Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Mondsee ili dan na jezeru

Upravo se vratismo s planinskog dijela našeg ljetovanja (morski nam dio tek slijedi u kolovozu), a ljeto u Alpama toliko je lijepo da vam najtoplije preporučam koji dan, ako ne i tjedan, te čarolije. Prije dvije godine proveli smo prekrasnih tjedan dana u Bad Gasteinu, pa smo i ove godine odlučili ići na već isprobano odredište, a ja, kontrolfrikuša, bacila sam se na istraživanje kako bi nam i put tamo i natrag bio što zanimljiviji, ugodniji i zabavniji te sam, nakon dosta čitanja i uspoređivanja, složila zgodan itinerar.

Prva nam je stanica bila mjestašce Mondsee na istoimenom jezeru, koje se nalazi u saveznoj državi Gornjoj Austriji, na samoj granici sa Salzburgom, u regiji Salzkammergut, koja nam je u svom zimskom izdanju dobro poznata, jer smo u njoj nekoliko godina skijali.


Jezero Mondsee najtoplije je jezero ovog dijela Alpa; u srpnju i kolovozu temperatura vode doseže i do 27°C, što je, usporedbe radi, temperatura mora u nekoj toploj sredozemnoj zemlji. Stoga je ovo jezero poznato po kupalištima, ali prvenstveno - zbog vodenih struja i vjetra - po surfanju i jedrenju.








Mjesto Mondsee neveliko je, lijepo i cakum-pakum ušminkano. Dan je bio ugodan, uglavnom sunčan, s tu i tamo nekim oblacima koji su se pojavljivali i nestajali nevjerojatnom brzinom. Promenada je, kao i ostatak mjesta, jako lijepo uređena; s jedne je strane dječje igralište na kojem su nasljednice provele puuuuno vremena, a s druge je šetnica.






Ručali smo u restoranu Fisherman's, koji ima prekrasnu terasu i ponešto bizaran izbor - na sreću, dobro pripremljene - hrane. Sjeli smo uz samo jezero i uživali u pogledu i povjetarcu. (Ne, terasa nije bila dugo ovako prazna; desetak minuta nakon što smo sjeli, oko nas više nije bilo slobodnog stola.)






Ovaj je paviljon početna točka staze kojom ćete, prođete li je, upoznati običaje lokalnog ribarenja. Kod svake vas postaje očekuje informativna tabla s osnovnim podacima o tome što se, gdje i kako radilo.




Vožnja brodićem turistička je atrakcija; evo i male jezične zanimljivosti vezane uz vožnju brodom. Novi njemački pravopis, s kojime se mnogi još uvijek nisu saživjeli, zahtijeva da se vožnja brodom piše Schifffahrt (a ne Schiffahrt kao ranije), što njemački čini jednim od rijetkih (ili možda jedinim?) indoeuropskih jezika koji u jednoj riječi ima tri ista suglasnika zaredom.




Iako je dan bio lijep i sunčan, vjetar je povremeno donio tamne oblake i par puta smo imali dojam da će svakog trena početi olujno nevrijeme. No, oblaci nikad nisu ostali na nebu dulje od desetak minuta pa ću vas pozdraviti uz prekrasnu sliku jezera u kojem se zrcali oblačno nebo.






Post je objavljen 30.07.2011. u 22:41 sati.