Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toystory

Marketing

TOP 15 - SLIKOVNICE VAŠEG DJETINJSTVA

1.5. – 3 slikovnice na buvljaku 15 kn

Vaše djetinjstvo spojeno je u sjećanjima kroz razne slike i osjećaje. Sjećate se da bi satima znali buljiti u neku ilustraciju, zamišljajući kako oživljavate likove. Sjećate se ilustracije mame koke koja živi u velikoj cipeli, poviše kućice krava skače preko Mjeseca, a oko cipele stotine Disnejevih likova ludo se zabavlja (u knjizi Čudesni Svjetovi Walta Disneyja – plava knjiga). Tek sad shvaćate koliko vam je ta divna obojena celuloza uveseljavala prošlost. Iznova kolekcionirate sve ono što ste jednom imali jer vas takve slike poput vremenskog stroja vraćaju na mjesto kad ste ih prvi put iščitavali.

01 Čudesni Svjetovi Walta Disneyja – Svijet Mašte , četiri knjige koje su obilježile vaše djetinjstvo, pogotovo ona plava u kojoj su ilustracije svih najpoznatijih Disnejevih animacija. Toliko ste listali te knjige da su jedva preživile, a ako i nisu, pobrinuli ste se da ih ponovo nabavite u obližnjem antikvarijatu (još ih uvijek možete pronaći po domaćim aukcijama, za sitne novce). U ostale tri knjige nalazimo razne priče prema Disneyjevim filmovima za djecu, tako imamo i nezaboravnu priču o starom Žući koja je napravljena po istoimenom filmu (Old Yeller) koja se urezala u pamćenje svakom djetetu koje ju je čitalo ili bar gledalo slike. Zelena knjiga posvećena je disneyjevom radu na dokumentarcima o životinjama, tkao da u njoj imamo malu enciklopediju o životinjama i njihovom ponašanju. Sve četiri knjige dolaze u tvrdoj crvenoj kutiji koja služi kao korice (slicna kutiji od registratora)



02 Maja – kome ne zatreperi srce kad se sjeti serije slikovnica Maja. U to vrijeme ne preskupa slikovnica, a toliko sreće u njoj. Mekih korica, predivnih i polurealističnih ilustracija Maja je plijenila pozornost 80-ih godina. Sjećate se da ste prema njenim uputama u slikovnici Maja u kuhinji krenuli raditi kolače, pa ste unistili nekoliko jaja i kilo brašna i tu negdje zapeli jer ste bili premali da se upuštate u kuharske vode. U danasnje vrijeme možemo naići na nova izdanja Maje,no stavili su je u debele korice s lošijim pričama i ilustracijama pa joj nabili cijenu, tako da je kod današnje djece njena snaga zakazala.



03 Ježeva kućica – Pogledali ste kazališnu predstavu, slušali LP ploče s pjevanom varijantom, naučili ste napamet svaki stih, no i dalje bi svakodnevno listali slikovnice. Tako mala slikovnica,a tako puna čudnih detalja. Ilustracije su divne no sadrže i neke elemente morbidnosti kao i sama priča. Tko je ikad obožavao slikovnice sigurno mu je ovo proslo kroz ruke, u vašem slučaju nekoliko primjeraka, dva su još uvijek sačuvana.



04 Dick Bruna Slikovnice – Danas nam se Miffy vratila u trend. Jako popularne slikovnice za jako malu djecu kojima su potrebna jako jednostavne slike za učenje pojmova. Brunine slikovnice obilježavale su mnoga rana djetinjstva, i danas ne možete odoljeti toj jednostavnoj i savršenoj stilizaciji likova i čistih boja.



05 Walt Disney – Biblioteka „Švrćo“ – Serijal slikovnica koje su bile nešto najbolje što se moglo kupiti za sitne novce (kao danas one mini slikovnice od 5 kn). Mali format, meko ukoričenih mini slilkovnica s Disneyjevim likovima plijenio je pozornost svakog mališana. Još uvijek ne možete prežaliti svoju darovanu kolekciju tog papirnatog blaga. Izašlo je oko 30ak slikovnica s nezaboravnim naslovnicama i ilustracijama.



06 Bajke u Slici – Kad bi vas baka i djed uzeli na čuvanje onda bi vam uz knjige „Svijet oko Nas“ izvukli set slikovnica „Bajke u slici“. Bile su to male tvrdo-ukoričene slikovnice s raznim bjakama. Poneke ilustracije su bile dosta zastrašujuće, no baš im je ta polumorbidna nota dala ono nešto što bi vas prikovalo satima za fotelju. Vrlo rado bi danas prolistali te slikovnice jer ste zaboravili neke stvari, pa se osjećate kao da ste izgubili dio sretnih dana.




