Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

204. VJENČANJE 4

SAKRAMENT SVETE ŽENIDBE
(Vjenčanje)


Pozdrav

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi mladenci, draga braćo i sestre!

Dobro došli u dom Gospodnji, u kuću Božju, pred oltar Božji! S ovom dobrodošlicom i s najboljim i najljepšim čestitkama i željama koje Vam ja kao svećenik Božji i službenik svete Crkve upućujem u ime Božje i u ime Crkve započet ćemo sada sa svetom Misom, sa spomen-žrtvom našega otkupljenja i našega spasenja u kojoj ćemo slaviti i još jedan veliki Sakrament, tj. sakrament svetog Kršćanskog braka ili svete Ženidbe.



Propovijed

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre, dragi mladenci!

Bilo je to za vrijeme Isusova života ovdje na zemlji da su njega i njegovu Majku Mariju neki od njihove rodbine i prijatelja pozvali na svadbu u Kani Galilejskoj.
Božanska prisutnost Isusa Krista i njegove Majke Marije na toj svadbi ne samo da je donijela blagoslov tim sretnim i presretnim mladencima i posvetila njihov brak, već ih je također i spasila od velike sramote pred svim gostima i uzvanicima zbog nestašice vina na svadbi.

Evo i danas naši mladenci N. i N. pozvali su ponovo na svoju svadbu Isusa Krista i njegovu Majku Mariju, ne iz straha da i njima ne bi ponestalo vina na svadbi te da ih Isus na čudesan način spasi od sramote pred gostima i uzvanicima, nego iz sasvim dubljih razloga i temeljitijih ciljeva; odnosno iz želje da svoj zajednički život započnu u Ime Isusovo i Marijino i da svoj kršćanski brak utemelje na Božanskoj ljubavi Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog Srca Marijina, jer kršćanski brak je sveta stvar, velika stvar.
Kršćanski brak je svet, jer ga je Isus posvetio sakramentom svete Ženidbe.
To je sveti sakrament; to je kako to lijepo kaže sv. Pavao apostol u svojoj poslanici Efežanima, veliki sakrament, jer on je simbol, znak mistične i stvarne božanske ljubavi između Isusa Krista i njegove svete Crkve.
Jedinstvo muža i žene u uzajamnoj ljubavi u svetom sakramentu kršćanskog braka označuje otajstvo jedinstva Krista i svete Crkve po kojem se ostvaruje Božje spasenje ljudskoga roda.

Zato muž treba da ljubi svoju ženu kao što Krist ljubi svoju Crkvu te je život svoj dao za nju i krv je svoju prolio za nju na drvetu križa da je očisti i posveti tako da je kao čistu i neokaljanu zaručnicu može združiti sa sobom u svojoj božanskoj ljubavi. Tako isto i muževi treba da ljube svoje žene kao svoja tijela jer tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.
Kao što Krist hrani i njeguje svom svojom ljubavlju i milošću svoju Crkvu, tako i muževi trebaju hraniti i njegovati svoje žene kao svoje tijelo jer nikada nitko ne mrzi svoga tijela.
»Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i dvoje njih biti će jedno tijelo.« (Post 2,24)

A to sve isto vrijedi i za ženu. Svaka žena mora biti podložna svome mužu kao Gospodinu, jer muž je glava žene kao i Krist Crkve. Kao što Crkva ljubi Krista i njemu je u svemu podložna, tako neka žena ljubi svoga muža i nek mu u svemu bude pokorna.



Stoga s punim pravom možemo reći, (kako smo to već iz same riječi Božje čuli u prvom čitanju iz Knjige Mudrosti), da kreposna, marljiva i čestita žena više vrijedi od svakog srebra i zlata, od svakog biserja i dragoga kamenja, jer je ona utjeha, radost, veselje i nada svojoj obitelji: svojem mužu i svojoj djeci, narodu iz kojeg je potekla i u kojem živi i Crkvi kojoj pripada. Svi velikani svijeta, svi najveći ljudi naroda i Crkve imali su uza se velike, kreposne i svete žene i majke.

Svaka žena i majka koja s ljubavlju prima u svoj naručaj, u svoj zagrljaj djecu – koju joj Božja providnost šalje, ona prima samoga Isusa Krista u svoj dom, u svoju kuću i u svoju obitelj kao što ga je primila Blažena Djevica Marija.

