Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Amerikancima zapošljavanje važnije od državne štednje

Piše Bojan Klima

Političari u Washingtonu trebali bi se zamisliti nad rezultatima upravo provedenih istraživanja javnog mnijenja.

Anketa provedena nakon višetjednog stranačkog obračuna oko dodatnog zaduživanja američke vlade pokazuje da su oni građanima zaista dojadili.

Ispitivanje koje su proveli list New York Times i televizijska mreža CBS pokazuje da čak 82 posto Amerikanaca negativno gleda na sadašnji saziv Kongresa – što je najviše u posljednjih trideset godina od kako se sustavno provode ove ankete.

Građani misle da kongresnike i senatore više zanima osobni odnosno stranački interesi, a manje opće dobro nacije. Takvo mišljenje pridonijelo je i izvjesnom padu popularnosti republikanaca, koji – kako se čini mnogima - žele predsjedniku Obami uskratiti bilo kakav uspjeh, samo da bi izgubio na izborima sljedeće godine.

75 posto ispitanika smatra da je kriza oko zaduživanja štetila američkom ugledu u svijetu.
Prema jednoj drugoj nedavnoj anketi, onoj CNN-a, dva puta više Amerikanaca smatra da bi prvi državni prioritet u ovom trenutku trebalo biti zapošljavanje, a ne ‘kresanje’ državne potrošnje.

Međutim, više od polovice anketiranih smatra da najavljene mjere štednje u državnim agencijama i ministarstvima ‘nisu dovoljno radikalne’.

U anketi lista New York Times i mreže CBS, republikanci prolaze lošije od demokrata, a o Pokretu čajanke, koji podržava Republikansku stranku, negativno se izrazilo oko 40 posto ispitanika.

Na pitanje što misle o predsjedniku Obami, 47 posto ispitanika je reklo da on u ovoj krizi nije dobro postupao, a pozitivno se izrazilo 46 posto.

Od glavnih aktera krize oko dodatnog zaduživanja izgleda da je predsjednik Obama – u očima javnosti – ipak najbolje prošao. Njegovog neposrednog suparnika, predsjedatelja Zastupničkog doma, republikanca Johna Boehnera, 57 posto ispitanika ocjenjuje negativno, dok o njemu pozitivno misli 30 posto.


Post je objavljen 05.08.2011. u 21:25 sati.