Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toystory

Marketing

Igračke Gumenjaci - Biseri Našeg Doba

1.3. – bid na aukciji 13 kn

Listate li neku aukciju ili oglas naletjet ćete sigurno na neku od gumenih igračaka koje ste 99% imali kad ste bili dijete. Sjećate se ranog djetinjstva i svakog rođendana kad ste dobijali bar jednu tu gumenu igračku.







Sjećate se kad je robna kuća Koteks bila u punoj snazi i kad je imala ogromni izbor gumenih Disneyjevih likova raznih veličina, od onih velikih, šuplje gume sa svircima do najmanjih od pune gume (u malim kesicama sa svijetlo plavim ambalažnim kartonom), od milja zvanim gumenjacima.









Sjećate se da se iz kupovine ne bi vratili kući ako vam mama ne bi kupila bar jednog malog gumenjaka koji je uvijek bio po prihvatljivoj cijeni. Većinom su bili nabacani u one smeđe pleksiglas ovale koji su bili razbacani po robnom centru.





Neki od tih gumenjaka bili su dosta neprecizno obojani, i rijetko bi se dogodilo da svi izgledaju isto. Čak su neki od njih bili ružni, no bili su najbolji prijatelji u djetinjstvu. Jako kvalitetni, igračke kakve se više danas ne proizvode.



Na netu nalazite da je tvornica Biserka s radom počela 1956. Godine, i čak je u to vrijeme bilo pet tvornica u pogonu. Bila je to naša najproduktivnija tvornica igračaka i takvom je ostala sve do pojave uvoza kineskih proizvoda. Nakon toga tvornica je počela propadati, Biserka je ulagala skuplje i kvalitetnije sirovine, ali i dalje su kinezi pobjeđivali. Zato danas kad vidimo neku od Biserkinih igračaka stisne nas u srce, tako smo željni da ih opet imamo i sve.



Cijene tih igračaka na oglasima svakim danom rastu, a ljudi ih kolekcioniraju iz nostalgičnih i zaštitničkih poriva i shvaćaju kako su ti likovi jedinstvenih oblika kojih nema nigdje u svijetu. Takve igračke postaju raritet i kako se u ovom
članku govori to su igračke u kojima se prvi put u svijetu pojavljuju Disneyjevi likovi.



Biserkine igračke možemo još uvijek pronaći po buvljacima, oglasima pa čak i nekim dvorištima u kojima služe kao ukrasi među lončanicama, ali im padaline u tom okolišu brzo unište originalnu boju pa ih pokušajte što bolje zaštiti.



Vaše rano djetinjstvo, kao što prikazuje fotografija, bilo je okruženo tom plemenitom gumom. To su bile idealne igračke za tek rođene bebe i nešto veću djecu. Nije bilo straha od gušenja, dobre su bile za treniranje zubi i cijelodnevnu igru.



Neke gumene likove majka vam je znala ponekad naručiti iz engleske pošto je bila ispucala cijelu Bisekrinu ponudu, tako da ste već u dobi s pet godina imali hrpetine Biserkinih igračaka nabacane u škrinju s igračkama. Sjećate se da ste bili zatrpani njima i ponekad ste ih se rješavali tako što bi na vlastitom rođendanu radili nagradna izvlačenja pa bi tako djeca s vašeg rođendana odlazila sretna jer bi kući nosila igračku. Sad vam je žao što niste svo to blago sačuvali.



U svakom slučaju, hvala svim kolekcionarima i ljudima koji su čuvali i fotografijom ovjekovječili ovo gumeno carstvo. Hvala vam što za ovaj post posuđujem vaše slike s neta da ih i drugima predočim kako se ne bi ovo biserno carstvo nikada zaboravilo.




Post je objavljen 19.08.2011. u 11:00 sati.