Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Kapele lijevog broda (18,19,20,21) bazilike svetog Dominika u Bolonji





Kapela svetog Ludovika Bertranda (18)

Sliku Sveti Ludovik Bertrand moli pred Raspelom je naslikao Aleksandar Tiarini. Sveti Ludovik je jedan od prvih misonara u Amerci zbog toga se još naziva "misionarom dvaju kontinenata".
Desna slike prikazuje Blaženog Petra Gerania, dok lijeva prikazuje svetog Alberta Velikog.


Sveti Ludovik Bertrand moli pred Raspelom

Poviše oltara se nalazi relikvijar svete Dijane d'andalo.


Relikvijar svete Dijane d'Andalo

Kapela od Predragocjenjene Krvi (19)

je djelo Antonia Morandia zvanog Il Terribilia, započeta 1551. godine. Desno poviše oltara nalaz se Navještenje od Dionisia Calvaertia. U luneti Rasprava svete Katarine djevice i mučenice.
Poviše oltara je središnja slika svetog Mihovila Arhanđela od Jakova Francia, dok je lijevo sveti Martin de Porres pomaže siromašne djelo Renza Magnanini.


Sveti Martin de Porres pomaže siromašne

Martin de Porres je bio pravi "milosrdni anđel" za siromašne i robove u gradu Limi u prvim godinama španjolske kolonizacije.

Kapela Blaženog Benedikta XI dominikanaca (20)

Na oltaru se nalazi slika Blaženik uznesen na Nebo djelo Felica Torellia. Benedikt XI je bio kratko vrijeme papa (8 mjeseci), ali je isto ostavio tragove svog pastoralnog djelovanja.


Blaženi Benedikt XI

Kapela od Ružarija (21)

Nebo i zemlja slave Gospu od ružarija u apsidi je oslikana od Angela Michela Colonna i Augustina Metella između 1655. i 1657. godine.



Dva pjevališta su oslikana od Carla Francesca Dottia. Orgulje koje su u ovoj kapeli služile su mladom Mozartu za vježbu dok je bio učenik padre Martinia u Bolonji.


Orgulje u crkvi svetog Dominika u Bolonji



Kapela od Ružarija

Na vrh oltara se nalaze dva anđela između kojih je medaljon sa svetim Ivanom Evanđelistom oslikanim od Giuseppa Marchesia. 15 otajstava krunice koji okružuju nišu sa slikama BDM od Ružarija završene su 1601.


Kapela od Ružarija

Ovdje se nalazi i grob Guida Renia.



Post je objavljen 11.03.2012. u 00:48 sati.