Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Barack Obama kao Jimmy Carter?

Piše Bojan Klima

Prije tri godine, kada je Hillary Clinton bila suparnica Baracka Obame u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, njezin je izborni stožer objavio televizijsku reklamu u kojoj se vidi da je tri u jutro i čuje se zvonjava telefona. Očito - u Bijeloj kući, u spavaćoj sobi predsjednika države.

Kada takav telefonski poziv stigne, u iznenadnoj krizi, želimo da nam je predsjednik iskusan i čvrst – to je bila poruka tadašnje senatorice i bivše prve dame Hillary Clinton, implicirajući da je njezin suparnik, također senator Barack Obama neiskusan i nedokazan u teškim situacijama, a ona jest.

Ovaj se izborni oglas posljednjih tjedana u Washingtonu razmjerno često spominje – pogotovo na ovdašnjoj ljevici. Predsjednik Obama je - smatra lijevo, 'progresivno krilo' Demokratske stranke - kapitulirao pred republikancima, u krizi oko dodatnog zaduživanja i smanjenja državnog proračunskog manjka. Pristao je na drakonske mjere štednje, koje će osjetiti većinom izborna baza Demokratske stranke – umirovljenici, građani nižih primanja, umirovljenici - a zauzvrat nije izborio da se poveća porezna stopa najbogatijima.

To se vidjelo i u Zastupničkom domu, gdje je 'kompromisni deal' oko dodatnog zaduživanja i mjera štednje, na kraju, podržala većina republikanaca, ali tek polovica Obaminih demokrata.

Uslijedio je niz predsjednikovih 'bezvoljnih', anemičnih izjava, koje su kolumnista Washington Posta Richarda Cohena navele da zaključi – 'Obama je 2008. pobijedio jer je bio cool, 2012. može izgubiti zato jer je hladan'. Obamina neodlučnost da se konfrontira sa svojim protivnicima podsjetila je neke demokrate na Jimmyja Cartera, posljednjeg predsjednika iz Demokratske stranke koji je 'odradio' svega jedan mandat i koji je – u očima javnosti – primjer 'neuspješnog predsjednika'.

Anketa Centra Pew i lista Washington Post pokazuje da tek 32 posto glasača Demokratske stranke i neovisnih glasača koji su skloni demokratima smatra da bi bilo dobro da sljedeće godine Barack Obama na unutarstranačkim izborima Demokratske stranke ima protivnika za predsjedničku nominaciju za izbore 2012. Većina od gotovo 60 posto smatra da ne bi bilo dobro da aktualni predsjednik, pred nacionalne izbore u studenom sljedeće godine, ima konkurenta u vlastitoj stranci.

Međutim, za alternativu Obami izjasnio se Bernie Sanders, jedini socijalist u Seantu Sjedinjenih Država, koji uglavnom glasa s demokratima. Aktivist za prava potrošača, Ralph Nader – koji je kao predsjednički kandidat 2000. 'preoteo' milijune glasača Alu Goreu – najavio je da će u nekoliko ključnih saveznih država njegovi pristaše biti 'ljevičarska alternativa Obami'.

Teško je reći da li bi Hillary Clinton – koja je aktualna državna tajnica - bila čvršća i beskompromisnija u srazu s Pokretom Čajanke i republikancima u Kongresu. Međutim, analitičari washingtonskih prilika smatraju da je iznimno malo vjerojatno da bi aktualna državna tajnica mogla biti konkurencija predsjedniku države iz vlastite stranke, na unutarstranačkim izborima.


Post je objavljen 11.08.2011. u 21:32 sati.