Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Zdravo, o moj anđele, duše lijepog raja




Bolonja bazilika svetog Dominika - motiv

Zdravo, o moj anđele

Zdravo, o moj anđele, duše lijepog raja,
što se blistaš napunjen blaženoga sjaja;
što divnu promatraš Božju veličinu
i potpuno uživaš najčišću milinu.

Od svake pogibelji tijelo moje brani
i od grešnih ljaga svih dušu mi sahrani.
Svud i vazda štiti me od sotonske tmine,
u svem posve ravnaj mi misli, čine.

Kad proštenje zatražim, milost mi izmoli;
kad se kajem, raduj se toj mi dobroj boli.
Daj da tako provodim život Bogu mio,
vazda svojim željama u njem budem cio.


Anđel sa groba svetog Dominika u Bolonji - Michelangelo

Iz Izlaganja svetoga Tome Akvinskoga o Anđeoskom pozdravu

(Expositio super salutationem angelicam, scilicet Ave Maria [Collationes super Ave Maria]; hrv. prijevod u: Stožeri kršćanske
vjere, Split, 1981., str. 209-216)


Anđeo je veći od čovjeka, ali je Blažena Djevica nadvisivala anđele

U starim je vremenima bila velika čast kad bi se anđeli pokazali ljudima i smatralo se velikom čašću kad su im ljudi mogli iskazati poštovanje. Stoga je napisano u pohvalu Abrahamu daje primio anđele u goste i da im je odao počast. A da je anđeo iskazao poštovanje čovjeku, to se nikad nije čulo, osim nakon što je s poštovanjem pozdravio Blaženu Djevicu riječju: "Zdravo!"

Zašto anđeo u starini nije iskazivao čast čovjeku, nego čovjek anđelu? Zato štoje anđeo veći od čovjeka, i to s tri razloga.

Prvo, zbog dostojanstva. Anđeo je, naime, duhovno biće. A čovjek je tjelesno, propadljivo biće. Nije dolikovalo da duhovno i nepropadljivo biće iskazuje čast biću propadljivom, tj. čovjeku.

Drugo, zbog prisnosti s Bogom. Anđeo je prisan s Bogom ukoliko mu služi. A čovjek je kao tuđin i grijehom udaljen od Boga... Stoga dolikuje da čovjek štuje anđela kao bliskoga Bogu i ukućanina kralja.

Treće, zbog punine milosnog sjaja. Anđeli imaju vrlo velikog udjela u punini božanskog svjetla. A ljudi, i kada imaju udjela u tom svjetlu milosti, imaju to u maloj mjeri i bez tolikog sjaja.

Nije, dakle, dolikovalo da anđeo čovjeku iskaže poštovanje sve dok se nije našlo ljudsko biće koje ga je nadvisivalo s ova tri razloga. To biće bila je Blažena Djevica Marija. Stoga anđeo Gabrijel, da bi naznačio da ga ona nadvisuje s tog trostrukog stajališta, htjede joj iskazati poštovanje te reče: "Zdravo!"

Blažena je Djevica, dakle, nadvisivala anđele u trima odlikama:

Prvo, u punini milosti, koja je obilnija u Blaženoj Djevici nego u bilo kojem anđelu. Blažena Djevica bijaše puna milosti s obzirom na dušu i tijelo i utjecaj na druge.

Drugo, nadvisuje anđele u prisnosti s Bogom. To anđeo naznačuje riječima: "Gospodin s tobom!" Kao da kaže: "Zato ti iskazujem čast jer si bliža Bogu nego ja, jer je Gospodin s tobom." Gospodin, tj. Otac sa Sinom, a to je odlika koju nije imao nijedan anđeo niti ijedno drugo stvorenje.

Treće, Blažena Djevica nadvisuje anđele u čistoći od grijeha. Bila je ne samo u sebi čista od grijeha nego je tu čistoću pribavila i drugima.





Post je objavljen 02.10.2011. u 00:02 sati.