Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Sakristija bazilike svetog Dominika u Bolonji





Iz kapele svetog Tome mogu se vidjeti vrata sakristije koja je fra. Damiano Zambelli iz Bergama (u dva gornja djela) oslikao i u njih umetnuo drvene mozaike Navještenja. U dva donja dijela nalazi se mrtva priroda sa alatima.




Poviše nadvratnika nalazi se spomenik Ludovicu Bologninu sa poprsjem od pečene gline. Djelo je to Vicenza Onofri.
Nakon ulaska u sakristiju na desnoj strani se vidi Pieta od Sebastiana Sartia zvanog Rodellone.




Uzduž zidova sakristije nalaze se dva ogromna ormara iz XVII st. Dok se na polovici sakristije nalazi ukrasna ograda. Dva kipa sa strane ograde prikazuju Gospu od Ružarija i Svetog Dominika. Kipovi su isklesani od čempresovog drveta kojeg je po tradiciji posadio sveti Dominik.
Nakon što se prijeđe ukrasna ograda, vide se ormari na kojima se nalazi 16 vrata koje je napravio fra Damiano Zambelli tehnikom intarzacije. Vrata su prije služila kao ukrasi u staroj gotičkoj kapeli svetog Dominika.




Osam gornjih vrata prikazuje biblijske scene koje podsjećaju na 8 događaja iz života svetog Dominika koja se nalaze na donjim vratašcima. Vraćen im je prvobitan sjaj nedavnom restauracijom. Između ovih drugi lijevi ormar sa krštenjem svetog Dominika dizajniran je od Sebastiana Serlia a prvi desni sa Smrt sveca od Vignole. Oltarna pala sa Rođenjem je od Luce Cambiaso.



Post je objavljen 26.02.2012. u 00:06 sati.