Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

BJELOVARSKI NOVINARI BOLESNI SU I UMIRU - ALI NE ŽELE SE OSVIJESTITI ?!

Ako ste otvoreni medij onda pokažite da to jeste


Otvoreno pismo direktoru Bjelovarskog Informativnog centra g. Ivanu Butkoviću

Trg Eugena Kvaternika u Bjelovaru, danas je sablasno pust. Firme su pokradene i opustošene. Mnogi ljudi ne rade. Povijesni grad umire na izdisajima. U dijelu gradskog korza gdje bi trebala biti gradska kavana – sada je parfumerija. Urbana smrt središnjeg gradskog trga je očita. Poroci i pošasti vladaju. Teško je to shvatiti i prihvatiti da Bjelovar se temelji na nekoliko interesnih grupa, koje sliče onima koje su vladale u Imperijalnom Rimskom Carstvu. I jedino te grupe dobro žive, jer njihovi zakoni nisu zakoni države. Smatramo da mediji ne bi smjeli dozvoliti da se podređuju takvom “lobističkom” režimu: neradu, korupciji, nemoralu…

Gospodine direktore javno Vas prozivamo i pitamo: zašto ste nas u zadnjih nekoliko mjeseci “totalno” cenzurirali. Stopirali sva naša priopćenja, reagiranja, konferencije, pisma, itd. Kako ostvariti napredak i boljitak za sve nas građane? U takvom katastrofalnom stanju, kako bi netko pri zdravoj pameti išao protiv građanskog “civilnog društva” i protiv jedne Udruge kao što je “ŠTIT” i toliko strašno nanosio štetu. Podsjećamo Vas da Ustvom RH cenzura je kažnjivo djelo. No, zbog toga Vaš list Bjelovarac gubi svaku vrijednost, a BBR (Bjelovarsko-bilogorski radio) postao je dosadan sa marketinškim reklamama, glupim emisijama…

Trebamo li Vam isticati koliko Vam građani ozbiljno zamjeraju. Silna je nepravda, to što radite. Ukoliko i dalje nastavite sa cenzurom IC-u više nećemo davati nikakvu podršku za daljnji rad, nego ćemo čekati Vaše uhićenje za sve “špekulacije” koje ovom društvu radite. Te Vaš medij proglasit ćemo najgorim zločinom protiv čovječnosti u 21. Stoljeću. Jer, nastavljate istu tradiciju kao i komunisti, sijati novi “mrak” za građane. Direktore, Vaš politički koncept svršit ću u katastrofi. Kako možete ići protiv pravednika. Ništa se ne razrješava, nego i dalje se kamuflira. Obratit ćemo se svim nadležnim institucijama u državi, tako i međunarodnim (OSSE-u, Amnesty International hrvatske, Vladi RH Odjelu za medije, Uredu za nacionalnu sigurnost, Državnom odvjetništvu, Skupštini dioničara IC-a d.o.o., Gradu Bjelovaru, USKOK-u i dr.). Počet ćemo protiv Vas provoditi peticije, dijeliti letke…

U ovoj godini stvorit ćemo potpuno platformu za razvoj Hrvatske – Udruge građana za ostvarenje i praćenje građanskih prava “ŠTIT” – Bjelovar. Naj najaktivniji medij biti će internet na kojem ćemo svakog tjedna uređivati elektronske novine – bit će to naš golem medij, koji će moći čitati cijeli svijet. “ŠTIT” će preko interneta biti jači nego ikada. Gospodine Butković, možda Vama nije važna situacija u kojoj se građani nalaze, gdje su ljudska prava zadnja rupa na svirali. Hrvatska moći će izaći iz krize samo ulogom jačanja “ŠTIT”-ovih ideja.

Zapamtite: Branko Stojković je porazio sve svoje protivnike, jer nisu bili prijatelji istine. Vi kršite temeljna načela medijske slobode. To se prije svega odnosi na uvjete razvoja – slobode javnog govora i mišljenja. Program IC-a je dosadan. Dezinformira javnost. Brani sumnjive ljude iz kriminalnog miljea. Nije to medijski monopolizam, nego pristranost. Neki dan ste me na korzu pozdravili, po drugi put poslije od onda od kako sam izašao protiv Vas u javnost. Voljeli bi da nam na ovo pismo odgovorite. Da znamo na čemu smo.