07 Andersen – Serijal od osam tvrdo-ukoričenih slikovnica s andersenovim bajkama. Sjećate se kako bi vam mama svaki put kad bi po vas došla u vrtić donosila po jednu slikovnicu ,tako je donosila i jednu po jednu od ovih. Te bi se slikovnice iznova i iznova listale,a kada ste naučili čitati još su vas više traumatizirale i zabrinjavale. Nisu bile onako „nevine“ kao ostale, Andersenove bajke poznate su po depresivnosti . Danas zahvaljujući njima obožavamo takvo stanje uma, i sve što radite u kreativnom smislu ima jednu dozu morbidnosti zakamufliranu u humor . Ilustracije su mekane, tople (ženskog rukopisa), što još više naglašava kontrast s morbidnom pričom. Lako se vežete za likove. Postoje još i drugi serijali tipa; Braća Grimm...



08 Stanari u Slonu – Sama naslovnica nas je ostavljala bez daha. Kako ljudi mogu živjeti u živom slonu? Bilo je malo čudno, ali ipak moguće. Bio je tu i neki general Patliđan, pa tata salata i mama salama. Cijela vojska abnormalnih likova prožimala je ovu slikovnicu, ilustracije i nisu bile neka ludnica,al su vam se do dana današnjeg urezale u pamćenje. Suludi rimovani pjesmuljci zakovali bi vas za kauč dok bi vam netko od odraslih čitao točno što u stanarima piše.




09 Muppet Show – Voljeli ste gledati lutkarski serijal na TV-u, niste još znali čitati titlove, ali i dalje ste bili opčinjeni. Odjednom su se pojavile i slikovnice i to vas je oborilo s nogu. U rukama ste imali sve muppetovce kad god bi zaželjeli.



10. E.T. – Imali ste samo tri godine kad ste prvi put išli u kino. Majka je bila sva ponosna što se cijeli film niste ni pomaknuli što je bilo za tako malo dijete za očekivati. No vašu je koncentraciju zarobio E.T. , biće iz svemira za koje st ei danas jako vezani, pa ste si u kasnim dvadesetim kupili i BMX i planirate na njega namontirati košaru s plišanim E.T.jem. Sjećate se i večeri kad ste dobili ovu slikovnicu u ruke. Od tad je niste ispustili.



11. Bučna družba – slikovnice mekih korica koje su izašle kao serijal o voću i povrću kao likovima zasebnih slikovnica. Vi ste imali „Jozu Poriluka“ ,a bili su tu još i drugi razni likovi po imenu; Tončica Rajčica Tvrtko Orah , Oliva Maslina, Krompirko, Tina i Lina, Zdravko Ogrozd, Boba Jagoda, Trio banana, Krastavac Hladnić…



12. Walt Disney – Odaberi svoju pustolovinu , slikovnice koje I danas viđamo po antikvarijatima i buvljacima. Izašao je cijeli serijal o raznim Disneyjevim likovima. Koncipirana je tako što u poznatu priču I likove dolazi lik koji “glumi” vas ,čitatelja, I kada zađete u pustolovinu na vama je da birate kako će se priča odvijati. Znate, to su vam one bajke na preskoke “ako želiš ići do jezera, hajde na 43 stranicu, ako ne želiš vrati se na stranicu 8.)



13. Maca papučarica – meke I tihe ilustracije zaposjest će vam um. Maca papučarica napravljena je kao priča za odgajanje djece, za djecu koja moraju naučiti kako ne praviti nered. Umjesto da bude poučna, priča je u većini slučajeva plašila djecu, jer bi zamišljali kako im maca papučarica svaku noć dolazi u sobu I krade papuče koje nisu bile pospremljene na mjesto. Svejedno, koliko god se vi bojali mace ostala vam je u srcu.



14. Cipelići – vezani za kratkometražni animirani serijal morali ste imati i mini slikovnice. Tako se prisjećate kako ste satima rado listali i priče o ostalim likovima u biblioteci. Kad se sjetite cipelića,odmah se sjetite snorkijevaca, barbapape i cijele sile tih divnih starih animacija koje su doživile svoja celulozna izdanja.



15. Pale sam na svijetu – niste ga nikad baš previše voljeli, ali ste u vrtiću, školi, predstavama bili zatrpani njegovim samačkim životom da jednostavno I ova slikovnica ulazi u top 15 slikovnica koje ste najvise gledali I listali. Simpa vam je bilo slušati kako je dječak bio sam, najviše ste zapamtili kako je mogao uzimati što je želio ,pogotovo slatkiše jer na svijetu nije bilo nikog da mu to zabrani…al’ ste s tim Palom bili jednostavno predozirani da ga kao i ostale ,gore navedene, obožavate.




Post je objavljen 15.08.2011. u 15:14 sati.