Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

203. VJENČANJE 3

SAKRAMENT SVETE ŽENIDBE

Pozdrav mladencima

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre, dragi mladenci...!

Dobro došli u kuću Božju, u dom Božji, pred oltar Gospodnji! S ovom dobrodošlicom i s najboljim i najljepšim čestitkama i željama, koje Vam ja kao svećenik Božji, i službenik svete Crkve upućujem u ime Božje i u ime Crkve, započet ćemo sada sa sv. Misom, sa spomen-žrtvom našeg otkupljenja i našega spasenja, u kojoj ćemo slaviti i još jedan veliki sakrament, tj, sakrament kršćanskoga braka ili svete Ženidbe.

Propovijed

BRAČNA LJUBAV I ZAJEDNIŠTVO ŽIVOTA U OBITELJI


»Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.« (Mk 10,9)

Hvaljen Isus i Marija!
Draga braćo i sestre, dragi mladenci!

Vi ste na Vaše »ženidbene pozivnice« stavili iz »hvalospjeva ljubavi« sv. Pavla apostola ove redke: »Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, (...) sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.« (1 Kor 12,4-5a; 7-8)

Ovim citatom iz »hvalospjeva ljubavi« svetoga Pavla apostola dali ste mi povoda da Vam govorim o »istinskoj Ljubavi« koja će danas Vas dvoje sjediniti u jedno u kršćanskome braku.


Nonet franjevaca konventualaca: Hvalospjev ljubavi

Što je, dakle, ljubav?
Ljubav je Bog!!!
Apostol ljubavi, sveti Ivan evanđelist, piše ovako: »Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu.« (1 Iv 4,16).

Ljubav, dakle, ima svoj početak u Bogu i od Boga proizlazi.
Ljubav je apsolutno potrebna za izgradnju svake ljudske i crkvene zajednice, a pogotovu za izgradnju jedne obitelji.
Čovjek, stvoren na sliku Božju ne ostvaruje smisao svojega života samo u materijalnim dobrima, nego nosi u sebi potrebu susreta s jednim bićem koje je sposobno da uđe u zajedništvo ljubavi i života s njime.
Zato čovjek u ženi otkriva drugu sliku samoga sebe. Tajna veličine čovjeka stvorena na sliku i priliku Božju ne sastoji se u mužu i ženi odvojeno, nego u zajedništvu njihovih osoba sve do potpunog i plodonosnog sjedinjenja u uzajamnom dijalogu ljubavi.
Stoga spolno određenje muškarca i žene kao i cijelo njihovo ljudsko biće trebaju se shvatiti kao prisutnost, prepoznavanje, dar i prihvaćanje jedno drugoga.



Ta istovrsnost muškarca i žene, a u isto vrijeme duboka raznolikost, sačinjavaju njihovu privlačnost i pripadnost jednoga drugome.
Zato samo muškarac i žena mogu sklopiti bračni savez ljubavi i života i tako zajedno osnovati jednu obitelj.
Stoga ženidbena ljubav i bračni život ulaze u vrhunski plan Boga Stvoritelja.
Zato »reče Gospodin Bog: „Nije dobro da čovjek bude sam! Načinit ću mu pomoć kao što je on.”« (Post 2,18)

I kad Gospodin Bog, kako piše u sv. Pismu, napravi ženu od »rebra« što ga je uzeo od čovjeka te mu je predstavi kao svadbeni dar, čovjek pun radosti reče: »Odjednom, evo kosti od mojih kosti, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od Čovjeka kad je uzeta!« (Post 2,23)
Istom u ženi, dakle, čovjek otkriva svoj par, biće sebi blisko, svoje drugo »ja«. I kao što je »rebro« dio čovječjeg tijela, tako i žena, iako različita od čovjeka, preodređena je da skupa s njime sačinjava »jedno tijelo«. Zato naravna snaga ljubavi koja veže muža i ženu jača je od one koja veže djecu s njihovim roditeljima.
»Stog će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza ženu svoju i dvoje njih bit će jedno tijelo.« (Post 2,24)



Prema tome Bog je u početku naumio da jedinstvo između muža i žene bude čvrsto. On ih je stvorio kao bića koja se uzajamno nadopunjuju i koja zajedno tvore jedan život. Njihova uzajamna ljubav jest osobni dar koji treba prožimati sav njihov život. Radi toga sreća muškarca se nalazi u njegovoj dobroj ženi, njihova zajednička sreća u njihovoj djeci.