U Vašem Bjelovarcu u rublici “Gumbijev periskop” od 05. 12. 2002. Godine an str. 11. Lažno ste mene oklevetali. Iako sam Vam predao demant niste ga objavili. Nego njegov sadržaj uvredio je Vašeg zamjenika g. Josipa Krekovića, koji se neljudski ponesao prema meni, tj. Udruzi “ŠTIT”. Tri tjedna “Gumbijev periskop” prestao je sa izlaženjem. Sve je to bolesno, a istina je jedini lijek.

Ima pravde. Kažnjeni ste već kad krivo mislite. Nemože Vaš Informativni centar, suprotno pravilima novinarske profesije i etike, prešućivati informacije i događaje koji se tiču ljudskih prava u Hrvatskoj. Pa nismo na Kosovu, to više ni oni ne rade. Prošle godine kada smo izašli na IZBORE (20. 05. 2002.) s Nezavisnom listom, niste nam dali uopće nikakav prostor, tako i za Izbore MO, što Vas može biti sram. Otvorenim pismom želimo Vam reći da destabilizirate hrvatsku javnost, prestat ćemo kupovati vaše novine i slušati radio. Ne želimo udisati duh truleži.

Vrijeme je da hrvatski građani pokažu svoju volju i spase se od “Tuđmanizacije”, i ove propale vladajuće koalicije. Sve više je lokota na trgovinama i radionicama. Bez proizvodnje nema života. A i ovaj Domovinski rat komunisti su iskoristili za svoje vlastite obračune, neriješene iz SFRJ. Kako se osloboditi nasljeđa? Sudce koji krivo sude i surađuju s mafijom i lopovima treba stavljati na vješala. Pripomognite da se probudi duh zapadne demokracije. Ne da kriminalci slobodno šeću i šepure se, a pošteen se sotonizira. Tako i Bjelovarski trg izgleda je posljedica svega što se događa u gospodarstvu i ekonomskim zbivanjima. Građani ovo zovu: “trinaest praznih godina”, gdje sve strmoglavo pada unazad.

Ovo je zadnje što Vam možemo ponuditi, može pomirba, ali ubuduće s nama imajte čist račun. Ništa puno niste napravili s tim što ste nas htjeli izolirati, više ste sebi štetu nanesli, jer izgubili ste na ispitu demokracije. Možete to još popraviti, ako hoćete. Samo tražimo od Vas da nas popratite – ne da nas dižete u nebesa. Cenzura je teror koji poštenom svijetu oduzima nevinost. Građane treba zaštiti od neprofesionalnih medija. Predizborna godina je počela, ili je to on “Stojkovića treba ušutkati!” Neće valjda IC postati prljavi propagandni stroj. Ima pravde: “Lazare ustani – iziđi iz špilje!” Isus te zove.

Uz mnoge događaje, ove godine označavamo treću obljetnicu postojanju postojanja (16. 02. 2003.) Udruge “ŠTIT”, koja je sve popularnija u Hrvatskoj. Ruku na srce direktore, izgleda ovaj grad ne zaslužuje vjrodstojnu informaciju. U pomoru kriminala sprečavate javno raspravljanje, gušite slobodu, slika je to užasa. A Vi još stavljati zavjesu. Zgrade su oronule, ruše se sam od sebe, pazite i Vi da Vam nešto nepadne na glavu. U toj “gay paradi”: Kada te jedan pijanac uči, liječi, sudi, informira… Gdje smo onda (to) mi? Uloga medija je održavanje ravnoteže u prosperitetu građana. Nama lažni tribuni npr. Ala Mladen Markešić nisu potrebni – koji iza sebe ostavljaju groblja smrada, trnja i korova…

Gospodine, direktore nemojte zaloupotrebljavati svoj položaj i javno glasilo. Kršite odredbe Zakona o javnom informiranju. Čije interese zastupate? Ako nastavite i dalje rušiti “vladavinu prava”, koja se temelji na tradicji ustavnosti i zaštite ljudskih prava, također, obratit ćemo se Uredu UN-a Centru za ljudska prava, Sudu u Strazburgu… (Svima u svijetu).

Zasada još jednom na kraju Vas zamoljavamo da o svemu dobro razmislite, te polućite pozitivne konzekvence, zbog kojih nećete se u budućosti trebati sramiti.

Čekamo Vaš odgovor.

S poštovanjem!

Tajnik:
Dalibor Kovačević

Predsjednik:
Branko Stojković

U Bjelovaru, 28. 01. 2003.


Post je objavljen 14.07.2011. u 13:08 sati.