Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/allaboutstarzskrable

Marketing

11. Goblin

U sljedećih tjedan dana se policija u potpunosti povukla iz dvorca. To nije prouzročilo nikakve veće promjene u ponašanju učenika, a, zapravo, jedina promjena koju smo svi mogli primijetiti je bila ta da detektivi više nisu jeli za profesorskim stolom.

I ta da Severus Snape više ne kraljuje hogwartsovim tamnicama.

Znao sam da Snape nije kriv. Nije imao razloga ubiti Chanell.

No, kad bolje razmislim... on je bio ispitivan od strane detektiva. Sjećam se da kad sam došao na svoje ispitivanje, upravo je Severus Snape izlazio iz ureda detektiva. I, Severus Snape je bio na tiskovnoj konferenciji s onim sumnjičavim pogledom. Sad mi je bilo žao što nisam ostao na cijeloj konferenciji jer je u novinama pažnja bila posvećena na ministrove i detektivove izjave. Dumbledorea su spomenuli samo u jednom slučaju kada je rekao da su poduzeli sve što su mogli kako bi spriječili ponavljanje ubojstva. Snape je bio zanemaren u tom izdanju Proroka.

Ispitivanje svog bivšeg predstojnika sam u svojoj glavi pridodao tome što je i Chanell bila u Slytherinu, pa sam mislio da su detektivi smatrali da bi Snape bio najupućeniji od profesora u njene odnose s učenicima, a što se tiče tiskovne konferencije, također sam smatrao da je tamo iz istog tog razloga, a njegovo sumnjičavo ponašanje sam prepoznao kao to da je otkrio Starza Skrablea u tijelu stare, debele žene. No, kako bi me mogao otkriti, osim ako on nije upravo taj koji je onesvijestio tu novinarku i ubacio njene vlasi u višesokovni napitak koji sam pronašao u sobi?

S druge strane, zašto bi mi Snape rekao da Chanelline fotografije, zbog kojih je, vrlo vjerojatno, i uhićen, odnesem u njegov ured?

Već sam bio vrlo blizu zaključka da je očito u pitanju dvoje ubojica, od kojih je samo jedan prokužen od strane detektiva, kad me u napornom promišljanju prekinula Lizzie, koja je, usput rečeno, stvarno povratila svoje staro ponašanje.

- Znate, čula sam da su pronašli nešto u Snapeovu kabinetu i da je zbog toga uhićen.- rekla je, sva uzbuđena što nam može priopćiti najnoviji trač s hogwartsovih hodnika.

Samo što nije bio u pitanju trač.
Želudac mi se stisnuo i spustio sam pecivo na tanjur, odlučivši preskočiti današnji doručak.

Petra je podigla pogled s Dnevnog proroka i promotrila moju zgrčenost ispod oka.
Blago sam joj se nasmiješio.

- Da, i ja sam to čula, no čovjek stvarno ne mora vjerovati svemu što dječurlija priča. Naime, čula sam i da neki goblin, stari Dumbledoreov prijatelj, dolazi u Hogwarts predavati Čarobne napitke!- rekla je Petra i nasmijala se sebi u bradu.- Smiješno! Kao da bi se neki prljavi goblin uopće pokušao zavarati da bi mogao nastaviti gdje je Snape stao dok mu ostatak rase kolje vilenjake po livadama.- rekla je i bacila pred nas novine koje je dotad čitala.

- „Broj poginulih vilenjaka u ratu je narasao na 9887 u samo 3 tjedna ratovanja, goblini žrtve mogu prebrojati na prste jedne ruke!“- vrištao je natpis s naslovnice.

Max se bacio na čitanje članka u sebi. Ja novine nisam htio ni pomirisati, samo bih se još više naživcirao.

Lizzie se nagnula ulijevo prema Maxu kako bi i ona vidjela nešto iz novina, a Petra se bacila na doručak. Ja sam se osvrnuo po Dvorani i, taman kad sam se htio ustati da krenem u društvenu prostoriju odspavati još malo preko vremena u kojem bih inače trebao imati blok sat Čarobnih napitaka, ugledam kako malena prilika izlazi kroz vrata iza profesorskog stola. Dumbledore se u isti mah ustao i pružio ruku goblinu, lagano se naklonivši. Profesori su također djelovali pomalo iznenađeno, no i oni su ustali da bi pružili ruku novom kolegi.

- Učenici!- zvonak Dumbledoreov glas se proširio po Dvorani kao pojačan magijom.- Ovo je profesor Mattano i predavati će vam Čarobne napitke. Poduka tog predmeta, nakon tjedne pauze, kreće ponovno od danas. Također će biti i predstojnik slytherinskog doma.

