Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Klaustar svetog Dominika (klaustar mrtvih)



Klaustar je klasične kvadratne forme, te je sagrađen uz zidove samostana u tridesetim godinama 13.stoljeća. Na zidovima su naknadno nadograđene razne nadgrobne ploče i grobnice.

Stojeći po sredini klaustra vide se četiri strane. Gledajuć s lijevo na desno polazeći od istoka vidi se: zvonik iz 1313. u romaničkom gotičkom stilu, ispod kojeg se pojavljuje kapela Ludovisi uz bok transeta crkve.


Klaustar svetog Dominika Bolonja

Odavde se nastavlja spavaona čija je izgradnja započela još za života svetog Dominika. Ispod nadstrešnice se vide ostaci pročelja prvotnog kapitula ukrašenog freskama sv.Trojstva naslikane od Pietra Giovanni. Malo više na desno se vide dva prozora orginalnih cella spavališta.


Klaustar svetog Dominika Bolonja

Prema jugu se proteže pročelje knjižnice izgrađene između 1464.-1466. godine na koju se naslanja renesansni trijem. Ispod trijema se nalaze razni nadgrobni spomenici. Između njih se zapaža Gospa s malim Isusom kako blagoslivlja sv.Katarinu sijensku i sv.Margitu ugarsku.
Na zapadu se vide ostaci blagavaonice iz 13 st.



Na sjeveru se vidi vanjski dio kapele sv. Dominka koja je u cijelosti sagrađena na terenu klaustra u 16.st. U centru klaustra se nalazi stup sa kipom svetog Dominika postavljena 1507. godine kao sjećanje na posjet pape Julija II u Bolonju.


Klaustar svetog Dominika Bolonja

Iz jugozapadnog kuta klaustra je najljepši pogled na cijeli arhitektonski sklop.


Klaustar svetog Dominika Bolonja



Post je objavljen 27.03.2012. u 00:18 sati.