Isto tako svaki muž i otac obitelji koji svoj život žrtvuje za svoju obitelj: za svoju ženu i djecu, on svoj život daruje Bogu za svoj narod i za Božju Crkvu kao što je to učinio sv. Josip. Sve što mi kršćani činimo i radimo za Isusa Krista, kaže sv. Pavao apostol, jer mi smo Kristovi, a Krist je naš. Ako živimo, živimo, dakle, za Isusa Krista; ako umiremo, umiremo za Isusa Krista.

Djeca koju dragi Bog daruje čestitu, valjanu i bogobojaznu mužu i ženi koji ljube Boga i trude se da hode njegovim stazama i da žive po njegovim zakonima jesu najveći blagoslov Božji onima koji ga ljube.
Kao što je svemogući Bog jedan u svojoj božanskoj naravi, a jedinstven i u ljubavi nerazdjeljiv u Tri Božanske Osobe: Boga Oca i Sina i Duha Svetoga i kao što je Isus Krist jedan u svojoj božanskoj i ljudskoj naravi, a jedinstven i u ljubavi nerazdjeljiv sa svojom Crkvom u mnoštvu djece Božje; isto tako u svetom kršćanskom braku trebaju biti jedan muž i jedna žena jedinstveni i u ljubavi nerazdjeljivi u jednom braku sa svom djecom svojom.

Dragi mladenci N. i N., Vi danas skupa ulazite u jedan novi zajednički život u kršćanskom braku, Vas dvoje skupa danas sklapate jedan Sakrament: Sakrament svete Ženidbe.
Danas je Vaš dan, Vaše slavlje, dan i slavlje Vaše radosti i ljubavi.
Vaši roditelji, Vaša braća i sestre, rodbina, prijatelji i uzvanici su prisutni ovdje skupa s Vama da povećaju Vašu radost i uveličaju slavlje Vaše ljubavi. Ovome danu i ovome slavlju raduju se u prvom redu dragi Bog i Majka Božja, jer Vi ste prije svega i iznad svega njihova djeca i kao takve Bog Vas u svojoj božanskoj ljubavi sjedinjuje kao muža i ženu u jednu ljubav i vašu ljubav zapečatit će doživotnim i nerazrješivim pečatom svetog Sakramenta, tj. Sakramenta kršćanskoga braka.


Vjenčanje u Kani - dio freske u kapeli u Padui

U Vašem bračnom životu može se dogoditi da i Vama kao na svadbi u Kani Galilejskoj ponestane vina ljubavi, sloge i zajedničkog razumijevanja, ali ako se u tim teškim momentima i trenutcima Vašega života budete u molitvi obraćali Mariji, Majci Božjoj i Majci našoj i ako budete slušali njezine savjete i upute kao sluge u Kani Galilejskoj, On će uvijek posredovati kod Isusa da vodu Vaših životnih poteškoća i nevolja pretvori u čudesno i dobro vino svoje božanske ljubavi.

Isus i Marija su s vama i uvijek će biti uz Vas da Vam pomognu samo ako ih Vi budete ljubili i u svakidašnjim molitvama im se utjecali za pomoć. Uz vas su evo također i Vaši roditelji, braća i sestre, rodbina i prijatelji koji Vam žele reći da se ne bojite nikoga i ničega, jer u životu nećete biti sami zato što s Vama žive oni koji Vas ljube i vole i koji će Vam uvijek pomoći u životnim poteškoćama i nevoljama.

Amen!
Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Post 2,18-24 (Obr. 34)
Izr 31, 10-13, 19-20. 30.31 (str. 438)
Ps 128 (127), 1-2. 3. 4-5 (str. 438-439; Obr. str. 57)
Ef 5,2a. 25-33 (str. 547; Obr. srt 46-47)
Iv 2,1-11 (str. 642; Obr. 67)

Misa Vjenčanja: str. 665 Misala
Molitva vjernika: str. 76-77
Molitva nad mladencima poslije molitve: Oče naš...! str. 83-84
Konačni blagoslov: str 87-89


Post je objavljen 24.09.2010. u 19:08 sati.