Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Mistične zaruke svete Katarine sijenske


Katarinine mistične zaruke

Katarina je stalno rasla u milosti pred svojim Stvoriteljem. Letjela je putem kreposti, ne samo hodala. Obuze je želja da se što više približi savršenstvu kreposti vjere kojom bi potvrdila bezuvjetnu odanost svome Zaručniku, da mu se što više svidi.

Počela je moliti Gospodina, kako su to činili njegovi učenici, da umnoži njezinu vjeru, da joj dade vjeru u savršenoj mjeri. Gospodin joj odgovori ukratko: »Zaručit ću te sebi u vjeri.« Djevica nije prestajala opetovati istu molbu. On je uvijek jednako odgovarao.

Približavalo se vrijeme kada se vjernici pripremaju na korizmeni post. Tih pokladnih dana, kada se ljudi običavaju pretjerano gostiti, Katarina se duže nego obično zadržavala u svojoj sobici, opetujući bezbroj puta svoju uobičajenu molbu. Gospodin joj reče: »Prezrela si sve ispraznosti i odbacila ih iz ljubavi prema meni. U ove dane kada se svi oko tebe zabavljaju i uživaju za punim stolom, ti si svemu tome okrenula leđa i usmjerila svoje srce meni, jedinoj radosti tvoje duše. Zato sam odlučio proslaviti zaruke s tobom. Ispunjam svoje obećanje, zaručujem te sa sobom u vjeri.«


Mistične zaruke svete Katarine sijenske

Nije bio ni dovršio, kad joj se ukazu Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Evanđelist, slavni apostol Pavao, sv. Dominik i David s harfom. Dok je David nježno prebirao po žicama, Djevica, Majka Božja, uzme svojom svetom rukom Katarininu ruku, prinese je svome Sinu i zamoli ga da Katarinu zaruči u vjeri.

Potvrđujući svoj pristanak, jedinorođeni Sin Božji uze zlatni prsten s četiri bisera i sjajnim dijamantom u sredini, postavi ga na prst Katarinine desne ruke i reče: »Eto, zaručujem te u vjeri s tvojim Stvoriteljem i Spasiteljem. Očuvaj nedirnutu vjeru do dana kada budeš slavila sa mnom vječnu svadbu na nebesima. A sada, kćeri, drži se hrabro. Ne odbij ništa što ti ponudi moja Providnost. Učvršćena vjerom sretno ćeš nadvladati sve neprijatelje.«

Viđenja nestane, a prsten ostane na njezinom prstu. Drugi ga nisu mogli vidjeti, ali je Katarini bio stalno pred očima. Suzdržljivo mi je priznala da ga je stalno imala na prstu i ni za čas ga nije ispuštala iz vida. (Katarinine mistične zaruke proslavljene su, prema Gigliju, dan prije Pepelnice god. 1370, a prema Joergensenu u utorak, 2. ožujka 1367.)

Sjećaš li se, čitatelju, one druge Katarine, mučenice i kraljice koja je, kako se čita, bila zaručena s Gospodinom nakon krštenja? Ovdje imaš drugu sretnu Katarinu koju je nakon mnogih pobjeda nad tijelom i đavlom Gospodin svečano sa sobom zaručio. Ako pogledaš kakav je prsten dobila, vidjet ćeš da i njegov sastav savršeno odgovara njezinoj želji. Molila je za čvrstu vjeru. A što je čvršće od dijamanta? Ništa od njega nije otpornije, on sve reže, u sve prodire. Samo ga jedno lomi, krv jaganjčeva. Tako i srce, čvrsto u vjeri, svladava i pobjeđuje sve navale kad ima uporište u krvi Kristovoj.


Mistične zaruke svete Katarine sijenske

Četiri bisera označuju četverostruku čistoću Katarinine duše: čistoću nakane, čistoću misli, čistoću riječi i čistoću tijela. Sve će to, što smo rekli i što ćemo reći kasnije, zasjati u još većoj istini.

Držim da je Katarina time bila potpuno utvrđena u milosti Božjoj. Kao znak imala je prsten, vidljiv samo njoj, ne drugima. Njezina će zadaća biti da donaša spas mnoštvu duša u uzburkanim valovima ovoga svijeta. Zato joj je bilo potrebito čvrsto pouzdanje u milost Božju da ne bi sama postala žrtva nemirnih voda dok bude druge spašavala.

Jedan od glavnih razloga, po nauci svetih učitelja, zašto Bog daje naročite milosti nekim svojim odabranicima taj je, šio ih on šalje u svijet da se bore za čast njegova imena i za spas duša u ovom pokvarenom svijetu. Tako je bilo na dan Duhova s apostolima koji su primili znakove milosti, tako i sa sv. Pavlom kome je rečeno: »Dosta ti je milost moja.« I drugi su na sličan način dobili znakove trajne milosti.

I naša djevica koja, mimo običaja kojeg se držahu ondašnje žene, imaše nastupiti u javnosti za Božju čast i spas tluša, primila je znak koji joj je svjedočio za milost. Tako je mogla smjelije i odlučnije ustrajati u službi koju joj je nebo povjerilo. O tome ćemo, s Božjom pomoći, govoriti kasnije.

Katarinin je slučaj nešto posebno. U drugih su ti znakovi bili prolazni, prema potrebi njihova zadatka. Nekada su bili vidljivi, nekada ne. Katarinin znak bio je postojan i uvijek vidljiv. Mislim da je tako htio Gospodin. Slabost spola i neobičnost njezina zadatka mogle su biti zaprekom poslanju što joj ga je nebo povjerilo. Zato joj je bila potrebita naročita i neprekidna pomoć.



Post je objavljen 09.09.2011. u 00:43 sati.