Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Nova Uredba o legalizaciji donešena je na sjednici Vlade 25.8.2011.

Neki mediji su pogrešno prenijeli vijest, npr. 24 sata spominje samo 8200kn, a zapravo se radi o dodatnoj kazni od 8200kn koja se dodaje na puno više cijene komunalnih doprinosa.


Vlada je također donijela uredbu po kojoj će se donijeti visina naknade koju će građani morati platiti ako žele legalizirati bespravno izgrađene objekte. Ministar graditeljstva Branko Bačić je rekao kako se radi o problemu 150.000 nelegalnih objekata. Rekao je i kako naknade još nisu donesene te kako će njih donijeti jedinice lokalne samouprave. Koliko će legalizacija točno stajati, ovisit će, između ostalog, o lokaciji objekta, izgrađenosti i načinu gradnje. Rekao je i kako je Ministarstvo graditeljstva napravilo simulacije po kojima bi se npr. kuća od 150 četvornih metara koja je nelegalno izgrađena u Zagrebu, u Kozari Boku legalizirala uz naknadu od 8200 kuna, a ako se radi o obiteljskoj kući, onda bi naknada bila 2800 kuna.

Za sličnu kuću u Splitu, naknada bi bila 2044. kuna. Bačić je uvjeren da će većina građana zatražiti legalizaciju do kraja godine a prihod od legalizacije bi se dijelio po pola između jedinica lokalne samouprave i državnog proračuna.

Naknada za poljoprivredne objekte od 600 ili 700 četvornih metara, kazao je Bačić, bi bila između 600 i 700 kuna.

http://www.24sata.hr/politika/ilegalne-obiteljske-kuce-ce-se-moci-legalizirati-za-2800-kn-232344



Cijena legalizacije: Za kuću u Zagrebu 39 a u Splitu 27 tisuća kn

Novac od posebne kazne za legalizaciju će se dijeliti u omjeru pola-pola između lokalne uprave na čijem području se nalaze objekti i države. U ministarstvu su uvjereni da su kazne dobro razrađene i da će vlasnici legalizirati svoje objekte

Foto: Pixsell (ilustracija)Foto: Pixsell (ilustracija)Vlada danas usvaja uredbu koja će odrediti naknadu za one koji žele legalizirati svoje objekte, ključni dokument kako bi se Zakon o legalizaciji mogao provoditi. Nacional ekskluzivno doznaje kriterije, novčane iznose koje propisuje uredba i cijenu legalizacije u najvećim gradovima.

Novi način obračuna kazne koju će morati platiti bespravni graditelji temelji se na osam kriterija, pa će veću kaznu platiti oni koji su gradili unutar građevnog područja od onih izvan građevnog područja [?!]. Kazna će ovisiti i o namjeni, pa će manju plaćati stambeni objekti, izgrađenosti čestice i slično.

Dodatna kazna

Kazna ze legalizaciju iznosi od tri do 25 kuna po četvornom metru, zavisno od zone u kojoj se gradilo, pa će više novca plaćati oni koji su gradili u centru gradova, naspram onih na rubnim dijelovima. Lokalna uprava morat će donijeti svaka posebno svoje odluke o plaćanju na temelju uredbe u roku mjesec dana.

Osnovni princip je da se se na komunalni doprinos plaća još dodatna kazna. Kazna će zavisno od gore navedenih kriterija, iznositi od tisuću do 30 tisuća kuna. Poljoprivredni objekti će plaćati tek nekoliko kuna kazne jer oni imaju veliki popust i cilj je legalizirati što više objekata jer će od njih ovisiti i povlačenje novca za poljoprivredu od Europske unije. Na sve to treba dodati i trošak arhitektonskih elaborata, odnosno dolje navedene izračune uvećati za još par tisuća kuna.

Centar: 65 tisuća kuna plus penali

Prema okvirnim izračunima, kazna za legalizaciju bespravnog, nestambenog objekata površine 150 četvornih metara u rubnom dijelu Zagreba (Kozari boku) - iznosit će oko 8300 kuna. Ako je stambeni, tek oko tri tisuće.

Na to treba dodati i komunalni doprinos koji je u četvrtoj zoni u Zagrebu 80 kuna i plaća se po kubičnom, a ne četvornom metru. Ako je visina stropa kuće na tri metra to je dodatnih 36 tisuća kuna.

U centru Zagreba, za isti bespravni objekt, uz maksimalne dozvoljene cijene (Grad tek treba donijeti odluku) - bespravni graditelj bi platio sveukupno oko 65 tisuća kuna. Komunalni doprinos oko 62 tisuće kuna i dodatnih 3750 kuna kazne.

Vir: 10 tisuća kn

U četvrtoj zoni u Splitu (Sirobuje), za objekt od 150 četvornih metara treba platiti kaznu od oko 5800 kuna, a za stambeni tek oko dvije tisuće. Na to treba dodati oko 25 tisuća kuna komunalnog doprinosa. Za centar grada, u prvoj zoni, ukupni trošak bi bio kao i u Zagrebu - oko 65 tisuća kuna.

Prema informacijama kojima raspolažemo, na Viru će samo kazna, bez komunalnog doprinosa, varirati između dvije i 10 tisuća kuna za objekt od 150 četvornih metara, zavisno je li unutar ili izvan građevinskog područja.

150 tisuća bespravnih objekata

Vlasnik prosječne bespravne farme u Hrvatskoj s površinom između 600 i 700 četvornih metara, platit će tek par stotina kuna kazne.

Prema procjenama, u Hrvatskoj ima oko 150 tisuća bespravnih objekata, a legalizirat će se moći samo do kraja 2012. godine. Novac od posebne kazne za legalizaciju će se dijeliti u omjeru pola-pola između lokalne uprave na čijem području se nalaze objekti i države. U ministarstvu su uvjereni da su kazne dobro razrađene i da će vlasnici legalizirati svoje objekte.


http://www.nacional.hr/clanak/115016/ekskluzivno-cijena-legalizacije-za-kucu-u-zagrebu-39-a-u-splitu-27-tisuca-kn






Post je objavljen 25.08.2011. u 19:53 sati.