Mnogi su bili razočarani što se Čarobni napitci ponovno vraćaju u tjedni raspored, no rekao bih da nitko nije bio toliko šokiran kao Petra Dark. Razjapljenih usta je gledala u malenog goblina čija je sijeda kosa, ili ono što je od nje ostalo, stršala na sve strane. Naočale s malenim okruglim stakalcima su bile zataknute za šiljaste uši, a na sebi je imao odijelo.

Ne znam zašto, no učinilo mi se da sam ugledao zloban odsjaj iza goblinovih naočala kad je sjeo za stol profesora.

***

Učionica čarobnih napitaka je djelovala tako pusto bez profesora Snapea. Tko bi rekao da će to biti tako, s obzirom da nije ni dosad baš bila ukrašena šarenim goblenima ili fotografijama pejsaža, a ni samog Snapea se nije baš dalo primijetiti tokom sata osim kad bi nam zadao i provjerio napitak kojeg smo morali raditi taj sat.

Goblin Mattano je sjedio na Snapeovoj stolici za Snapeovim stolom i upravo se obraćao učenicima Snapeovog doma koji su slušali Čarobne napitke za O. Č. I.

- Budući da je bivši profesor tako neslavno završio svoju karijeru, nema razloga da poštujemo njegov dosadašnji program. Svu zadaću koju vam je zadao prošli put kad ste ga imali možete baciti u koš za smeće, jer vam je ja ne mislim pregledati.- rekao je i nasmiješio se, ako se to što je pokušao napraviti svojom ružnom facom uopće moglo nazvati osmijehom.

Mnogi su se razvedrili. Neki zato što, ili nisu napisali zadaću kao Max, ili su znali da im ne gine Trol kao Lizzie. Primijetio sam osmijehe na njihovim licima. May i Chanellina bivša prijateljica Lotta su se nervozno pogledale jer su bile uvjerene da su napravile dobar posao za zadaću, a Damian je, kladim se, bio blizu tome da upravo ovdje nasred učionice digne goblinu spomenik. Raspoloženje ostatka razreda, koji nisam nešto pretjerano poznavao, je bilo blisko Damianovom. Petra je, s druge strane, streljala goblina pogledom. Eh, kad bi pogled mogao ubijati...

Ja sam osjetio navalu nostalgije. Zapitao sam se kako bi nas Snape danas mučio nekim teškim napitkom da je sada ovdje i prisjetio se kako bi on, kada bih ja dao apsolutno sve od sebe, ipak kimnuo glavom u znak pohvale. A sada je ovaj goblin pljuvao po njegovom radu.

Nazvao bih ostatak razreda izdajicama, no oni su sada u Snapeu vidjeli zločinca, dok sam ja znao pravu istinu. Ili sam barem znao što sigurno nije istina, a to je da je Snape ubojica. Mora postojati neko logično objašnjenje za njegovo ispitivanje i za njegovo prisustvo na tiskovnoj konferenciji.

- Od sljedećeg sata ćemo krenuti s novim gradivom. Koristit ćemo vaše dosadašnje udžbenike i ići ćemo vrlo brzim tempom jer smo sada već u dobrom zaostatku.- rekao je goblin sve nas odmjereći kroz malena stakalca naočala. – Sad ste slobodni, rekao bih... Hm...da. Ne trebam vas danas više ni za što.

Svi smo se pogledali međusobno. Mnogi su bili još sretniji nego prije.
Meni je bilo jasno što goblin radi. Zna da njegova rasa trenutno nije najomiljenija na svijetu i upravo zbog toga, a i zbog toga što je nov, se želi umiliti učenicima. Ne mogu ga kriviti za to, i ja bih volio da me moji učenici vole da se nađem u situaciji u kojoj je Mattano.

***

Za to vrijeme se ministar u svojem uredu zabrinuto prešetavao po novom tepihu od medvjeđe kože pitajući se čiju će još kožu morati gaziti kako bi ostao na svojoj poziciji.

***

Jeste primijetili da se blog.hr-ova početna stranica napokon promijenila? :D

I da, ljudi, ja stvarno imam dosta čitatelja i nemam vremena vas sve obilaziti svakodnevno da vidim jel ima kod koga nešto novo, pa bih vas molio da mi javite za novi post. Vama to oduzme malo vremena, a meni puno pomogne. Hvala unaprijed! :)


Post je objavljen 19.08.2011. u 16:13 sati.