Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Kapitularna dvorana u samostanu svetog Dominika u Bolonji





Iz sakristije se kroz hodnik dolazi do Kapitularne dvorane. Na zidovima predvorja se nalazi slika Prijenos relikvija sv. Dominika koji se dogodio 1943., a naslikana od Carla Donatia iz Verone 1946. godine.
U kapeli Kapitula se nalaze vrijedne freske. Na desnoj strani oltara je freska nepoznatog umjetnika iz 14.st i prikazuje sv. Dominika a to je ujedno najstariji prikaz svetog Dominika.


Najstariji prikaz svetog Dominika Guzmana

Sa lijeve strane se nalazi sv. Petar Mučenik od G.B.Cremoninia. Jedan natpis na podu podsjeća na sklonište u kojem su se za vrijeme drugog svjetskog rata bile sklonjene relikvije sv. Dominika.
U jedanest luneta kapitularne sale se nalaze slike od Donatija, a prikazuju blagdane dominikanskog Reda.

Kapitularna dvorana se nalazi na mjestu gdje se dodiruju crkva i samostan. Po tradiciji to je mjesto službenih susreta (kapitula) zajednice i u njoj se treba nalazit veliki križ.

Ovo je mjesto: iz kojeg prior upravlja zajednicom, u kojem redovnici razgovaraju o problemima života i apostolata, ovdje se prebrojavaju glasovi kad su izbori odgovornih za upravljanjem zajednice, izabiru odgovorne osobe za upravljanje zajednicom, te mjesto u kojem se poduzimaju sve odluke za dobro braće i zajednice.

Od 1220. do danas u ovoj kapitularnoj dvorani su se dogodili bezbrojni kapitularni sastanci, kapituli provincije, te preko 30 Generalnih kapitula. Kad bi ovi zidovi imali oči, uši i jezik bili bi u stanju ispričat veliki dio povijesti dominikanskog Reda.

Na ovom je mjestu Dominik oblikovao savijest svojih sinova pod svjetlom Božje Riječi. Ovdje je uoči Duhova 1220. i 1221. vodio prva dva Generalna kapitula koji su još i dan danas modeli po kojima se nadahnjuje dominikanski Red.

Da nema modernih slika i freski koje prikazuju blagdane Reda kapitularna sala bi bila jako siromašna tek ukrašena jednim velikim križem. Upravo je taj križ onaj koji treba pričat na ovom mjestu. Na njegovu primjeru poslušnosti, nevinosti i siromaštvu se trebaju nadahnjivat fratri. Iz drva križa on trebaju uzimat energiju da bi bili sol zemlje i svjetlost svijeta.



Post je objavljen 18.03.2012. u 00:30 sati.