Dakle, muž i žena moraju se uzajamno ljubiti i poštivati da bi mogli ostvarivati ciljeve svojega zajedničkog bračnoga života i da bi mogli lakše ispuniti svoje bračne obaveze. A ciljevi braka su: uzajamno dobro samih supružnika u duhovnom i materijalnom smislu i da budu Božji suradnici u prenošenju života na nova ljudska bića, odnosno na svoje vlastito potomstvo. Stoga bračna ljubav između muža i žene neminovno zahtjeva od supružnika i ispunjenje njihovih bračnih obaveza: a to su ženidbena vjernost sve do smrti i plodnost braka, odnosno rađanje djece i njihov ljudski i kršćanski odgoj. Da bi supružnici ostvarili svoje uzajamno dobro u svakom pogledu, muž i žena obećavaju pred Bogom i Crkvom u sakramentu ženidbe ljubav i vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti sve do smrti. Bračni savez koji muž i žena slobodno sklapaju nalaže supružnicima dužnost da ga drže jedinstvenim i nerazriješivim sve do groba.
»Što je Bog združio, čovjek neka ne rastavlja.« (Mk 10,9) – govori Isus.

Dakle, uzajamna pripadnost muža i žene temelji se na stvoriteljskoj volji Božjoj i nema ljudske vlasti koja se u to smije miješati. Na taj način Krist potvrđuje nerazriješivost braka, jer u njemu se jedna osoba potpuno daruje drugoj u ljubavi.
Muž i žena sjedinjeni skupa u ljubavi bračnim savezom ostvaruju božansku moć stvaranja života.
Stoga ljudska »spolnost« ima veliku vrijednost i dostojanstvo jer putem njezine pravilne upotrebe prolazi misterij ili otajstvo ljubavi i života. Zato je plodnost dar Božji supružnicima.
Plodnost braka ili rađanje djece je jedna od svrha ženidbe.
Dijete je plod i dovršenje uzajamnog dara supružnika ono niče iz samoga srca njihove ljubavi. Ako bračna ljubav nije plodna rađanjem djece onda se tu ne radi o ljubavi nego o sebičnosti ili egoizmu. Također Crkva, koja se opredjeljuje za život, uči da svaki bračni čin mora ostati otvoren za prenošenje života.
Stoga Crkva strogo osuđuje svako sprečavanje začeća djeteta i svaki pobačaj ili abortus i čedomorstvo djece naziva se »strašnim zločinima«.



Dijete je najveći dar Božji roditeljima, jer najuzvišeniji dar braka jest ljudska osoba. Dijete Bogu pripada, a roditeljima je dano samo da ga čuvaju i odgajaju tako da postane pravim čovjekom i kršćaninom.
A u tome je roditeljima potrebna Božja milost i pomoć koju će moći uvijek naći u molitvi.
Prema tome, dragi mladenci..., ako želite živjeti svetim i čistim, kršćanskim životom, kako to danas obećavate Bogu i Crkvi, potrebno je da se svakodnevno zajednički molite, da prisustvujete nedjeljnoj svetoj Misi i da redovno primate svete sakramente po kojima ćete uvijek biti sjedinjeni s Bogom i Bog s Vama.
Isus i Marija su s Vama i uvijek će biti uz Vas da Vam pomognu samo ako ih Vi budete ljubili i u svakidašnjim molitvama im se utjecali za pomoć.
Neka Vas Majka »lijepe Ljubavi« uvijek čuva u Božjoj ljubavi.

Amen!
Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Post 2,18-24
1 Kor 12,31.1.3-8a (str 45)
1 Iv 4,16 s.
Ps 128 (127), 1-2. 3. 4-5 (str. 57)
Mk 10,6-9 (str. 66)

Misa Vjenčanja: str. 665 Misala
Molitva vjernika: str. 76-77
Molitva nad mladencima poslije molitve: Oče naš...! str. 83-84
Konačni blagoslov: str 87-89


Post je objavljen 24.09.2010. u 20:58 sati.