarskoj brigadi pukovnik Drago Adžaga, inače živući Vukovarac! Taj vod VP kojeg sam osnovao sredinom 09. mjeseca 1991. već 25.09. je prerastao u satniju VP čiji je prvi zapovjednik bio bojnik Alfred Hill-Atila (koji je poginuo u borbama na Sajmištu 16.10.1991.), po kojem je ime dobilo nekadašnje Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok njegova bista danas stoji usamljena u napuštenoj vojarni. Simbolika ove postrojbe je vrlo velika kada se zna da je upravo to bila prva postrojba vojne policije pri ratnoj brigadi u Domovinskom ratu!

Zaslužni Danas 20 godina poslije, dobro nam je poznato da su za ta crna i loša događanja u i oko VP bili odgovorni isključivo "neki drugi", valjda upravo oni koji su po riječima Mate Laušića "prešli u crveno pa im netko treba suditi" (ili su već i osuđeni, kao generali Gotovina i Markač npr. ), dok je za sve dobro zaslužan samo i isključivo general Mate Laušić!

6. Vrijeme i razlozi dolaska današnjeg generala Mate Laušića na čelo vojne policije osobito su vezani za najtamniji dio povijesti VP, odnosno za vrijeme neposredno po okupaciji Vukovara, kada je po zahtjevima tadašnjih velikih junaka debele pozadine (Josipa Manolića i drugih) trebalo uhićivati preživjele i "vrlo opasne rušitelje Ustavnog poretka RH", zapovjednike obrane Vukovara (Milu Dedakovića Jastreba i Branka Borkovića Mladog Jastreba) kao i mnoge druge bojovnike, a posebno bojovnike HOS-a. To je bilo u drugoj polovica 11. mjeseca 1991. (točnije to je bilo 23.11.1991.), dok je neposredno prije dolaska Laušića prvi zapovjednik 66. Bojne VP, Ivan Grbavac Cobra brzinski razriješen s dužnosti zapovjednika (najprije 18.11. usmenom obaviješću, a 21.11. 1991. i pisanom zapoviješću)!?

7. Početak negativnosti koje se veže uz lik i djelo generala Laušića je povijesno poznata "Kotlovnica u zatvoru i logoru na Lašćini" 1991. (studentski dom u Zagrebu) kroz koju su torturu prošli Jastreb, Mladi Jastreb, Fenix Toth sa suprugom Ljiljom, kao i mnogi drugi bojovnici iz Vukovara i za koje postupke nikada nitko nije odgovarao pred zakonom! Ta "kotlovnica" bila je preteča svim drugim, kasnijim "kotlovnicama" i logorima u RH, "Kulinama" u Šibeniku, "Lori" u Splitu kao i na nekim drugim mjestima ali i određenim kriminalnim događajima u "Oluji".

"Odgovorni" i "zaslužni"

Danas 20 godina poslije, dobro nam je poznato da su za ta crna i loša događanja u i oko VP bili odgovorni isključivo "neki drugi", valjda upravo oni koji su po riječima Mate Laušića "prešli u crveno pa im netko treba suditi" (ili su već i osuđeni, kao generali Gotovina i Markač npr. ), dok je za sve dobro zaslužan samo i isključivo general Mate Laušić! Koji se nije niti mogao osobno uprljati s takvim "tričarijama" kao što su kriminal ili zločin u ratu, jer je on istovremeno bio vrlo zauzet nekim svojim "ratovima" po Zagrebu (npr. oko useljavanja u stan generala bivše JA Andrije Rašete ili pak zapošljavanjem svojeg potomstva u MORH-u)!

8. Ovako režiranim proslavama i postupcima, nastavlja se dugogodišnja diskreditacija hrvatskih domoljuba, koji su u najkritičnije vrijeme bili na visini zadataka, te su i do danas ostali moralne vertikale našeg društva, pa ih se valjda upravo zbog toga i poslije 20 godina namjerno ignorira, umjesto da ih se napokon rehabilitira, kao u ovome slučaju pukovnika Ivana Grbavca-Cobre, čija je postrojba, osim pri zapovjedništvu ZNG-a dala svoj doprinos u obrani RH, od Iloka i Vukovara, pa do bitki za vojarne (npr. u rujnu 1991. i zauzimanju prvog skladišta naoružanja Prečec, kraj Ivanić-grada, razoružavanja Varaždinskog korpusa, 265. OMB u Bjelovaru i mnogih drugih vojnih objekata u Zagrebu i okolici....).

Zapovjednik Obrane Vukovara i ratni načelnik roda pješaštva GS HV-a

Branko Borković Mladi Jastreb

Braniteljski-forum.com
http://www.dragovoljac.com/index.php?
Post je objavljen 30.08.2011. u 22:36 sati.