Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/milicaboricapeso

Marketing

Ljetovanja, zimovanja, vjenčanja, sprovodi i prikrivanje činjenica

Ljetovanje je postao važan segment u životima ljudi. Ljeto traje nekoliko mjeseci, a samo ljetovanje može trajati jedan produženi vikend ili cijeli tjedan ili pak i nekoliko mjeseci.
Meni ljetovanje, kao ni zimovanje, nikad nije bilo aktualno: mogu se bućnuti kako na gradskoj plaži, tako i u moru pješčane uvale gdje je zalazak sunca božanstven (sad malo trpam riječi kako bih naglasila ironiju), a skijati ionako ne znam pa sanjkala se na Platku ili pod Alpama: isto mi je.
S obzirom na to da živim u turističkom mjestu (zovem ga selom, ali uvjeravaju me da je općina, ok, ono, općina...) postala sam svjedokom lica i naličja ljetovanja. Nema veze što su članovi obitelji krvnički posvađani i što više nitko trijezan ne može pohvatati tko je kome što rekao i tko je kome šta na to rekao i onda se ubacio netko treći pa su se svi okomili na nekog sasvim petog, onda su prvi i četvrti sklopili pakt... Relacije u odnosima su: muž, žena, svekrva, svekar, punica, punac, šogorica, šogor, rođak, kum, nećak, bratić, sestrična i svi se uredno zdrobe pod istim krovom, ali svi oni imaju nešto zajedničko: ljetovanje. Dodaj tu i poneki sudski spor oko međe, ogradu koja je niknula na putu tijekom puste zime i sada dobija poglede komunalnog redara, obrađivanje polja u 6 ujutro... I dobiješ nezamisliv nalet adrenalina. Bili su- i preživjeli. Nema veze što je svađa oko toga što " Kad ja idem kupiti sok, zakaj to onda mora biti Fructal, a kad vi kupite ona može i Standard!!" i " Ja sam prošli put platio/la pražnjenje septičke, dakle vi hoćete reći da su unutra samo moja govna??" i teme na temu o temi prošle bez pobjednika, jer pobjednik se može dokučiti kada svi umuknu, a u ovim slučajevima rasprave traju i traju.
Ipak, situacija na fejsu puno je blistavija, a nema slike profila do slike s mora, a u pozadini plavo, aufff al' paše! Taman je zgodan taj album "Naše ljeto 2011. kad smo se seksali od jutra do mraka, bili preplanuli, papali ribice i smokvice i svaki dan si tepali i krepajte vi na Jarunu ili u Požegi i šta ja znam" i baš paše uz onaj "Skijanje i doček, kuhano vino s klinčićem" , jedini je zajeb što to skijanje još uvijek otplaćujemo. I nema veze što se sve, od prijateljstva, međuljudskih odnosa ili povjeravanja zapravo svodi na prikrivanju činjenica. Toliko plasiramo, da se gubimo u onome što nastojimo prikriti.
Nedavno me jedna prijateljica kritizirala da kako mogu na facebook staviti sliku svoje stare kuhinje i starog štednjaka? To me toliko zablesilo kao kad su Nemeš i Marijana danima bjesomučno tepali jedno drugom i govorili o svojim osjećajima i raspravljali o njima i iako nisam uopće gledala taj BB shit bila sam u toku jer me RTL doslovno silovala silnim najavama.
Osjećala sam da me samo objašnjavanje čini još glupljom jer nekad su se ljudi kućili skoro cijeli bračni staž, a mi bi sada trebali sve srušiti i sve sagraditi radi jednog lajka ili šta? Bojim se da nisam shvatila. Znači, to što ja doslovno svakodnevno kuham i živim u prapraprastaroj kuhinji, čistim je, preslagujem i još svašta -svašta (hihihi) ne valja ništa, ne vrijedi, a kuhinja Milane Vlaović ili Indire iz Colonie ili bilo koja kuhinja koja se nalazila kao slika i prilika u Gloriji ili StoryBooku, a kasnije na listi imovine odvjetnika kao tema bračne stečevine i kako je sada podijeliti- e, ta valja iako je i brak i kuhanje i zajedništvo i sve skupa zajedno s mramorom i luksuznim aparatima otišlo u kurac, a letili su i tanjuri i situacija je bila prilično bliska onim svađama s početka, tu na selu, ups, općini.
Zašto se danas sve svodi na prikrivanju činjenica? Zašto je dojam ostalih postao važniji od našeg vlastitog mišljenja? Zašto se sve svodi na makeover? I onda nakon svih silnih makeovera opet nismo zadovoljni i onda kukamo kako nam je prije bilo doooobroooo, sjećaaaaaš se kakoooo nam je bilooo ludooo... Gle, baš i ne, ne stignem. Da je baš bilo tooooliiikooooo dobro, zar se ne bi barem malčice potrudili da traje? Ili je i to obrnuto proporcionalono??
Fakat nije problem otići kupiti novi štednjak, ali ovaj još funkcionira. Drag mi je, uklapa se.
Ili, sad je facebook posve izretuširao rođendane, krstitke, ljetovanja, zimovanja, zaruke, pireve i ostale gluposti i još je potaknuo ljude da se nalaze i okupljaju. A zašto? Da bi se ispromovirali.
Nedavno sam tako imala upit za jedno okupljanje pa sam rekla- Gle, nisam ništa pametno napravila sama sa sobom i mislim da je za sve kriv HDZ i zato okanite se mene i okupljanja i da ću ja prevaliti 300 km da bi kasnije nastala grebaona oko toga kako ćemo platiti račun za cugu. Ma, uvjeravali me, to bismo mi nakon ljetovanja....Naravnoooooo, vi idete na ljetovanje... Hoćeš se sam skinuti s moje liste prijatelja ili da te sama skinem? Albumi koji će nicati kao gljive poslije kiše u rujnu baš mi i neće nedostajati. Ali, brijem, tebi će nedostajati moj lajk.

Post je objavljen 30.08.2011. u 16:44 sati.