Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

HRVATSKA JE ZADNJA RUPA NA SVIRALI O LJUDSKIM PRAVIMA

ČOVJEK I SLOBODA

MAGAZIN OTVORENI STUPAC

Piše: Branko Stojković

Sloboda čini čovjeka, čovjekom. Ravnopravnim pred svim srodnim bićima cjelokupnog prirodnog zakona. Sloboda bi trebala biti nepovrediva. Nitko ni nad kime ne bi smio provoditi ili vršiti svoju vlastitu volju.

Nitko, nikoga uz upotrebu sile ne bi smio lišavati slobode i njegova prava (Deklaracija) ili ga stavljati pod izolaciju. Svaki čovjek kao pojedinac u slobodi stvara ili gradi svoj život, po svojoj vlastitoj volji onako kako on to sam zna ili umile. Dobrovoljno se opredjeljuje po svojoj vlastitoj volji i želji.

S tim da pritom na bilo koji drugi način, ne ometa ili ne narušava, ne šteti ili ne zlostavlja drugoga. To bi značilo povredu prirodnog ili društvenog zakona.

Integritet svakog čovjeka, naroda ili bilo koje države može ovisiti samo o izgradnji, napretku i očuvanju poštovanja čovjekove vjerodostojne slobode. Svatko treba biti isti pred zakonom, svatko treba biti odgovoran i odgovarati tko bi grubo narušavao slobodu ili je pokušavao na bilo koji drugi način ugušiti.

Svaki čovjek kao prirodno i društveno biće dužan je živjeti isključivo samo od svog slobodnog i poštenog rada, od kojeg se stvara duševna i materijalna vrijednost kojom čovjek opravdava sebe i svoj dostojanstveni život koji znači s l o b o d a.

Večernji list (ponedjeljak) 18. 06. 1990. Str.24


Post je objavljen 14.07.2011. u 13:04 sati.