Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brianna

Marketing

Žene su s Venere, muškarci s Marsa



" Muškarcu koji se zove Roger sviđa se žena po imenu Ela. Pozove je u kino. Ona prihvati poziv i oboje se dobro provedu. Nekoliko dana potom, pozove je na večeru. Ona prihvati poziv i opet im bude lijepo. Nastave se redovito viđati. Nakon nekog vremena i on i ona prestanu izlaziti s drugim osobama. I onda, jednu večer, dok su se vozili u autu, Ela se sjeti nečeg i bez mnogo razmišljanja glasno kaže:
- Znaš li da se viđamo već 6mj?
Nakon toga u autu nastupi tišina. Eli se tišina učinila dugotrajnom. Razmišljala je: Možda mu smeta što sam to rekla? Možda ga naš odnos ograničava. Možda misli da mu želim nametnuti neke obveze koje ne želi ili nije siguran da ih želi...
Roger pomisli: Bože, šest mjeseci...
Ela dalje misli: Ali nisam ni ja sigurna da želim takav odnos. Ponekad mi se čini da mi treba malo više prostora. Malo više vremena da razmislim da li želim da nastavimo ovako...Pa gdje mi to idemo? Idemo li prema braku? Djeci? Zajedništvu do kraja života? Jesam li spremna za to? Da li ga uopće poznajem?
Roger misli: To znači...da vidim...počeli smo izlaziti u travnju...To je bilo baš kad mi je auto bio na servisu...uooopss! Moram promijeniti ulje!
A Ela pomisli: Uznemiren je. Vidim mu to na licu. Možda sam sve pogrešno shvatila. Možda on od ovog odnosa želi nešto više, više bliskosti. Možda ne želi ništa reći o svojim osjećajima jer se boji da će biti odbačen.
Roger misli: Moram provjeriti i kuplung. Baš me briga što onaj idiot mehaničar govori da je sve u redu. Osjećam da nešto zapinje. I bolje im je da ovaj put ne krive za to niske temperature. A zadnji put sam platio tom lopovu 300 eura.
Ela misli: Ljut je. Ne mogu mu zamjeriti. Osjećam se krivom što ga mučim, ali ja tu ništa ne mogu. Jednostavno još nisam sigurna.
Roger misli: Vjerojatno će reći da je isteklo jamstvo...idioti
Ela misli: Možda sam ja preveliki idealist. Čekam princa na bijelom konju, iako sjedim pored savršeno dobre osobe, osobe do koje mi je stalo...
Roger misli: Jamstvo? Oni žele jamstvo?! Dat ću im ja jamstvo!
- Rogere - reče Ela glasno.
- Molim - kaže Roger iznenađeno.
- Molim te, nemoj mučiti samog sebe...- reče ona dok joj se oči pune suzama - možda nisam trebala...O, Bože, osjećam se tako...- Ela je glasno zajecala.
- Što ti je - pita Roger.
- Prava sam budala. Znam da nema princa. Znam to, to je glupost. A nema ni konja.
- Nema konja - upita Roger zbunjeno.
- Sad sigurno misliš da sam prava budala.
- Ne - kaže Roger, sretan što konačno zna pravi odgovor.
- Radi se o tome...da mi treba malo više vremena - kaže Ela.
Nastupi stanka od 15 sekundi tijekom kojih Roger brzo razmišlja pokušavajući pronaći ispravan odgovor. Konačno se dosjeti nečeg što bi moglo odgovarati situaciji.
- Da - kaže on.
- Oh, Rogere, misliš li uistinu tako - upita.
- Kako?
- Pa...o vremenu?
- O...- kaže Roger - da.
Ela se okrene prema njemu i zagleda mu se duboko u oči. On postade nervozan zbog tog što bi ona mogla sljedeće reći. Pogotovo ako to bude uključivalo pitanja. Konačno, ona progovori:
- Hvala, Roger.
- Hvala tebi - odgovori on.
Potom je odveze kući. Ona legne u krevet. I plače do zore. Roger uđe u svoj stan. Otvori vrećicu čipsa. Uključi tv i udubi se u teniski meč između dva Čeha za koje nikad nije čuo. Neki glasić u glavi govorio mu je da se u autu dogodilo nešto doista važno. Ali on je siguran da nikad neće shvatiti što. I da je najbolje da ne misli na to. Sljedeći dan Ela je nazvala najbolju prijateljicu i one su o tome razgovarale šest sati. Analizirale su svaku riječ, raspravljale, unedogled...istražujući svaku riječ, izraz, gestu, kako bi otkrile nijanse u značenju i razmatrajući svaku moguću varijantu. Nastavljale su o tome razgovarati danima, tjednima, mjesecima...nikad ne dolazeći ni do kakvog zaključka, ali im ni trenutka nije bilo dosadno. U međuvremenu, Roger, igrajući tenis sa zajedničkim prijateljem, zastane neposredno prije serviranja i upita:
- Normane, je li Ela ikad imala KONJA?

Žena i muškarac ne razlikuju se samo po spolu, već po svemu: načinu razmišljanja, gledanja na stvari, reagiranja na situacije... Toliko su različiti da im, baš zbog toga, preostaje samo da se vole...




Post je objavljen 20.07.2011. u 19:50 sati.