Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

161 optužen; 161 uhićen

Piše Bojan Klima

Srbija je danas poslala Gorana Hadžića u den Haag. Time je zaključeno značajno poglavlje u radu Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. '161 optužnica; 161 uhićeni' – ovako je uspješnost Tribunala opisala Judith Armatta, američka odvjetnica koja je godinama pratila suđenja za ratne zločine u den Haagu, u ime Koalicije za međunarodnu pravdu, organizacija koja je lobirala za istragu i kažnjavanje ratnih zločina.

Judith Armatta je svjesna niza grešaka koje je Tribunal učinio – prvenstveno u svom odnosu prema žrtvama zločina i medijima, pogotovo u regiji. Tribunal se – prema njoj – nije znao dobro predstaviti u regiji, odnosno nije mu pošlo za rukom da uvjeri širu javnost u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu da je objektivan i pravedan.

Ukratko, nisu s njim bile zadovoljne niti žrtve, a niti oni koji su ih napadali.

Možda se previše očekivalo. Međutim, jedan od razloga za nepopularnost haaškog Tribunala u regiji možda je upravo taj presedan – za razliku od nekoliko prijašnjih međunarodnih ad hoc sudova za ratne zločine (Nurnberg, Tokio), haaški je Tribunal sudio "svima".

'Svijet' (često se zaboravlja da je haaški Tribunal – sud Ujedinjenih naroda) kao da je odlučio da su, u bivšoj Jugoslaviji, sve strane bile pomalo i jedno i drugo. Jedna - malo više žrtva, druga – malo više napadač.

A sudilo se ionako pojedincima, a ne narodima, zar ne?

Problem je u tome što se kategorije 'pojedinac' i 'narod' na jedan način shvaćaju u den Haagu i u New Yorku, a na posve drugi u Vukovaru, Škabrnji ili Srebrenici.

Pitao sam Judith Armattu u jednom prijašnjem intervjuu da li se recimo uz međunarodna suđenja bivšim vlastodršcima Liberije ili Konga sudilo, na istom mjestu, i nekima od njihovih protivnika, vođama pobunjeničkih milicija?

Odgovor je bio negativan – u slučaju Liberije i Konga sudi se samo jednoj strani, bivšim predsjednicima i premijerima.

Tribunal je na Zapadnom Balkanu zaista uspostavio presedan. Test njegove dugoročne uspješnosti bit će i ovo: hoće li u budućnosti, i kada, neki međunarodni sud nalik haaškom Tribunalu suditi pripadnicima svih sukobljenih strana?


Post je objavljen 22.07.2011. u 21:41 sati.